Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
БРИТАНІЯ НА СТАРТІ ВИБОРЧОЇ КАМПАНІЇ
Велика Британія наближається до чергової парламентської виборчої кампанії. Офіційно вона стартує навесні. Адже правлячі лейбористи, зважаючи на сумні для себе результати соціологічних опитувань щодо перспективи залишитися при владі, максимально відтягли дату проведення виборів.

Прем'єр-міністр Гордон Браун послідовно відмовляє журналістам офіційно назвати дату проведення чергових парламентських виборів. Проте для політичних оглядачів це не є таємницею. Певніше за все, вибори відбудуться не пізніше першого травневого тижня. Втім, вже зараз зрозуміло, що правлячим лейбористам доведеться помінятися місцями з опозиційною консервативною партією.
Причин для такого стану справ більш ніж достатньо. По-перше, лейбористи тричі поспіль, починаючи з травня 1998-го, вигравали загальні вибори. Уряди Тоні Блера керували країною за умов економічного зростання та мали чималу популярність. Однак за два роки світової економічної кризи ці досягнення лейбористів зазнали «інфляції». Наступник Блера на посаді лідера лейбористів і голови уряду — Гордон Браун — виявився позбавленим харизми. Та навіть не це стало для нього головною проблемою. Криза негативно позначилася на британській економіці. У країні зросли інфляція, безробіття та бюджетний дефіцит. Через суттєве скорочення соціальних державних програм, за даними соціологів, у британському суспільстві спостерігається рекордний з повоєнних часів рівень майнової прірви між найбагатшими та найбіднішими верствами суспільства.
По-друге, вагомим додатковим негативним вантажем для лейбористського уряду є зовнішньополітичні проблеми. Вони виникли десять років тому, коли Тоні Блер почав послідовно підтримувати військові операції американського президента Джорджа Буша-молодшого. Найскандальнішою для британської громадської думки була іракська війна. Причини її початку та виявлення політичної відповідальності за це стали навіть предметом спеціального парламентського розслідування.
Днями колишній британський прем'єр-міністр Тоні Блер дав покази незалежній комісії, котра розслідує факти щодо ухвалення рішення підтримати США у війні проти Іраку. Зокрема, Тоні Блер укотре захищав свою позицію, чим спровокував у залі засідання персональні образливі вигуки. Цей політичний скандал став додатковою проблемою для прем'єр-міністра Гордона Брауна. Під тиском опозиції він обіцяв дати аналогічні покази стосовно своєї позиції з іракського питання ще до парламентських виборів. Чимало британців вважає ці помилки причиною підвищеної терористичної загрози, в умовах якої доводиться жити. Адже британські спецслужби вже місяць очікують у Лондоні на жінок-камікадзе.
По-третє, лейбористи не лише «набридли» британцям численними корупційними скандалами, а й виявилися неспроможними сформулювати чітку політичну стратегію на найближчий час. Яскравим прикладом такого стану справ стала ситуація, яка складається навколо Північної Ірландії. Днями Гордон Браун і його ірландський колега Брайян Коен обговорили становище у Північній Ірландії. Внутрішньополітична ситуація у цій напівавтономній британській провінції загострилася після гучного скандалу, учасником якого був керівник місцевої асамблеї Джон Робінсон. З'ясувалося, що його дружина витрачала бюджетні кошти з метою відкриття кав'ярні, власником якої став її коханець. У підсумку Ольстер опинився у глибокій політичній кризі. Через це Папа Римський Бенедикт ХVІ був змушений відкласти свій візит до Белфасту, раніше запланований на січень.
Отже, на старті виборчої кампанії її можливий результат уже не має інтриги. Однак лідер британських консерваторів Девід Камерон ще не святкує перемоги. Адже складний «спадок», який він отримає від лейбористів, вимагатиме ухвалення непопулярних рішень, тому не обіцяє безпроблемного політичного існування нового уряду консерваторів.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • «БАЛКАНІЗАЦІЯ» КОРДОНІВ
  • АВСТРІЯ СТАЛА ДОСТУПНІШОЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».