Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
АФГАНСЬКО-ПАКИСТАНСЬКИЙ ВИКЛИК
Днями Гілларі Клінтон, державний секретар Сполучених Штатів, була змушена перенести заплановане турне країнами Перської затоки через позапланову операцію на серці колишнього президента Білла Клінтона. Лише після успішної операції головний американський дипломат відвідає проблемний регіон.

Головним питанням переговорів із главами держав Перської затоки буде запобігання розширенню спектра загроз тероризму та підтримка дій США щодо Афганістану та Пакистану. Крім того, важкі бої з ісламістами тривають у Ємені й Сомалі.
Від початку року афганське питання стало пріоритетним для супердержави. Наразі контингент НАТО проводить масштабну військову операцію проти афганських талібів у провінції Гільменд. Однак серйозним є дефіцит військових радників, які мають навчити особовий склад нової афганської армії, аби після 2012 року на нього було покладено відповідальність за безпеку у країні. Отже, подальший успіх або невдача афганської операції буде лакмусовим папірцем для Барака Обами щодо його міжнародного авторитету та перспектив обрання на другий президентський термін. Щоправда, в адміністрації Білого дому, здається, існують різні точки зору стосовно доцільності афганської стратегії.
Одначе віце-президент Сполучених Штатів Джозеф Байден запевняє, що ситуація у Пакистані має турбувати навіть більше, ніж в Ірані й Афганістані. Внутрішньополітичні позиції тамтешнього президента Асіфа Зардарі — чоловіка вбитої у грудні 2008 року Беназір Бхутто — є слабкими. Його заклики до США розробити для Пакистану масштабний план фінансової допомоги залишилися непочутими. Складне економічне становище дестабілізує ситуацію в країні.
Водночас прохолодними є стосунки пакистанського президента з армією. Військові вважають, що саме вони мають перебрати на себе відповідальність за безпеку у державі, в якій майже щодня відбуваються теракти. Навіть вбивство за допомогою безпілотного літака колишнього лідера талібів не поліпшило становище. Замість відрубаної голови у «дракона» виросла нова.
Днями таліби «презентували» свого нового керівника — відомого бойовика Маулаві Нур Джамала. Він зробив собі ім’я два роки тому, коли навколо Червоної мечеті в Ісламабаді було протистояння ісламістів та пакистанських військових. У свою чергу, американці відкрито висловлюють невдоволення тим, що пакистанські військовики не встановили контроль над зоною пуштунських племен, де почастішали атаки на конвої, які доправляють вантажі контингенту НАТО в Афганістані.
Це свідчить, що складну афганську проблему неможливо врегулювати без одночасного вирішення питання нормалізації внутрішньополітичного становища у Пакистані — єдиної мусульманської держави, котра офіційно володіє ядерною зброєю. Поки що прийняття світовим співтовариством спільної пакистанської стратегії, як це сталося з Афганістаном, виглядає майже неймовірно. Проте знову серед перешкод на цьому шляху — китайський фактор. Адже Пекін є одним із найближчих партнерів Ісламабада. Зважаючи на суттєве охолодження американсько-китайських відносин, Піднебесна навряд чи буде проти того, аби американцям «зайняти руки» афгансько-пакистанськими «вічними» проблемами.
також у паперовій версії читайте:
  • АБХАЗЬКИЙ ГАМБІТ
  • «ГОРДІЇВ ВУЗОЛ» БЛИЗЬКОГО СХОДУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».