Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
СТРАСТІ ПО МАЙКЛУ ДЖЕКСОНУ
Якби людина знала, як жити, вона б ніколи не померла.
Р. Уоррер

Відтепер загибель Майкла Джексона не є таємницею, її визнано як суто американське вбивство. Містер Мюрей, особистий лікар поп-короля, з'явився з каяттям до правосуддя. Джексону, який потерпав від безсоння, він уводив ін'єкції пропофолу, що допомогли його пацієнтові спочити вічним сном. Мюрей ще чекає на вирок суду, тож має свободу пересування у межах США. Натомість Майкл Джексон нарешті здобув жадану свободу та вічний спокій. Ще за життя навколо нього вирувало чимало брутальних пліток і чуток. Чи міг припустити співак після численних пластичних операцій під наркозом, ліків і наркотиків, що покине цей світ унаслідок убивства? Мабуть, доречно згадати про радість, яку дарував він мільйонам хлопців і дівчат. Голос Майкла, його сценічна хода (moonwalk) допомагали й нашим підліткам виживати у тривожні 80–90-ті роки, поринати у світ мрій, де немає місця буденності. Goodbye, Майкле!

Діагноз: Сardiac arrest
Того дня 2009-го увага мільйонів людей була прикута до університетського шпиталю Лос-Анджелеса, куди терміново доправили пацієнта, відомого як Майкл Джексон.
«Швидку» викликали о 12.21 25 червня. На той момент Конрад Мюрей протягом години марно намагався вивести його з коматозного стану, стимулюючи серце. За три тижні до того Майкла бачили з дітьми на вулицях Лос-Анджелеса, а тепер фани, напружено чекаючи, скандували: «Врятуйте його!», журналісти вламувалися до шпиталю, намагаючись за будь-яку ціну дізнатися про стан зірки, а в небі ширяли гелікоптери.
Нарешті у натовпі з'явилися брати Майкла — Джермейн і Тіто. Крізь сльози перший оголосив діагноз: cardiac arrest (припинення роботи серця).
Поліція розпочала слідство за фактом смерті Майкла Джексона. Адже у травні того року стан його здоров'я за даними медичного тестування визнали задовільним.
На думку лікарів, співака спіткало таке ж лихо, що й Елвіса Преслі — короля рок-н-ролу. Готуючись до лондонських гастролей, Майкл напружено працював: по шість годин чотири дні на тиждень. Чи під силу витримати таке навантаження 50-річному артисту? Він вживав комбінацію з семи сильнодіючих ліків, серед яких і демерол, передозування якого (понад 100 міліграмів на день) могло позначитись на роботі серця.
Тому спочатку виникла версія саме про шкідливу дію цього препарату. На запитання до Брайєна Оксмена, адвоката родини, чи намагалися попередити Майкла про загрозу вживання такої кількості ліків, він стверджував: «Так, намагалися... Неодноразово. Але Майкл уже не спроможний був обходитися без знеболювального». І наркотиків... Про це казали чимало, але неофіційно. Згадувала проблему й Латойя, сестра поп-короля.
Історія хвороби зірки має силу-силенну діагнозів, але розпочиналася вона ще 1984 року, коли на зйомках рекламного ролика для компанії Pepsi Colа співак внаслідок пожежі дістав опіки голови. Тоді Майклу просто пощастило — він дивом лишився живий, а гонорар (1,5 млн дол.) увійшов до Книги рекордів Гіннесса.
Відтоді ліки та біль переслідували його.

Кольори долі
Колір шкіри і колір долі... Чи є зв'язок? Для Майкла Джексона це питання вирішувалося однозначно. Мабуть, саме життя відповіло за нього.
Про що мріяв цей хлопчисько з багатодітної негритянської родини?
Він мріяв про казку, але буденність була далека від неї. Музичну обдарованість маленькі Джексони успадкували від матері Кетрін. Невідомо, що формувало їхні музичні смаки — регтайм, чорні зірки американського джазу чи блюзи, які наспівувала їм мати. Відомо лише те, що мікрофон та маракаси позбавили Майкла дитинства, бо батько Джозеф, колишній заводський кранівник, прагнув поставити таланти дітей на конвеєр. Він створив ансамбль Jackson Five, дещо на кшталт чорних Beatles. Джозеф добре розумів, що таке бути негром у Сполучених Штатах, тому й прирікав дітей на каторжну працю заради їхнього ж щасливого майбутнього. (Згодом тему кольору шкіри та її впливу на долю людини Джексон розвинув у композиції Black or White альбому Dangerous).
Ще з дитинства Майкл, як найбільш непокірний, пізнав смак батога. Батьківську турботу він шанував, однак дитячого болю не пробачив.
На початку 70-х стало зрозуміло, що на небосхилі американського шоу-бізнесу з'явилася нова суперзірка, наділена надзвичайно яскравим голосом і рідкісним артистизмом. Та вирішальною у творчій долі Майкла Джексона стала зустріч із продюсером Квінсі Джонсом, який був творцем найвідоміших альбомів співака. Збірка Off the Wall — прелюдія шаленого успіху Майкла. А Moonwalk, цей брейк-данс негритянських гетто, став знахідкою та візитною карткою Джексона в шоу-бізнесі.
Пік слави співака прийшовся на 80-ті. Тріумфальний зліт надав йому альбом Thriller, який став найбільшим успіхом Майкла за всю кар'єру. Він увів співака до еліти світової поп-музики. Свій moonwalk Майкл продемонстрував мільйонам фанів наживо під суперхіт Billie Jean у травні 1983-го. Відтоді всі безпомилково впізнавали атрибути його неповторного іміджу — чорний піджак, фетровий капелюх та білу рукавичку на правій руці.
А потім — альбом Bad. І знову мільйонні тиражі платівок... У той час Майкл здобув усе, про що мріяв колись. Його двічі ввели до зали слави рок-н-ролу, він є володарем золотих і платинових сертифікатів та премій Grammy. Здавалося, про що вже мріяти? Проте...

Рost Scriptum
Ринкова філософія, що прогризла йому душу, рабська залежність від думки обивателя були не властиві Майклові. Він ішов усупереч суворим законам шоу-бізнесу. Отже, мав спокутувати свої гріхи!
Звісно, і привід знайшовся. Спочатку — звинувачення у педофілії. Скандал вибухнув 1993 року, коли Джексону інкримінували сексуальні домогання до неповнолітнього Джордана Чандлера. Справу вдалося закрити (у липні 2009-го Чандлер офіційно зізнався у наклепі). За десять років — така сама історія. ЗМІ смакували подробиці скандального процесу, та суд визнав Джексона невинним.
Згодом — зовнішність. Краса потребує жертв — так стверджують французи. Мрія негритянського денді — стати білим... Заради цього він був готовий на все — ковтати таблетки, вживати гормональні препарати та навіть лягти на операційний стіл. Але чи в тому щастя?
На початку ХХІ ст. Майкл ще лишався суперзіркою світового рівня та мав аудиторію, на яку впливав майже гіпнотично. І коли в березні 2009-го він оголосив про останні гастролі в Лондоні під назвою This is it Tour, до столиці Великої Британії зібрався більш як мільйон його фанів.
Отже, запланувати довелось десятки нових концертів.
Особисте життя Майкла не склалося. Свобода, якої він так прагнув, обернулась для нього самотністю, порятунком від якої були наркотики.
Та дух не заженеш у шприц! Лондонські концерти мали стати тим ковтком свіжого повітря, якого так потребувала його творча натура. Не збулося...
Ще й понині страсті по Майклу Джексону тривожать «золоті пера» Європи та Америки. Цього разу — з приводу його смерті. Доктор Мюрей, згідно зі звинувачувальним висновком, діяв «необережно та необачно». Але Джозеф, батько Майкла, висловився ще ясніше: у смерті сина повинен саме лікар.
Майкл Джексон ще й досі живий для багатьох фанів. Однак час розставить все по своїх місцях.
А поки що співак приходить до нас зі свого задзеркалля, закликаючи у світ мрій, де немає місця буденності, але є феєрія та казка. Thank you, Майкле!

Володимир СКРИНЧЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЯКА ЦІНА ЩАСТЯ?
  • СКІЛЬКИ Ж СПАТИ?
  • НЕ ВІДМОВЛЯЙТЕ СОБІ...
  • РОЗВІНЧАННЯ ОТЕЛЛО
  • ДІЄТА, ЩО ПІДВИЩУЄ НАСТРІЙ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».