Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЛЮДИНА І ПРАВО
ПРЕЗИДЕНТ ПІДТРИМАВ ПРАВОЗАХИСТ
Під приводом оптимізації структури міністерства новий очільник МВС ліквідував Управління з моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ (УМДПЛ). Це спричинило бурю протесту з боку правозахисників і рятувати ситуацію довелося главі держави.

І ЗАКЛИКАВ НЕ ЗАОЩАДЖУВАТИ НА НЬОМУ
Надали допомогу сотням громадян
Днями стало відомо, що нове керівництво МВС видало наказ про скорочення Управління з моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ. Правозахисники відповіли на це хвилею обурення. На їхнє переконання, такий крок свідчить про те, що дотримання прав людини працівниками міліції не належить до пріоритетів нового міністра. Оборонці прав надіслали протест Анатолію Могильову і зазначили: якщо їхнє звернення, котре підтримали понад 30 організацій, залишиться без уваги, вони апелюватимуть до міжнародних інституцій — ОБСЄ і Ради Європи.
Ситуація загострилася, тож довелося втрутитися Президентові. Він назвав невиваженим наказ міністра внутрішніх справ скоротити частину апарату МВС, яка опікується правами людини. «Таке рішення слід переглянути і зробити висновки. Треба здійснювати кроки з розширення захисту прав людини, а не навпаки. Я не радив би заощаджувати на цьому державні кошти»,— наголосив Віктор Янукович у розмові з міністром Анатолієм Могильовом.
Чим займається згадане управління, ліквідація якого (здавалося б, суто відомче питання) викликала масштабний суспільний резонанс? Ця структурна одиниця в складі апарату міністра, створена 2008 року, є результатом багаторічної співпраці міліції з правозахисними організаціями. Працівники УМДПЛ надали допомогу сотням громадян, які скаржилися на незаконні дії співробітників органів внутрішніх справ, викрили значні зловживання з боку міліції. Було забезпечено системну роботу мобільних груп, котрі відстежують додержання прав людини в ізоляторах тимчасового тримання. Ці групи стали прообразом національних превентивних механізмів попередження катувань — такою є оцінка міжнародних і українських експертів. Нагадаємо: після приєднання до Факультативного протоколу Конвенції ООН проти катувань наша держава отримала зобов’язання протягом року створити такі механізми, однак віз і нині там.
УМДПЛ стало ініціатором розробки плану дій з протидії расизму й ксенофобії на період до 2012 року, спрямованого на цивілізовану співпрацю з уболівальниками і гарантування надійної безпеки під час прийому Україною матчів європейської футбольної першості, а також сприяння гендерної рівності в органах внутрішніх справ.
Створення згаданого управління стало історичною необхідністю, ударом по вседозволеності. До слова, таких аналогів цивільного контролю немає в жодному воєнізованому органі нашої держави. УМДПЛ допомагає виявляти злочинців у погонах. Його працівники роблять відкриту роботу над «помилками» міліції для того, щоб перетворити МВС із репресивної машини на справді правозахисну структуру.

Удар по корпоративності
За висловом помічника міністра в Харківській області Юрія Чумака, система прав людини в МВС тримається на «трьох китах»: УМДПЛ, мобільних групах і громадських радах, які діють у міністерстві та в кожній області. Завдяки їхній діяльності протягом останнього часу поліпшилися умови в ізоляторах тимчасового тримання (ІТТ), спецприймальниках і приймальниках-розподільниках. Як пожартував один із правозахисників, тепер вони відповідають якщо не європейським, то бодай українським стандартам.
Однією з причин позитивних змін у свідомості працівників міліції є те, що незалежний моніторинг проводиться за участі представників громадськості. Коли один співробітник органів внутрішніх справ перевіряє іншого, то з міркувань корпоративності заплющує очі на деякі порушення. У випадку з моніторинговими групами таке неможливо, адже до їхнього складу, крім міліціонерів, входять помічники міністра і правозахисники. Об’єкти їхньої зацікавленості різнобічні. Чи проводиться кварцювання приміщень ІТТ, аби запобігти поширенню туберкульозу? Чи є достатнім природне освітлення в камерах? Чи відповідає їхній розмір установленим нормам? Чи укомплектовано аптечки? Чи є столики для письма і табуретки? Чи забезпечено норми харчування затриманих?
Ще один важливий напрям діяльності — контроль за роботою чергових частин органів внутрішніх справ, перевірка стану роботи зі зверненнями громадян, організації їх особистого прийому керівниками райвідділів.
Зазвичай раз на місяць помічники міністра в певній області разом із членами громадської ради проводять виїзні прийоми громадян. Про це заздалегідь повідомляють у пресі.
Українська Гельсінська спілка з прав людини і Харківська правозахисна група звертають увагу на те, що новій владі дісталися у спадок системні, такі, що накопичувалися протягом десятиліть, проблеми у сфері прав людини: відсутність незалежної судової влади, поваги до правосуддя, недостатня інформаційна відкритість і підзвітність влади суспільству, брутальні порушення права на справедливий суд, на захист від катувань і безпідставних затримань. Зусилля правозахисних організацій, окремих підрозділів і державних службовців МВС, Міністерства юстиції та Міністерства освіти і науки зумовили певний прогрес.
Життя засвідчило, що інституції, подібні до Управління з моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ, потрібно створювати в структурі міністерств: юстиції; охорони здоров’я; сім’ї, молоді та спорту для реалізації Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань.
Для змін на краще у сфері прав людини слід також посилити їхні конституційні гарантії, ухвалити новий Кримінально-процесуальний кодекс, реформувати судову систему, кримінальну юстицію і систему безоплатної правової допомоги. На переконання правозахисників, мають бути невідкладно запроваджені посади спеціалізованих омбудсманів із протидії катуванням, дискримінації, з питань свободи інформації й захисту персональних даних, а також захисту прав дітей. На часі створення регіональних представництв Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.
Правозахисники нагадують ст.3 Конституції, де сказано: «Утвердження прав і свобод людини є головним обов’язком держави».

Ніна КЛИМКОВСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПИТУВАЛИ— ВІДПОВІДАЄМО
  • НЕ ТАК СТРАШНА РЕАДМІСІЯ...
  • СЛІДЧІ ПЕРЕВИЩИЛИ ПОВНОВАЖЕННЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».