Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
УКРАЇНА — РОСІЯ: «ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ»
21 квітня в Харкові відбулися переговори Президента України Віктора Януковича та Президента Російської Федерації Дмитра Медведєва. Вони стали своєрідним підсумком тривалих та послідовних зусиль нової української влади, спрямованих на нормалізацію стосунків із Росією. В центрі офіційних та неофіційних дискусій в Україні перебувають питання повернення до зовнішньополітичної багатовекторності та нейтрального курсу на міжнародній арені. Символами цього процесу вважається швидке зближення позицій Києва та Москви щодо питань розвитку стратегічного партнерства в економічній і політичній сферах та новий формат відносин України і США.

Таким чином, нова сторінка українсько-російських відносин розглядається як доповнення до російсько-американського «перезавантаження». Значна частина західних політиків вважає, що, знявши конфронтаційний тон зі стосунків із Кремлем, відмовившись від пресингу на НАТО, домагаючись ледь не негайного членства в цій організації, Україна зробила чималий подарунок Заходу. Адже він виявився неготовим інтегрувати Україну до своїх військово-політичних та економічних структур в обмін на серйозне погіршення стосунків із Росією. Інша частина західних політиків вважає, що треба будь-що зберегти баланс інтересів, не допускаючи надто тісної інтеграції України з Росією, внаслідок чого позиції Кремля на міжнародній арені можуть невиправдано посилитися.
За такого дипломатичного розкладу всі зацікавлені сторони з різними почуттями слідкували за харківськими переговорами, але результати зустрічі українського та російського президентів виявилися справді сенсаційними: Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали міждержавну угоду про продовження перебування Чорноморського флоту Росії на території України після 2017-го року.
Вона передбачає пролонгацію перебування ЧФ РФ у Криму на 25 років і право продовжити цей термін ще на п'ять років за згодою сторін.
Віктор Янукович, коментуючи підписаний документ, відзначив, що Україна розглядає питання продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії на севастопольській базі «у системі формування колективної безпеки».
У свою чергу, російська сторона гарантувала Україні знижку на ціну за газ у розмірі 100 дол. за тисячу кубометрів, у разі, якщо розрахункова ціна перевищуватиме 330 дол., або знижку 30% від суми контракту, якщо ціна буде нижчою за 330 дол.
Відповідну угоду в присутності президентів підписали голова правління «Нафтогазу України» Євген Бакулін і голова правління «Газпрома» Олексій Міллер.
Президент України Віктор Янукович переконаний, що підписані документи розпочинають новий етап продуктивних відносин між двома країнами.
«Ми зробили, як і обіцяли, черговий крок у цьому напрямку — відкрили нову сторінку у відносинах України та Росії. Ми підписали важливі для наших країн угоди — важливі для економіки, для наших громадян»,— сказав В. Янукович.
Глава держави назвав безпрецедентним рішення, ухвалене з газової тематики. Безперечно, зауважив він, важливість та актуальність врегулювання газового питання не потребує додаткових пояснень. «Ціна на газ — це конкурентоздатність наших підприємств та економіки в цілому»,— наголосив Президент.
В. Янукович особливо відзначив важливість того факту, що російська сторона погодилася на пропозиції української, а відповідне рішення було прийнято у короткий термін.
«Україна впродовж десяти років отримає реальний інвестиційний ресурс, який буде наданий Росією і становитиме близько 40 млрд дол.»,— підкреслив Президент, додавши, що зазначені кошти почнуть надходити вже з квітня.
«Рішення, що сьогодні прийняті, були нами вистраждані. Вони мають особливий характер через складну економічну ситуацію в Україні та Росії»,— відзначив він, та висловив переконання, що у важкі часи добрі сусіди завжди приходять на допомогу одне одному.
Зі свого боку, зазначив глава держави, Україна прискорила рішення з такого важливого для Росії питання, як перебування на нашій території Чорноморського флоту РФ. За словами В. Януковича, це питання розглядалось і у контексті підтримки системи колективної європейської безпеки.
У свою чергу, Президент Росії Д. Медведєв зазначив, що Росія, отримавши такі міжнародно-правові гарантії для своєї військової бази, вкладатиме значні матеріально-фінансові інвестиції у розвиток не лише ЧФ, але й міста Севастополь.
* * *
Підписання угоди щодо пролонгації перебування Чорноморського флоту РФ на території України відбулось відповідно до Конституції. Таке роз'яснення дали кореспондентові Укрінформу в департаменті інформаційної політики МЗС України.
Там пояснили, що угодою стосовно базування ЧФ РФ від 1997 року було передбачено автоматичне продовження її дії на наступні п'ять років у випадку, якщо одна зі сторін не заявить про бажання вийти з неї.
«Таким чином, некоректно говорити про те, що 28 травня 2017 року — дата автоматичного розірвання угоди»,— підкреслили в МЗС.
Крім того, у відомстві наголосили, що в жодному з положень Конституції України не зазначається граничний термін тимчасового перебування ЧФ РФ на території України, тому підписана в середу угода не суперечить Основному закону.
Водночас в МЗС підкреслили, що остаточне рішення про продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні мають прийняти парламенти обох країн: «Відповідно до положень підписаної угоди (між Україною і Росією про перебування ЧФ РФ), рішення набере чинності тільки після його ратифікації парламентами країн».
також у паперовій версії читайте:
  • ЛИТВИН ДОМОВИВСЯ З ГРИЗЛОВИМ ПРО «СИНХРОН»
  • ТИМОШЕНКО ЗВЕРТАЄТЬСЯ ДО ГРОМАДЯН
  • КИРИЛЕНКО: «НЕ ДОПУСТИТИ РАТИФІКАЦІЇ»
  • ЯЦЕНЮК НАЗИВАЄ УГОДУ СВАВІЛЛЯМ
  • В УКРАЇНІ БУДЕ, ЯК І В РОСІЇ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».