Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
СЛУЖБА, СПОВНЕНА МУЖНОСТІ ТА ВІДВАГИ
Як і в будь-якому підрозділі спеціального призначення, у спецназі МВС служба нелегка й небезпечна, але водночас романтична. Наприклад, свою службу спецназівці Внутрішніх військ, попри низьке грошове забезпечення, називають престижною.

«Ягуари» виходять на «полювання»
Полк спеціального призначення «Ягуар» Внутрішніх військ МВС України дислокується неподалік Вінниці, у містечку Калинівці, але його бійці перебувають там не завжди: нині вони вдома бережуть спокій громадян, а вже завтра можуть бути де завгодно. Звичайно, у межах держави.
Люди знають про цих хлопців не з чуток. Спецназівці на слуху і в тих, хто має проблеми із законом. «Ягуари» відомі по всій Україні. Приміром, за допомогу в наведенні правопорядку їх поважають донеччани. Вперше у березні 2005 року військових правоохоронців залучали до оперативно-профілактичної «очистки» шахтарського краю, а у червні 2008-го вони охороняли громадський порядок під час проведення Міжнародного футбольного турніру імені Банникова.
Слід зазначити: щоденне перебування на патрульних маршрутах понад 300 воїнів військ правопорядку дає позитивний результат. Порівняно з минулими роками кількість злочинів у громадських місцях знизилася майже наполовину, у тому числі поменшало розбійних нападів. У зловмисників вилучали вогнепальну і холодну зброю тощо.
Після того як військові правоохоронці попрацювали на Донеччині, їхню роботу високо оцінило керівництво органів внутрішніх справ цього краю. Зокрема, начальник Головного управління МВС України в Донецькій області генерал-майор міліції Микола Куп'янський нагородив низку військовослужбовців частини спеціального призначення ВВ «Ягуар» грошовими преміями, грамотами і цінними подарунками.
А цю сумну історію, що сколихнула нещодавно Вінниччину, знають майже всі її жителі. У селі Люлинці було скоєно зухвалий злочин: невідомий молодик уночі зґвалтував 16-річну дівчину, він заліз до її оселі через вікно. Вже о 8.00 до слідчо-оперативної групи Калинівського райвідділу внутрішніх справ, що працювала в селі, приєдналися відряджені з «Ягуару» правоохоронці. Серед них — досвідчений старший прапорщик Анатолій Ганічев із німецькою вівчаркою Мерсом.
На щастя, пес одразу взяв слід незнайомця і повів Анатолія спочатку до цвинтаря, а потім зораними полями. Переслідування тривало понад годину. Біля піщаного кар'єру сусіднього села Великі Кутищі собака раптом загарчав і потягнув різко вбік. Правоохоронці побачили втікача, який був ошелешений появою людей у міліцейських одностроях.
Невдовзі в Калинівському РВВС з'ясували, що затриманого раніше судили за крадіжку, а нині він перебуває в розшуку ще за одне зґвалтування...

«Гепард» стежить за порядком
Не є проблемою подолати відстань з кількох сотень кілометрів і для військовослужбовців запорізького полку спеціального призначення «Гепард» Внутрішніх військ. Вони надавали посильну допомогу співробітникам шосткинської міліції в підтриманні правопорядку на вулицях їхнього міста.
«Багато хто вважає, що в нашому, на перший погляд, миролюбному місті Шостка все тихо й спокійно. Проте це не зовсім так. Оперативна обстановка в регіоні залишається складною,— розповідає начальник Шосткинського міського відділу міліції Головного управління МВС України в Сумській області полковник міліції Іван Кошармий.
«Вуличні злочини є наймасовішими. Складність їхнього розкриття полягає у тому, що потерпілі несвоєчасно подають заяви до міського відділу внутрішніх справ,— продовжує очільник місцевої міліції.— Потерпілі не завжди можуть упізнати або детально описати своїх кривдників...» Полковник Кошармий звернув увагу на те, що масштабне відпрацювання міста Шостки проводили вперше, тому він і його підлеглі покладали великі надії на плідну співпрацю з «гепардами». Як виявилося, недаремно. Лише першої ночі патрулювання спецназівці запобігли скоєнню 18 адміністративних правопорушень та майже десяти злочинів.
Такі результати службово-бойової діяльності військовослужбовців частини спецпризначення «Гепард» не можуть не тішити.

Заповітна мрія кожного спецназівця ВВ — Краповий берет
Щороку восени до навчального центру Внутрішніх військ МВС України, що під Києвом, з'їжджаються спецназівці вітчизняних військ правопорядку для участі у фінальних змаганнях на першість військового формування з професійно-прикладних видів спорту та виконання військовослужбовцями кваліфікаційних нормативів на право носити легендарну відзнаку спецпідрозділів ВВ — Краповий берет.
Шістнадцять команд-учасниць змагалися в стрільбі з автомата Калашникова, воєнізованому кросі зі стрільбою з бойової зброї та подоланням природних і штучних перешкод, силовій підготовці, подоланні смуги перешкод, універсальному бою.
Дивлячись на цих хлопців, мимоволі переймаєшся запитанням: що насправді змушує людей витримувати подекуди нелюдські навантаження? Можливо, матеріальні стимули. Ні, вони нині не відповідають витраченим силам. Тоді що? Свою точку зору на це виклав 28-річний старший прапорщик Дмитро Бурко. «Тільки заповітна мрія про Краповий берет заставляє спецназівця постійно вдосконалювати себе фізично. Я, приміром, двічі здобував право на його носіння та ставав «Майстром спецназу». Проте цього разу мені не вдалося підтвердити звання «краповика» — надто велику планку було поставлено. Та хай там як, я радий, що на зміну приходять молоді, сильні й достойні люди».
У частині переможців-«краповиків» сприймають як героїв, солдати беруть з них приклад. А ще ці військові правоохоронці не лише чудові спортсмени, а насамперед дисципліновані військовослужбовці з високим рівнем професійної підготовки.

Європейський дебют «ягуарів»
Про спецназівців Внутрішніх військ МВС України віднедавна знають і у Франції. Тамтешні правоохоронці в рамках співпраці між правоохоронними відомствами в статусі військової організації запросили військовослужбовців спеціального полку спецпризначення «Ягуар» узяти участь у навчаннях Європейських сил поліції, що проходили в Національному центрі підготовки сил жандармерії в місті Сент-Атьє.
«Ягуарів» було обрано для участі у навчаннях за підсумками змагань спецпідрозділів військ правопорядку. Зведений взвод складався з кращих воїнів полку, справжніх професіоналів. Деякі з них мають досвід виконання миротворчих місій у Косові.
Загалом у навчаннях брали участь 358 військових і цивільних правоохоронців. Окрім українців, до Сент-Атьє прибув ескадрон і взвод бронетранспортерів мобільної жандармерії та підрозділ Республіканської гвардії Франції. Польща на навчання відправила підрозділ Військової жандармерії Міністерства оборони. Від Великої Британії прибули співробітники підрозділу швидкого реагування місцевої поліції. Удосконалювали свої практичні навички й військовослужбовці Королівської гвардії Нідерландів, а також військовослужбовці від Цивільної гвардії Іспанії та жандармерії Румунії.
Під час навчань їхнім учасникам доводилося вирішувати чимало завдань. Так, українські спецназівці затримували озброєних правопорушників, приборкували масові заворушення. «Ягуари» також самостійно виконували тактичні завдання із пошуку й знешкодження озброєних злочинців.
Командування Національного центру підготовки сил жандармерії високо оцінило рівень професійної підготовки українських колег. У ході заключної церемонії навчань, що проходила під керівництвом командувача навчальних закладів Національної жандармерії Франції корпусного генерала Жіля Жанвієра, за підсумками змагань усім воїнам українських ВВ було вручено нагрудні знаки й відповідні сертифікати.
Військовослужбовці частин спеціального призначення «Барс», «Ягуар», «Гепард» і «Тигр» Внутрішніх військ вивчали європейські стандарти підготовки військових правоохоронців до дій у надзвичайних ситуаціях під керівництвом спецназівців Національної жандармерії Франції. Методичним досвідом із ними ділилися інструктори Національного центру підготовки сил жандармерії капітан Стефан Барб, аджюдан (звання, аналогічне нашому прапорщику) Ніколя Осенкемпер і командир взводу дислокованого в Марселі ескадрону мобільної жандармерії старший аджюдан Жіль Дран.
Як засвідчили тренування, українські спецназівці успішно пройшли французькі випробовування. Між представниками двох країн склалися дружні стосунки. Насамкінець нашим хлопцям було вручено дипломи міжнародного зразка фахівців професійного втручання рівня «монітор».

За матеріалами, наданими прес-центром Внутрішніх військ МВС України

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАХИСНИКАМ ПОЛТАВСЬКОГО НЕБА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».