Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЗМІНА КОНФІГУРАЦІЇ СВІТОВОЇ ПОЛІТИКИ
Лідери країн БРІК — Бразилії, Росії, Індії та Китаю — почали регулярно зустрічатися для обговорення світових проблем. Ці держави мають спільну ознаку: колись вони були імперіями, а нині є великими, з ринками, що швидко зростають. За винятком Росії, вони можуть добре впоратися з нинішньою кризою, набагато краще, ніж США та Євросоюз.

БРІК займають значну територію, і в них живе 40% населення землі. Їхній загальний ВВП становить дев’ять більйонів доларів, тобто набагато менше, ніж валовий внутрішній продукт Сполучених Штатів — 14,3. Якщо врахувати купівельну спроможність, то ВВП країн БРІК у сумі перевищує 15 більйонів доларів, тобто трохи більше, ніж глобальний продукт США.
Проте відповідно до прогнозів, у 2050 році американська економіка з ВВП, який становитиме 38 більйонів доларів, буде лише на другому місці після багатшого удвічі Китаю. Натомість Індія як третя держава (37 більйонів) незначно поступатиметься Сполученим Штатам. Бразилія повинна бути четвертою (11 більйонів), а Росію (8,5 більйона) випередить Мексика.
Зрозуміло, що жителі БРІК не матимуть доходів на рівні найбагатших держав світу, у яких він становитиме 35 тисяч доларів. Дохід на цьому і вищому рівні матимуть лише 500 мільйонів мешканців. За прогнозами, ці країни будуть розшаровані, неоднорідні й нестабільні. У них буде, крім РФ, швидше відбуватись урбанізація, ніж досі, що, з одного боку, збільшить попит на дешеві масові продукти харчування, а з іншого, посилить проблеми, пов’язані з нетрями. Дешева продукція країн БРІК (крім Росії) пробиватиметься на ринки багатих держав, де також є бідніші верстви населення, особливо у полікультурних державах, таких як США і деякі країни Західної Європи.
Нині країни БРІК виглядають потужно з огляду на військову силу, політичні амбіції та регіональне і світове значення. За півстоліття вони стануть, крім Росії, провідними економічними державами.
Китай уже є супердержавою. Індія та Бразилія займуть місця регіональних лідерів і мають великі амбіції. Дві з них (Індія та Піднебесна) за півстоліття будуть провідними виробниками товарів і постачальниками послуг. Наразі Китай — найбільший у світі виробник і продавець автівок, а Індія хоче здивувати своїм міні-автомобілем «Нано», який може стати найдешевшою машиною і замінить у країні скутер. Натомість Росія і Бразилія домінуватимуть на сировинному ринку.

Неідеальна четвірка
Усі країни БРІК порушують права людини — один із трьох стовпів, на яких стоїть будівля європейських цінностей. Ці держави перебувають поза межами цієї системи. У Бразилії поліція безкарно вбивала бездомних дітей, котрі крали і спали на автозаправних станціях. Латифундисти утримують власні армії, які виганяють бідняків з їхніх земель. У Росії вбивають журналістів і опозиціонерів.
У Китаї, де засуджують до смертної кари за економічні й побутові злочини, процвітає сумнівна і неоднозначна торгівля людськими органами для трансплантації. У випадку великих інвестицій застосовується примусове переселення людей. Держава контролює медіа, діє інтернетна поліція, існують проблеми зв’язку за допомогою стільникових телефонів.
В Індії під наглядом поліції часто відбуваються погроми. Поліція безжально знущається над затриманими. Корупція також є негативним явищем індійської економіки. Незважаючи на те, що індійці говорять про свою систему як найбільшу демократію у світі, критики говорять про найбільшу анархію. Країна не може опанувати наслідків високої народжуваності.
Бразилія, у свою чергу, є однією з найнебезпечніших держав світу, б’є рекорди зі злочинності й насильства, поступаючись за цим показником тільки Колумбії, Еквадору, Іраку та Афганістану.

Вершина трикутника
Спробу зближення Росії, Індії та Китаю започаткував у середині 90-х років тодішній російський прем’єр Євген Примаков, який пропонував створення «трикутника» Москва– Делі–Пекін. Цю пропозицію тоді відкинули Делі й Пекін, але до неї повернувся Володимир Путін, організувавши у 2005-му в Єкатеринбурзі саміт «трикутника», на який запросив президента Бразилії Інасіо Лулу да Сілву. Тут зустрілися Путін, Лула, прем’єр Манмохан Сінгх і Ху Цзиньтао.
У 2008 році у тому ж таки Єкатеринбурзі знову сіли за стіл переговорів міністри закордонних справ БРІК. Вони оголосили заяву, в якій підкреслювали значення міжнародного права, мультилатеральних принципів і центральну роль ООН, а також демократизації системи — тим самим посилювалась роль Індії й Бразилії. Міністри наголосили, що найбільшою загрозою для світу є міжнародний тероризм.
Усі країни БРІК, за винятком Бразилії, яка свою хвилю внутрішнього насильства (на чолі з Карлосом Марігеллом, ватажком міського тероризму у 70-х роках) вже має за собою, потерпають від кривавих терористичних замахів. Набагато менше часу було присвячено дискусії про голод, бідність і хвороби. Торік президентська четвірка, цього разу з Медведєвим, знову зустрілася в Єкатеринбурзі.

У мінусі
Країни БРІК по-різному відчули наслідки світової фінансової кризи. Росія і Бразилія — найсильніше. Обидві держави часто переживали кризи. Бразилія, донедавна найбільший боржник, вимагала велику допомогу від Міжнародного валютного фонду і отримала її, оскільки криза у країні загрожувала дестабілізацією всієї світової економічної системи. Спокій і впевненість президента Лули ґрунтується на великих валютних резервах Бразилії, які перевищили 200 мільярдів доларів і у чотири рази є більшими, ніж у 2004 році. Валютні резерви накопичено значною мірою завдяки експорту сої до Китаю. Проте нині ціна цього товару знизилася на кільканадцять відсотків. Зменшились інвестиції нафтового гіганта «Петробрас», який розробляє нові морські родовища.
БРІК — один із найважливіших елементів нового світового ладу з чіткими полюсами, який зараз формується. Президент США Барак Обама, не ігноруючи решти складових світового порядку (ЄС, Японії, іспаномовної Латинської Америки), вказав на контрагента, від якого Сполучені Штати найбільш залежні — це Китай. Він запропонував двосторонній форум, котрий після швидкої позитивної реакції Піднебесної вже відбувся як початок регулярних зустрічей групи двох — G2.
Якщо не пройде створення альтернативного форуму США–Індія, то не залишиться нічого іншого, як конкурентний варіант Росія–Індія. Це було б невдале відтворення антикитайського союзу Брежнєв–Індіра Ганді. Ні Індії, ні Китаю це не потрібно. Щоб ослабити G2 і не псувати відносин із Китаєм інші три країни БРІК (Бразилія, Росія й Індія) створять «трикутник», що може доповнитися Мексикою і Кореєю — це сильна противага G2. Із цим треба рахуватись, а в ЄС потрібно, у свою чергу, подумати про зміцнення зв’язків з Японією і Південно-Східною Азією. Так щоб колись Європа не прокинулась самотньою.

За матеріалами закордонної преси підготував Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • КИТАЙ ГРАЄ ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНИМИ «МУСКУЛАМИ»
  • ЛИТВА ЗАЛИШИЛАСЯ БЕЗ АТОМНОЇ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».