Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЛЮДИНА І ПРАВО
В'ЯЗНИЦІ СТАЮТЬ ГУМАННІШИМИ
Вітчизняну в’язничну систему критикують гостро і небезпідставно. Однак не помічати того, що в ній, хай і повільніше, ніж хотілося б, відбуваються реформи, неможливо. Здійснюється цей процес у межах плану дій «Україна–ЄС».

ЗАВДЯКИ КРОКАМ НА ШЛЯХУ ДО СПІВПРАЦІ З ЄВРОСОЮЗОМ
Ситуацію з поширення туберкульозу стабілізовано
Першочергову увагу мали приділяти поліпшенню умов у закладах досудового тримання під вартою і в’язницях (є навіть відповідна державна програма). Досягти цього за умов, коли недофінансування її протягом 2006–2009 років становить майже 1,2 мільярда, складно. Проте похвалитися є чим — стабілізацією епідемічної ситуації з туберкульозу. Станом на кінець минулого року в установах Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС) перебувало 5637 хворих на цю недугу (тисяча — у слідчих ізоляторах, решта — у спеціалізованих лікарнях), у понад 18% котрих діагностовано її мультирезистентну форму, збудник якої нечутливий до багатьох лікарських препаратів. Підстави стверджувати, що у середовищі тих, хто перебуває під опікою ДКВС, поширення сухот загальмовано, дають такі цифри: за 11 місяців 2008 року в установах виконання покарань зареєстровано 891 особу, в котрих цю хворобу виявлено вперше, за той же період 2009-го — 871. Про це йдеться в інформації про результати виконання графіка імплементації плану дій «Україна–ЄС» у сфері юстиції, свободи та безпеки, розміщеній на офіційному сайті Департаменту з виконання покарань.
Досягти цього вдалося завдяки комплексу лікувально-діагностичних заходів. Серед них — поточна і заключна профілактична дезінфекція осередків недуги, постійний контроль за вживанням медичних препаратів, протирецидивне та хіміопрофілактичне лікування. Медики, що працюють в установах кримінально-виконавчої служби, інформують персонал, засуджених і осіб, узятих під варту, про профілактику, діагностику й лікування цієї соціальної хвороби.
Завдяки впровадженню проекту Світового банку «Контроль над туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні» Держдепартамент зміцнив матеріально-технічну базу підпорядкованих йому лікарень. Створено 85 бактеріологічних лабораторій першого рівня, придбано все заплановане лабораторне обладнання й витратні матеріали до нього на суму 2,4 мільйона доларів. За бюджетні кошти в межах втілення проекту закуплено протитуберкульозні препарати першого та другого рівнів на суму понад 3,332 мільйона доларів.
Усвідомлюючи нагальність потреби у створенні в установах виконання покарань центрів для лікування, реабілітації та ресоціалізації засуджених, залежних від наркотичних, психотропних речовин і алкоголю, працівники системи вивчають досвід італійських колег у цій сфері.

Проти рецидиву, задля ресоціалізації
Питання поводження із затриманими, умов їхнього тримання та додержання їхніх прав мають бути врегульовані в одному законодавчому акті, котрий має відповідати духу міжнародних конвенцій з прав людини, стороною яких є Україна — таким є один із пунктів плану дій «Україна–ЄС». У виконанні його теж є поступ: законопроект під назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою гуманізації попереднього ув’язнення» наприкінці минулого року надіслано до Міністерства юстиції.
Поліпшується підготовка персоналу в’язниць у питаннях дотримання прав людини, оновлюються навчальні плани. Курсове навчання з первинної підготовки та підвищення кваліфікації працівники кримінально-виконавчої служби проходять у Білоцерківському і Дніпродзержинському училищах та Чернігівському юридичному коледжі Держдепартаменту. Торік курсове навчання в училищах організовано для 27 категорій працівників пенітенціарної системи. Майже чотири тисячі їх охоплено щорічною підготовкою.
Під час курсового навчання і підготовки за місцем служби персонал студіює міжнародні акти з питань прав людини і поводження із засудженими, розглядає застосування рішень Європейського суду в національній правовій системі України.
У вищих навчальних закладах, які готують фахівців для кримінально-виконавчої служби, передбачено вивчення таких дисциплін: «Міжнародні стандарти поводження з ув’язненими», «Міжнародне публічне право», «Теорія пробації», «Міжнародне приватне право». Їхньою невід’ємною частиною є студіювання Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських, або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, практики Європейської комісії з прав людини.
Усі без винятку установи пенітенціарної системи охоплено діяльністю 148 спостережних комісій, до складу яких входять 37% представників громадськості. Проведено серію п’ятиденних тренінгів для членів комісій, на яких слухачів навчали, де шукати недоліки в слідчих ізоляторах і в’язницях.
З метою забезпечення конституційних прав осіб, яких утримують в установах ДКВС, запроваджено проведення зовнішнього незалежного оцінювання безпосередньо в цих установах. У ньому взяли участь 153 особи, з яких 104 пройшли тестування. Це зроблено для підвищення рівня ресоціалізації засуджених, особливо неповнолітніх.
Оцінюючи виконання плану дій «Україна–ЄС», необхідно констатувати: воно не тільки наближає нашу державу до європейських норм і стандартів, а й сприяє зменшенню рецидивів злочинності, а також тому, що після відбування покарання в суспільство повертатимуться люди, готові жити за його нормами і правилами.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПИТУВАЛИ— ВІДПОВІДАЄМО
  • АПОСТИЛЬ— ЗА ДЕНЬ
  • МІН’ЮСТ УЗЯВСЯ ЗА ДИСЦИПЛІНАРНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СУДДІВ
  • УКРАЇНУ ВИЗНАНО ВІЛЬНОЮ ДЕРЖАВОЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».