Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
АЛЕЮ СФІНКСІВ ВІДКРИЮТЬ ДЛЯ ТУРИСТІВ
В єгипетському Луксорі завершено трирічні розкопки першої частини знаменитої Алеї сфінксів. Найближчого часу цю ділянку відкриють для відвідувачів, повідомляє Times Online.

Церемоніальну дорогу побудували близько трьох тисяч років тому. Вона з’єднувала два фіванські храми, її використовували раз на рік для релігійної процесії. У V ст. н. е. дорога втратила своє значення, з часом її занесло мулом, і місцеві жителі почали будувати на ній житла.
Довжина алеї — понад три кілометри, ширина — близько 70 м. Колись тут знаходилося 1350 статуй сфінксів. Поки знайдено 350 кам’яних фігур. Повністю дорогу розкопають і відкриють за кілька років.
Ці розкопки викликали обурення деяких учених і жителів Луксора, бо для того щоб створити прибуткову визначну пам’ятку, влада змусила переселитися 800 сімей і знесла кілька історичних будівель.

ПЕРУАНЕЦЬ ДОЛУЧИВ АЛЬПАКУ ДО СЕРФІНГУ
Перша і єдина у світі альпака, що вміє кататися на дошці для серфінгу, викликала сенсацію на пляжах Перу, повідомляє tsn.ua. Домінго Пьянессі навчив свого улюбленця на ім’я Піско підкорювати хвилі, після того як поставив на дошку для серфінгу собаку, кота, хом’яка і папугу.
Навчити улюбленого виду спорту альпаку — тварину, одомашнену в Перу кілька тисячоліть тому, Пьянессі вирішив, коли 2004 року приїхав на змагання до Австралії й побачив там серферів, котрі каталися на хвилях з коалами і кенгуру.
«Оскільки я — перуанець, було б цікаво займатися серфінгом разом із твариною, традиційною для Перу»,— говорить винахідливий спортсмен.
Альпаки — домашні парнокопитні тварини, яких традиційно розводять в Андах. Спочатку їх помилково відносили до роду лам, проте 2001-го вчені з’ясували, що предками альпак були вікуньї, а не гуанако — прабатьки домашніх лам. Альпака хоч і нагадує зовні ламу і належить до тієї ж родини верблюдів, але нею не є.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • МІСЯЦЕСЛІВ
  • ІМЕНИННИКИ У КВІТНІ
  • ДИВА
  • РЕКОРДИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».