Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НІМЕЧЧИНА ПОСИЛЮЄ АКТИВНІСТЬ У СВІТІ
Новий німецький уряд християнсько-ліберальної коаліції після різдвяно-новорічних канікул активно поринув як у вирішення внутрішньополітичних, так і зовнішньополітичних проблем. Найгострішим внутрішньополітичним питанням залишається обговорення податкової реформи. На цьому напрямі між старшим коаліційним партнером — християнськими демократами — та молодшим партнером — вільними демократами — публічними стали суперечності. Ліберали наполягають на радикальному скороченні оподаткування. Однак на заваді цьому чималий бюджетний дефіцит.

Зважаючи на цей чинник, вирішено відкласти податкову реформу до 2011 року. В свою чергу, бундесканцлер Ангела Меркель заявила про збереження попереднього рівня оподаткування в межах «пакту солідарності» принаймні до 2019-го. Нагадаємо, що цей податок уряд ФРН використовує для подолання соціально-економічних розбіжностей між «старими» і «новими» федеральними землями.
Так само активізувалася діяльність країни на міжнародній арені. Зокрема, у бундестазі опозиція наполягає на розгляді питання про виведення підрозділів бундесверу з Афганістану. Натомість міністр оборони Карл-Теодор фон Гуттенберг закликав перекваліфікувати операцію бундесверу в Афганістані, визначивши її як конфлікт «внутрішній, а не міжнародний». Це дасть змогу бундесверу виконувати миротворчі функції, а не займатися «примушенням до миру». Однак поки що афганське питання лишається найгострішою темою внутрішньополітичних дискусій у країні.
Водночас численна турецька громада Німеччини невдоволена позицією, яку міністр закордонних справ ФРН Гвідо Вестервеллє зайняв щодо перспектив членства Туреччини в Євросоюзі. Під час недавнього відвідування головним німецьким дипломатом Анкари прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що Туреччина не погодиться на «половинчасте» членство в ЄС. Однак у середовищі німецької еліти немає і навряд чи незабаром з’явиться єдина позитивна думка щодо повноцінного членства Туреччини в об’єднаній Європі. Як свідчать дані соціологічних опитувань, до цього не готова й переважна більшість громадян.
Днями дипломатія ФРН активно взяла участь у врегулюванні проблеми німецьких заручників, які були захоплені в Ємені. Їхнє звільнення було вагомим внеском до політичного капіталу довіри до міністра закордонних справ Гвідо Вестервеллє. Минулого тижня він також зробив перший візит до важливих торговельних партнерів Німеччини — Японії та Китаю.
Міжнародні фінансові інституції нещодавно констатували той факт, що Китай випередив Німеччину за обсягом експорту. Тому німецькі концерни на цьому етапі турне Вестервеллє були зацікавлені у зміцненні своїх позицій на азійських ринках. Сприятливий політичний клімат для укладення нових торговельних контрактів було досягнуто.
Продовженням дипломатичного бенефісу Гвідо Вестервеллє було проведення 18 січня 2010 року вперше у Берліні німецько-ізраїльських консультацій на вищому рівні. ФРН заявила про інтерес до близькосхідного мирного врегулювання та виявила готовність до виконання посередницьких функцій. Отже, висока активність німецької дипломатії не просто свідчить про її значну роль у світі, а й про готовність зробити конструктивний внесок у врегулювання найскладніших міжнародних проблем сучасності.
також у паперовій версії читайте:
  • НОВІ СТАРІ НАДІЇ
  • ЧИЛІЙСЬКИЙ ВАРІАНТ ДЕМОКРАТІЇ
  • БЛИЗЬКОСХІДНЕ ДЕЖАВЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».