Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВИКЛИКИ ДЛЯ ОБАМИ
Днями Конгрес США ухвалив історичне рішення щодо перегляду принципів надання медичної допомоги у країні. Реформа системи охорони здоров’я торкнеться всіх: бідних і багатих, здорових і хворих. Страхові компанії не матимуть права відмовляти у страхуванні вже хворих. У разі успіху реформи доступ до медичної страховки отримають 32 із 36 мільйонів громадян, яким вона нині недоступна. Таким чином, Демократична партія США успішно завершила проект, за втілення якого боровся ще Білл Клінтон.

Консервативні критики реформи звертають увагу на те, що державному бюджету до 2020-го вона коштуватиме майже трильйон доларів. Унаслідок цього, прогнозують вони, нинішній рекордний дефіцит державного бюджету має подвоїтися. Зазначимо: ідея реформи важко пробивала шлях до сердець багатьох демократів. Переконати частину демократів-традиціоналістів удалося після того, як було ухвалено спеціальний закон, яким заборонено фінансування з державного бюджету абортів.
У внутрішньополітичному сенсі від успіху реформи залежить перспектива обрання Барака Обами на другий президентський термін. У найближчій перспективі у листопаді поточного року республіканці зроблять цю тему головною у передвиборчій боротьбі на виборах конгресменів і сенаторів.
Днями у Вашингтоні відбулася масова маніфестація латиноамериканських емігрантів. Вони нагадали Обамі його передвиборчу обіцянку стосовно лібералізації еміграційного законодавства, зокрема надання громадянства з метою возз’єднання родин. Отже, ядро прихильників президента США критично налаштоване щодо контролю за виконанням його передвиборчих обіцянок, серед яких реформа системи охорони здоров’я була не єдиною.
Водночас виконавча влада 14 американських штатів визнала зміни до закону про медичне обслуговування «антиконституційними». Республіканці знайшли у тексті закону невідповідності редакції, яка була проголосована. Тому вони наполягли, аби палата представників проголосувала за цей документ повторно. Це було зроблено, але крапку у політичних дискусіях не поставлено.
Особливо республіканців образив «поцілунок смерті», тобто похвала з вуст Фіделя Кастро, котрий вітав реформу Барака Обами. Колишня претендентка на посаду віце-президента від Республіканської партії Сара Пейлін назвала реформу не просто замахом на свободу, а «змовою проти Америки». Отже, дискусії навколо реформи до самого дня виборів до Конгресу будуть такими ж палкими, як на початковому етапі обговорення цієї реформи. Причому зараз ця проблема випередила за своїм рейтингом такі традиційні питання внутрішньополітичного життя, як право на аборти, гомосексуальні шлюби, легалізація марихуани або вільна торгівля стрілецькою зброєю.
Зрозуміло, що президентові Бараку Обамі зарано розслаблятися та спочивати на лаврах переможця. Насправді відповідь на питання стосовно його перспектив другого президентського терміну дадуть листопадові вибори до Конгресу. Запекла внутрішньополітична боротьба триватиме, що може обмежити ступінь зовнішньополітичної активності президента. Так, стан охорони здоров’я у США безпосередньо впливає на актуальну міжнародну ситуацію. Ліберально налаштовані економісти зазначають, що світ вимушено рятує американський долар, аби не штовхнути глобальну економіку до тотального хаосу кризи. Проте це не заважає тамтешній владі збільшувати бюджетні видатки та робити нові борги, платити за якими доведеться не лише своїм громадянам, а й всім, хто користується американським доларом.
також у паперовій версії читайте:
  • ВАЛЮТИ «З’ЯСОВУЮТЬ СТОСУНКИ»
  • «РЕФЕРЕНДУМ» ЩОДО СІЛЬВІО БЕРЛУСКОНІ
  • МОЛДОВА ШУКАЄ ВИХІД

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».