Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
БАГАТОМУЖЖЯ ЗАДЛЯ РІВНОПРАВ'Я
Заклик саудівської журналістки Надін аль-Бейдар до запровадження багатомужжя викликав запеклі протести арабських чоловіків. Стаття «Я і чотири мої чоловіки», в якій вона пропонує законодавчо закріпити право жінки укладати шлюб водночас із чотирма чоловіками, викликала хвилю публікацій в арабських ЗМІ і навіть загрожує вилитися в судовий розгляд, повідомляє газета «Галф Ньюз».

Надін аль-Бейдар веде колонку в кількох газетах, що виходять у країнах Перської затоки, а також телешоу «Мусава» («Рівність»), присвячене правам арабських жінок. У статті вона звертається до мусульманських богословів із закликом видати фетву, яка дозволить жінкам мати одночасно чотирьох чоловіків. Це, за словами Надін, зрівняє їх у правах із чоловіками, яким за шаріатом дозволяється брати шлюб із чотирма жінками.
Пропозиція Надін викликала неабиякі суперечки у середовищі мусульманських реформаторів і прихильників традиційних поглядів. Багато мусульман сприйняли пропозицію жінки як блюзнірство і підрив основ релігії. Традиціоналісти, зокрема, стверджують, що іслам забороняє жінці брати водночас шлюб більш ніж із одним чоловіком. Крім того, багатомужжя несе загрозу для жіночого здоров'я і викликає труднощі під час визначення батьківства, а діти, згідно з ісламом, мають знати своїх батьків.
«Останній аргумент не витримує критики, оскільки сучасна наука за допомогою ДНК-аналізу може легко визначити, хто є батько дитини»,— відповідає на це журналістка.
Позов проти автора статті й головного редактора газети Al Masry al Youm, де вийшла публікація, подав Халід Фуад Хафіз, юрист і генеральний секретар Народно-демократичної партії Єгипту. Зараз він чекає на рішення прокурора щодо того, чи розпочнеться розслідування цієї справи. Його позицію підтримують інші ісламські юристи. Вони пояснюють, що у разі чоловічої полігамії кількість одиначок, вдів і розведених різко скорочується, тоді як у разі жіночої — зростатиме у геометричній прогресії.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ДИВА
  • МАНДРИ
  • ФАКТ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».