Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ВИРУШАЮЧИ ДО АПТЕКИ...
Тепер, коли дефіциту начебто немає, й аптеки завалені лікарськими засобами, постала проблема щодо правильного, раціонального застосування цього фармацевтичного достатку. Аби благо не обернулося злом, як навчитися орієнтуватися в цьому потоці, що не має берегів, розповідає кореспонденту Укрінформу доктор медичних наук, професор Олексій Вікторов.

7 КВІТНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я
— На що, передусім, треба звертати увагу, купуючи ліки?
— По-перше, потрібен зважений підхід до їхнього використання. Багато хто забуває (чи й не знає), що з ліками варто поводитись обережно, адже це палиця на два кінці. По-друге, навіть за умови правильного застосування можливі негативні наслідки й непередбачувані ускладнення не кажучи вже про випадки, коли люди займаються самолікуванням. А їх ми спостерігаємо на кожному кроці. Десь почули від сусідки чи знайомої, що такий-то препарат їм допоміг, і мерщій до аптеки, не порадившись із лікарем, не враховуючи індивідуальностей кожної людини. Один і той самий засіб може одному допомогти, а іншому зашкодити.
— А чи кожен медпрацівник володіє інформацією, скажімо, про побічні реакції, що можуть викликати ті чи інші ліки?
— Слушне запитання. Побічні ефекти препаратів — це актуальна і навіть глобальна проблема. Приміром, у США на усунення негативних наслідків дії ліків щороку витрачають десятки мільярдів доларів, хоч там існує суворий контроль за якістю й безпечністю медикаментів.
Після здобуття Україною незалежності Міністерство охорони здоров’я також створило відповідну систему контролю. Інформацію систематизують і передають до Держфармцентру, де вона аналізується. Особливу увагу приділяють використанню антибіотиків та інших протимікробних препаратів.
— Як відомо, медикаментозне лікування — це 80 відсотків медичної допомоги хворим. Що робиться для його подальшого вдосконалення?
— Посилюючи контроль за якістю й безпечністю препаратів, ми виходимо на рівень європейських стандартів. Колись достатньо було виробникам медикаментів пред’явити сертифікат якості, і засіб миттєво здобував путівку в життя. Але сертифікат лише гарантує вміст у тій чи іншій пігулці заявленої кількості цілющих речовин і не відповідає на запитання, як вони діють на організм? Щоб це перевірити, в Україні створено перші дві лабораторії біоеквівалентності — в Києві та Харкові. Вони здійснюватимуть поглиблений аналіз препаратів вищого рівня.
— В океані ліків важко розібратися не лише пересічному споживачеві, а й дипломованому фахівцеві, то які поради Ви могли б дати?
— Насамперед, не займайтеся самолікуванням, особливо, коли йдеться про застосування синтетичних, хімічних препаратів. Не покладайтеся на досвід знайомих. Не довіряйте рекламі. І найголовніше. Перш ніж приймати будь-який (навіть популярний) засіб, неодмінно проконсультуйтеся з лікарем.
також у паперовій версії читайте:
  • ДОЛАЄМО ДЕПРЕСІЮ БЕЗ ЛІКІВ
  • ПОГАНИЙ НАСТРІЙ «РОЗЧИНЯЄТЬСЯ» ЗЕЛЕНИМ ЧАЄМ
  • УЧЕНІ ДАЮТЬ НАДІЮ
  • НЕ ДУМАЙ ПРО СТАРІННЯ ІЗ СУМОМ...
  • НЬЮ-ЙОРК: КУРЦІВ ЖЕНУТЬ ІЗ ДОМІВОК...
  • КОЛИ ПОРЯТУНОК — У ВІРУСАХ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».