Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
КРОК ДО ЯДЕРНОГО РОЗЗБРОЄННЯ
8 квітня 2010 року в Празі президент Сполучених Штатів Америки Барак Обама та президент Російської Федерації Дмитро Медведєв підписали договір про скорочення та обмеження стратегічних наступальних ядерних озброєнь. Востаннє такий важливий документ Кремль і Білий дім укладали ще далекого 1993 року. З того часу просування цього питання ускладнювалося різними чинниками. З одного боку, між Росією та США посилилася недовіра, обумовлена виходом у 2001 році Сполучених Штатів із режиму договору про обмеження систем протиракетної оборони. З іншого — обидві держави не поспішали роззброюватися, зважаючи на появу нових ядерних держав та посилення знайомої за роки «холодної війни» гонки озброєнь. Однак саме цей фактор став важливим для Росії та США з огляду на потребу подати особистий приклад готовності до роззброєння.

Звичайно, не менш важливим мотивом була потреба переорієнтації військових витрат з утримання величезних арсеналів ядерних озброєнь на модернізацію інших родів військ збройних сил Росії та США. Крім того, Сполучені Штати брали до уваги потреби великих витрат ресурсів відразу на дві війни — іракську та афганську. Отже, підписаний у Празі договір став великим компромісом. Його текст передбачає забезпечення впродовж наступних семи років скорочення ядерних арсеналів до 1550 боєголовок у кожної зі сторін. Загалом термін дії договору після ратифікації становитиме десять років. Водночас договір не зафіксував побоювання Росії щодо створення в Європі американської системи протиракетної оборони.
Оглядачі зазначають, що, підписавши зазначений договір, американський президент Барак Обама нарешті виправдав присудження йому минулорічної Нобелівської премії миру. Але вони роблять прогноз щодо складностей із ратифікацією зазначеного договору законодавчими органами Росії та США. Скоріше за все, цей процес синхронним не буде. Майже гарантовано, що в Конгресі США та Державній думі РФ виникнуть дискусії з приводу компромісів, на які пішли обидва президенти. Однак Барак Обама та Дмитро Медведєв вважають, що всі ускладнення буде подолано до кінця поточного року. В чому їм і хочеться побажати успіху, адже від нього залежатиме новий клімат на переговорах щодо подальшого контролю за розповсюдженням ядерної зброї та зміцнення глобальної безпеки.
також у паперовій версії читайте:
  • НАСТАЄ «ФРАНЦУЗЬКА ВЕСНА»
  • СТАРТ ПОЛЬСЬКОЇ ПРЕЗИДЕНТСЬКОЇ КАМПАНІЇ
  • ДИПЛОМАТИЧНА БОРОТЬБА ПРОТИ ЯДЕРНОЇ ЗБРОЇ
  • ЛАТИНОАМЕРИКАНСЬКИЙ РІЗНОВЕКТОРНИЙ ІНТЕРЕС

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».