Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
А СУДДІ ХТО?
У матчах 23-го туру знову не обійшлося без суддівського скандалу. І знову він пов'язаний з чемпіонами України. У поєдинку з луганською «Зорею», клас якої на порядок нижчий за киян, арбітр знову «зіграв» на стороні «Динамо».

Після невиразного першого тайму, у якому варто згадати лише витягнутий Шустом із дев'ятки м'яч після удару головою Михалика, друга сорокап'ятихвилинка була більш насичена подіями. Практично відразу після поновлення гри бічний рефері не підняв прапорець при першому взятті воріт господарів. Повтор показав, що Ярмоленко перебував за спиною останнього захисника при передачі від Єрьоменка.
Чому арбітр Олександр Дердо ухвалив саме такі рішення і вирішив зарахувати взяття воріт? Перестрахувався чи помилився? Звісно, можна пригадати, що суддів на матчі призначає комітет арбітрів, який безпосередньо підпорядковано Федерації футболу України і там же отримує зарплату. Невже існує прямий зв'язок «президент ФФУ — комітет арбітрів — суддя — Динамо»? Чи не варто президентові Федерації Григорію Суркісу, щоб уникнути подібних припущень у ЗМІ, віддати суддівство колективній рівновіддаленій структурі? Просто щоб не було спокуси «перестрахуватися».
Другий епізод, який, безсумнівно, викликав багато емоцій у вболівальників, — це удар ліктем Мілевського в обличчя Ігоря Чайковського. Звісно, Артем бив суперника у боротьбі, але чи не варта така гра хоча б попередження — питання, яким знову займається кілька експертних комісій. «Зоря» зі свого боку хоч і виглядала на рівних з киянами у першій половині гри, у другій могла грати тільки тоді, коли це дозволяли гості. Попри активну гру Лазаровича, Шевчука, Силюка, Джихані та Семененка реальних голевих моментів господарі не створили. У чемпіонів варто виділити зв'язку Гіоане (вийшов на заміну після першої половини) — Єрьоменко — Ярмоленко, яка стала організатором двох результативних атак.
Донецький «Шахтар» зберіг лідерство у чемпіонаті, здобувши важку перемогу у Києві в матчі з «Оболонню». У першому таймі господарі нічим не поступалися донеччанам. В «Оболоні» навіть був шанс забити. Куценко на 21-й хвилині виходив на ударну позицію, але захисники гостей його наздогнали і атака втратила свою небезпеку. А «гірники» у першій 45-хвилинці запам'яталися ударами Раца здалеку (м'яч пролетів біля стійки), Фоміна (вище воріт) і Луіса Адріано (повз стійку).
У перерві, очевидно, Мірча Луческу мав серйозну розмову зі своїми підопічними і з перших хвилин вони притиснули господарів до їхніх воріт. Ця активність призвела до взяття воріт на 51-й хвилині. Срна подав зі штрафного: чи то навіс вийшов такий, чи то Даріо так задумав, але м'яч залетів за спину голкіперу киян Рибці, котрий явно помилився, вийшовши на перехоплення. Підійти до воріт «Шахтаря» «пивовари» зуміли лише у заключні хвилини матчу. Проте завдати завершального удару кияни не змогли. На останній хвилині був шанс у Кости, щоб подвоїти рахунок. Він утік від захисників і пробив, але господарів урятував Рибка.
Львівські «Карпати» знову втішили своїх шанувальників і підтвердили серйозність своїх намірів потрапити до Ліги Європи. П'ять перемог і дві нічиї «зелено-білих» — про такий результат у весняній частині сезону, напевно, і Валерій Газзаєв лише мріє. Цього разу перед підопічними Олега Кононова не встояв фіналіст Кубка України — симферопольська «Таврія». Загалом пропущений матч сьомого туру вийшов цікавий і напружений. Обидві команди навіть не думали відсиджуватися в захисті або ж грати на утримання рахунку.
Не встигли вболівальники стадіону «Україна» зайняти свої місця, як «Таврія» влаштувала справжній штурм воріт суперника. Та у перші хвилини забити не пощастило, Тлумак парирував удари Ковпака і Галюзи. У середині тайму здивував голкіпер симферопольців Старцев — він не зміг спинити м'яч у простій ситуації, в результаті шкіряна куля ледь не опинилася в сітці воріт. Тут же міг відкрити рахунок нападник гостей Ковпак, однак після його удару м'яч просвистів над воротами. Ще цей матч запам'ятався тим, що на допомогу обом голкіперам раз по раз приходили стійки та поперечини. На 32-й хвилині після подачі кутового Годвін пробив головою по воротах — влучив у поперечину. Згодом міг забивати Ощипко, але він, вийшовши на ударну позицію, віддав передачу, яка не знайшла адресата.
У другому таймі команди продовжували грати у такому ж темпі. Обидва колективи демонстрували швидкий футбол, м'яч майже не затримувався в центрі поля, а літав від одного штрафного майданчика до іншого. Та попри численні атаки, довгий час рахунок на табло залишався незмінний — 0:0.
Оскільки нічия не влаштовувала нікого, команди почали більше ризикувати, почастішала кількість гольових моментів. Спочатку нагоду змарнував Ткачук, який зльоту пробив і м'яч, відскочивши від газону, пішов трохи вище воріт.
Утім, за кілька хвилин господарям пощастило — після подачі кутового невисокий Ігор Ощипко ударом головою відкрив рахунок. Відповідь «Таврії» не забарилася — Ковпак гарматним пострілом здалеку мало не зламав поперечину воріт Тлумака. У свою чергу, «Карпати» провели стрімку контратаку. Батіста у гонитві за м'ячем випередив захисників, наче спринтер, вийшов на побачення зі Старцевим, обіграв його і влучив у стійку. Матч добігав кінця, коли ці ж два форварди знову вибачили захисників суперника за необачність. Спочатку Ковпак потилицею пробив повз ворота. Згодом Батіста не зумів реалізувати вихід сам із голкіпером — Старцев парирував його удар. Таким чином, підопічні Олега Кононова знову вибороли три очки на власному полі. Що ж, здається, Миронові Маркевичу, який був присутній на грі, тепер є кого запросити до національної збірної. У складі обох команд були гравці, котрі проявили себе якнайкраще.

Результати матчів туру:
«Карпати» (Львів) — «Чорноморець» (Одеса) — 1:1
Голи: 0:1 — Маурісіо Сауседо (18), 1:1 — Батіста (24)
«Ворскла» (Полтава) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 3:0
Голи: 1:0 — Ярмаш (18), 2:0 — Маркоскі (32), 3:0 — Маркоскі (88)
«Зоря» (Луганськ) — «Динамо» (Київ) — 0:2
Голи: 0:1 — Ярмоленко (47), 0:2 — Ярмоленко (67)
«Металіст» (Харків) — «Таврія» (Симферополь) — 1:1
Голи: 1:0 — Джексон (6), 1:1 — Ідахор (79)
«Металург» (Донецьк) — «Кривбас» (Кривий Ріг) — 0:1
Гол: 0:1 — Варанков (80)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Закарпаття» (Ужгород) — 1:0
Гол: 1:0 — Калініченко (49)
«Оболонь» (Київ) — «Шахтар» (Донецьк) — 0:1
Гол: 0:1 — Срна (51)
«Арсенал» (Київ) — «Металург» (Запоріжжя) — 2:0
Голи: 1:0 — Шацьких (57), 2:0 — Богданов (82)
Пропущений матч сьмого туру: «Карпати» — «Таврія» — 1:0
Гол: 1:0 — Ощипко (79).
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІГА ЧЕМПІОНІВ: МЕССІ НЕ СПИНИТИ!
  • БЕЗ «БРАУНА» НЕМАЄ ГЕГЕМОНІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».