Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
БУДЕМО ЖИТИ ЗА РЕГЛАМЕНТОМ. ВЕРХОВНОЇ РАДИ
Конституційний Суд України визнав: деякі народні депутати, зокрема ті, які не перебувають у складі фракцій, що ініціювали створення парламентської коаліції, мають право входити до складу коаліції.

Про це йдеться у рішенні КС у справі за конституційним поданням 68 народних депутатів щодо офіційного тлумачення положень частини 6 ст. 83 Конституції, частини 4 ст. 59 Регламенту Верховної Ради стосовно можливості окремих народних депутатів брати безпосередню участь у формуванні коаліції депутатських фракцій у ВР України, яке вчора оприлюднив голова КС Андрій Стрижак.
Конституційний Суд мотивував своє рішення тим, що порядок роботи Верховної Ради, засади формування, організації діяльності та припинення діяльності коаліції встановлюються Конституцією та Регламентом. Тлумачення положень частини 6 ст. 83 Основного закону в рішенні КС від 17 вересня 2008 року було дано без урахування чинного на той час Тимчасового регламенту ВР, який цим же рішенням КС визнав неконституційним у зв'язку з ухваленням його не у формі закону, а у формі постанови ВР. (Згідно з рішенням КС від 17 вересня 2008 р., словосполучення «коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді», що міститься у ст. 83 Конституції України, слід розуміти як сформоване на встановлених Конституцією засадах об'єднання за результатами виборів кількох депутатських фракцій, кількість народних депутатів у яких становить більшість від конституційного складу ВР, які (депутатські фракції) на основі узгодження політичних позицій погодилися на спільну парламентську діяльність.— УНІАН).
Конституційне положення щодо встановлення засад формування коаліції Конституцією і Регламентом реалізоване з набранням чинності 17 лютого 2010 р. Законом України «Про Регламент Верховної Ради України», тому офіційне тлумачення відповідних положень Конституції та Регламенту щодо формування коаліції має відбуватися в їх системному зв'язку.
Таким чином ст. 61 Регламенту ВР визначено коаліцію як сформоване за результатами виборів і на основі узгоджених політичних позицій та на засадах, установлених Конституцією і Регламентом, об'єднання депутатських фракцій, народних депутатів, до складу якого входить більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради.
Як повідомлялося, 11 березня в парламенті було оголошено про створення коаліції депутатських фракцій «Стабільність і реформи». До її складу увійшли фракції Партії регіонів, КПУ, блоку Литвина, а також деякі народні депутати.
також у паперовій версії читайте:
  • ВАЛЕРІЙ ПУСТОВОЙТЕНКО:ПОЛІТИКАМ, КОТРІ ПЕРЕБУВАЛИ НА ВЕРШИНАХ ВЛАДИ, НЕДОРЕЧНО «З ГОЛОВОЮ» ЗАНУРЮВАТИСЯ У ВИР СУЧАСНИХ ПОДІЙ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».