Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ДИПЛОМАТ ЄС ЗАСУДЖУЄ ДІЇ БІЛОРУСІ
Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики, віце-президент Єврокомісії Кетрін Ештон засуджує дії Білорусі проти поляків і нагадує, що участь країни у «Східному партнерстві» залежатиме від демократизації.

Про це йдеться у заяві К. Ештон, текст якої передано УНІАН. «Я розчарована нещодавніми арештами 40 членів Союзу поляків та інших представників громадянського суспільства в Білорусі, в тому числі демократично обраного голови Союзу поляків Анжеліки Борис»,— написано у заяві.
Шеф європейської дипломатії засудила акції правоохоронців проти Союзу поляків, які «видаються спробами влади нав’язати нових лідерів польській спільноті». «Європейський Союз продемонстрував відкритість у відносинах з Білоруссю, яка, зокрема, полягала у приєднанні останньої до програми «Східного партнерства». Успіх цих відносин залежить від кроків щодо демократизації та дотримання прав людини, а також прав меншин, що їх робить влада Білорусі»,— нагадала пані Ештон.
Вона закликала владу Білорусі дотримуватися взятих на себе зобов’язань перед ОБСЄ щодо захисту прав меншин. Ештон також пообіцяла стежити за подальшим розвитком подій.
Як повідомлялося, 8 лютого у Польському домі в місті Івенець (Мінська обл.), що належить не визнаному владою Союзу поляків Білорусі (СПБ), з’явилися співробітники міліції і судові виконавці. Вони видворили активістів, що були у будівлі, і приступили до опису майна.
Польща звинуватила Білорусь у репресіях і відкликала посла для консультацій (він повернувся до Мінська 11 лютого). Пізніше влада Білорусі арештувала близько 40 поляків за участь у несанкціонованому мітингу. 15 лютого МЗС Польщі заборонило в’їзд до країни 20 білоруським чиновникам.

СААКАШВІЛІ — ПЕРСОНА НОН ГРАТА
Президент РФ Дмитро Медведєв оголосив президента Грузії Михайла Саакашвілі персоною нон грата в Росії.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на прес-конференції в Москві.
«Ми, я впевнений, рано чи пізно повернемося до нормальних, повноцінних відносин з Грузією. Іншого й бути не може, але з чинним президентом Грузії я особисто жодних справ мати не буду. Він для РФ — персона нон грата»,— заявив Д. Медведєв.
Він зазначив, що російсько-грузинські і російсько-абхазькі відносини мають багатовікову історію. «Ми завжди відчували і, впевнений, будемо ставитись дружньо до грузинського народу. Навіть конфлікт 2008-го не зіпсує цих відносин»,— сказав президент РФ.
Він вкотре звинуватив «режим Саакашвілі» в загибелі людей. «Це, поза сумнівом, є злочин, який має отримати адекватну юридичну оцінку»,— сказав Д. Медведєв.
Президент РФ вважає, що грузинський народ у рамках конституційних процедур має вирішити, хто може керувати Грузією і налагодити відносини з Росією, Абхазією та іншими державами.
У свою чергу, президент Абхазії Сергій Багапш заявив, що у керівництва Грузії «руки по лікоть у крові», тож він не вестиме переговори з М. Саакашвілі. При цьому він запевнив, що нічого не має проти грузинського народу.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • THE WALL STREET JOURNAL ОПУБЛІКУВАВ СТАТТЮ ЯНУКОВИЧА
  • ВЕСНА ЗАПІЗНЮЄТЬСЯ
  • НАТО ЗАСУДЖУЄ ДІЇ РОСІЇ
  • «ПЕРЕДВИБОРЧІ» ТЕРАКТИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».