Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ТИГР ДЕМОНСТРУЄ КІГТІ
Офіційний початок, за східним календарем, нового року Тигра позначився низкою серйозних зовнішньополітичних викликів для Китаю. Напруженим залишається становище по всьому периметру його кордонів. Конфлікт у Афганістані негативно впливає на ситуацію в єдиній мусульманській провінції — Сінцзян-Уйгурському автономному районі. Продовження страт лідерів уйгурів, які 2009 року організували тут масові заворушення, провокує критику з боку міжнародних правозахисних організацій. Джерелом серйозних додаткових неприємностей для Китаю є північнокорейські союзники, які намагаються продовжити самостійну «гру» з ядерною зброєю. КНР не поспішає відновлювати переговори щодо своєї збройної програми. Внаслідок цього північнокорейський фактор водночас стає подразником для відносин Китаю як зі США, так і з Японією.

На фоні цих проблем місцеві експерти продовжують наполягати на тому, що Китай не готовий до виконання ролі глобального полюсу сили через наявність численних внутрішніх проблем. Водночас тамтешні дипломати часто наголошують, що їхня країна поки не має глобальних геополітичних амбіцій, але як найбільший світовий експортер має потужні геоекономічні інтереси. Саме на перетині цих проблем Китай останнім часом стикається з найбільш серйозними викликами.
Спочатку у Пекіні були роздратовані рішенням Білого дому продати Тайваню новітні види озброєнь. Деякий час китайці сподівалися, що цим «нахабством» американці обмежаться та не дошкулятимуть їм. Але Вашингтон підтвердив виконання військово-технічних побажань.
До того ж Китай висловив гострий протест проти зустрічі 18 лютого 2010 року у Білому домі президента Барака Обами та тибетського духовного лідера Далай-лами. Оглядачі вважають, що причина нинішнього загострення китайсько-американських відносин полягає у небажанні Пекіна підвищувати курс юаня щодо долара. А отже, робити дорожчим експорт до США та давати американцям можливість зменшити дефіцит у торгівлі з Китаєм.
Додаткового розчарування Піднебесна зазнала з індійського боку. Минулого тижня Індія випробувала чергову модифікацію ракети «Агні-3», яка здатна нести ядерний заряд, а отже, фактично досягла «ядерного балансу» з Китаєм. Крім того, у Пекіні роздратовані тим, що Росія та Індія разом готуються до космічної програми.
Окреме коло китайських проблем останнім часом становлять і відносини з Росією. Посилаючись на світову економічну кризу, Китай вимагає від неї здешевлення вартості будівництва атомних станцій з 3,5 млрд до 1,3 млрд євро. У свою чергу, Росія виступає проти цього та загрожує переглядом стратегії побудови додаткових потужностей транзиту нафти та газу до Китаю. Символічно, що попри зусилля політичних лідерів обох країн за минулий 2009-й кризовий рік обсяг російсько-китайської торгівлі скоротився на третину та досяг 38 млрд дол. Способом виходу з економічних проблем у Китаї вважають створення спільного ринку з Японією та Республікою Корея. Зокрема, ці три країни ведуть мову про поглиблення співпраці у сфері регулювання курсів національних валют, що може стати кроком до створення у перспективі валютного союзу. Отже, попри той факт, що на початку року Китай окреслив коло проблем, у Пекіні вважають, що здатні їх поетапно вирішувати. Саме це є запорукою збереження статусу країни як одного зі світових лідерів.
також у паперовій версії читайте:
  • КРИЗА ЗБРОЯРІВ НЕ ЛЯКАЄ
  • ПРОБЛЕМИ ЧОРНОМОРСЬКОЇ БЕЗПЕКИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».