Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПРИЦІЛ — НА ВАНКУВЕР
Головні сподівання в олімпійському Ванкувері вітчизняні шанувальники зимових видів спорту пов'язують із біатлонною збірною. Минулого тижня провідні біатлоністи планети змагалися в німецькому Рупольдингу, цими днями виступають на альпійських трасах в італійському Антхольці-Антерсельві.

Після останнього в нинішньому сезоні німецького етапу Кубка світу тренери збірної визначилися зі складом учасників Олімпіади.
До жіночої команди потрапили Оксана Хвостенко, Лілія Вайгіна-Єфремова, Віта і Валя Семеренко, Олена Підгрушна та Людмила Писаренко. Власне, щодо чотирьох учасниць збірної жодних сумнівів не було ще на старті сезону.
Лілію Вайгіну-Єфремову беруть до Канади не тільки за старі заслуги, як вважають деякі вболівальники (нагадаю, що в олімпійському Турині чотири роки тому Лілія за певного сприяння небесної канцелярії несподівано для багатьох експертів узяла бронзову медаль у спринтерській гонці). Вайгіна-Єфремова попри невиліковні проблеми зі стрільбою вміє зібратися на вирішальний старт (олімпійську «бронзу» їй принесла майже ідеальна влучність — незакритою тоді залишилася тільки одна мішень), а за швидкістю екс-росіянка не поступається переважній більшості спортсменок із біатлонної еліти.
Поїздка до Канади Людмили Писаренко — певною мірою аванс, її беруть як запасну до естафетної четвірки на випадок хвороби когось з основних учасниць. Саме в естафеті на п'ятому етапі Кубка світу в Рупольдингу Писаренко продемонструвала: до змагань найвищого рівня їй бракує не так багато — влучність і швидкість стрільби цілком пристойна, залишилося підтягнути дистанційну швидкість, яка поки що більше відповідає рівневі Кубка Міжнародного союзу біатлоністів. За бортом Олімпіади Писаренко залишила колись незамінну в естафеті Оксану Яковлєву, котра після травми ніяк не може повернути свої оптимальні кондиції, а також Ніну Карасевич та Інну Супрун.
Дещо пізніше головний тренер збірної Євген Колупаєв оприлюднив склад чоловічої команди. Це зрозуміло: визначити найкращих нинішнього сезону непросто, оскільки лише Андрій Дериземля виступає на більш-менш пристойному рівні. Решта наших біатлоністів поки не демонструє своїх найкращих результатів, приміром, Олег Бережний, який непогано влився до складу збірної минулого сезону, цього року опустився на рівень нижче і невдало виступає навіть на етапах Кубка Міжнародного союзу біатлоністів.
До останнього моменту тривала конкуренція між Романом Примою і В'ячеславом Деркачем за останній квиток на Ванкувер. Протягом сезону тренери більше довіряли Деркачеві, хоча він не надто виправдовував їхні надії на етапах Кубка світу. Останнім шансом для Романа Прими був етап у Рупольдингу, але використати можливість цей спортсмен не зміг: у спринті він фінішував за межами залікової зони, поступившись одним місцем навіть своєму молодшому брату Артемові Примі, а в естафеті взагалі «завалив» свій етап. Тож наставники віддали перевагу досвідченішому Деркачу, який, до того ж, може опосередковано посприяти успіхові жіночої команди, бо її лідер Оксана Хвостенко є дружиною В'ячеслава, а підтримка близької людини на Олімпіаді важитиме багато.
Отже, остаточний склад чоловічої збірної набув такого вигляду: Андрій Дериземля, Сергій Седнєв, Сергій Семенов, Олександр Біланенко та В'ячеслав Деркач.
Як ми повідомляли, основні склади чоловічої й жіночої команд (з поодинокими винятками) минулого тижня пропустили п'ятий етап Кубка світу в німецькому Рупольдингу. Замість них виступили «честолюбні дублери», котрі, на жаль, вище певного рівня не піднялися. У жіночій збірній звернути на себе увагу в спринті спромоглася згадана Людмила Писаренко. 26-річна тернополянка, продемонструвавши чисту стрільбу, змогла фінішувати 38-ю, заробивши перші очки до заліку Кубка світу. Саме «ногами» Людмила програла переможниці — шведці Анні-Карін Олофссон 2 хв 22,4 с. У чоловічому спринті меншого відставання (2 хв 3,6 с) Артемові Примі вистачило лише для 41-ї позиції.
В естафетах чоловіча і жіноча команди продемонстрували не такі й погані результати, посівши дванадцяті місця. У жінок на подяку знову заслужила Людмила Писаренко, серед чоловіків блискуче провів стартовий етап член основної команди Олександр Біланенко. Він спромігся не надто відстати від російських снайперів (переможці гонки за всю естафету використали аж два додаткові патрони!) і відправив Романа Приму на другий етап шостим з мізерним відставанням від другого місця.
Цього тижня члени основної команди, які тренувалися в Антхольці-Антерсельві, беруть участь у шостому етапі Кубка світу. В середу відбулася жіноча індивідуальна гонка. За відсутності найкращих представниць Швеції, Росії й Норвегії, а також повних складів білоруської і китайської збірних українські прихильники біатлону сподівалися на успіх наших спортсменок. На жаль, до п'єдесталу пошани не вистачило зовсім трохи. По одному промаху на останньому, четвертому, вогневому рубежі відкинули Оксану Хвостенко і Олену Підгрушну на 10-ту і 12-ту позиції відповідно. Відставання від прудконогої Магдалени Нойнер, яка дозволила собі бути невлучною тричі, було 1 хв 22,7 с і 1 хв 32,4 с відповідно.
У першій гонці останнього перед Олімпіадою етапу Кубка світу весь подіум виявився німецьким: другою з відставанням п'ять з половиною секунд була Каті Вільгельм (один промах), третьою — Андреа Хенкель (два невлучні постріли).
По чотири штрафні хвилини настріляли собі Валя і Віта Семеренко, цього вистачило для 22-го і 23-го місць (відставання 3 хв 29,6 с і 3 хв 36,6 с відповідно).
«Спеціально до цього етапу команду не готували, отже, і високих завдань перед спортсменками не ставили,— розповів наставник жіночої команди Григорій Шамрай.— У нас зараз звичайні робочі будні, ми в процесі підготовки до Ванкувера. З урахуванням того, що старти припадають на важкі акліматизаційні дні, результатами я задоволений. Трохи засмутила стрільба сестер Семеренко. Чотири хвилини для індивідуальної гонки — це забагато. Порадували Підгрушна і Хвостенко. Якби Оксана не промахнулася, була б третьою. Стовідсоткове влучання — це, звісно, добре, та не забуватимемо про людський фактор».
Уже тільки про Канаду думки і в президента Федерації біатлону Володимира Бринзака. «Ми неодноразово були у Ванкувері, все бачили на власні очі,— розповів він.— Усе нам сподобалося. Мені Вістлер, де проходитимуть змагання біатлоністів, нагадує наш Тисовець. До вподоби нам і олімпійське селище. Спортсмени, які змагатимуться у Вістлері,— біатлоністи, лижники житимуть у котеджах по шестеро осіб у кожному блоці. Тобто все як зазвичай на олімпіадах. А яка там природа, ландшафти! Всюди панують тиша і спокій. Нам це підходить якнайкраще. У Турині, наприклад, місцевість була відкритою, не було стільки дерев. У Ванкувері також трішки інакше. Там спортсмени житимуть у великих будинках. Та й на вулицях буде гамірно».
Українська збірна після 18-денного гірського тренувального збору вилітає до Ванкувера 29 січня. А вже 13 лютого змагання білої Олімпіади буде урочисто відкрито.
також у паперовій версії читайте:
  • ОЛЕНА БОНДАРЕНКО: ЗНОВУ ПЕРША РАКЕТКА!
  • ПРОКАТ БЕЗ МЕДАЛЕЙ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».