Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
СБУ ПРОТИДІЄ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ВИБОРІВ

Напередодні виборів Президента України голова СБУ Валентин Наливайченко відзвітував перед громадськістю про заходи, вжиті працівниками очолюваного ним відомства з недопущення фальсифікації народного волевиявлення.

Зокрема, у Центральному та регіональних управліннях Служби безпеки України ще з 31 грудня минулого року започатковано цілодобове функціонування «телефонів довіри» і сформовано додаткові оперативні групи реагування на повідомлення про порушення виборчого законодавства.
Крім того, з 11 січня на офіційному сайті СБУ у вигляді моніторингової таблиці розміщуватимуть інформацію про недоліки, виявлені під час передвиборчої кампанії: в одній колонці — область, де відбулася певна подія, в другій — коротко зміст порушення, в третій — спосіб реагування, залежно від значення події. Приміром, «поінформовано Центральну виборчу комісію», «матеріали передано до міліції чи прокуратури», «порушено кримінальну справу».
Як повідомив керівник СБУ, в Донецькій та Луганській областях непоодинокими є спроби підкупу членів дільничних виборчих комісій з метою спонукати їх виконувати такі дії, які згодом будуть причиною визнання недійсними результатів виборів на окремих дільницях. Як приклад, Валентин Наливайченко навів випадок у селищі Патріотичне Новоазовського району Донецької області, де голова дільничної виборчої комісії намагався примусити секретаря цієї ж ДВК поширювати агітаційні матеріали на підтримку одного з кандидатів. Цей факт задокументовано і матеріали по ньому передано до міліції, де на винуватця має бути складено відповідний протокол, за яким суд притягне його до відповідальності за ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення обмежень щодо ведення передвиборчої агітації.
А в багатьох південно-східних областях, зокрема Одеській, Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, виявлено факти щодо можливої наявності у державному реєстрі виборців невідповідностей, які можуть бути використані на користь одного з кандидатів. Ідеться про так званих двійників — людей, котрі були нещодавно зняті з реєстрації через те, що переїхали жити до іншої місцевості, але поряд зі своєю реальною новою адресою були (у зв’язку з певними махінаціями) зареєстровані ще в одному, але цього разу вигаданому місці. За наявними даними, електронна база державного реєстру виборців містила неправильну інформацію на 10 тисяч осіб, що могло бути використано для фальсифікації результатів виборів.
Ще одна ділянка роботи для СБУ — Збройні Сили України. Так, було виявлено неточності у виборчих списках деяких військових частин Одеської області, а саме тих, що підпорядковані штабу Повітряного командування «Південь». Вони сягають близько десяти відсотків особового складу — когось не зняли з реєстрації, у когось невідповідність кількох літер у прізвищі, але все це могло бути використано для видавання зайвих бюлетенів. Про ці недоліки СБУ офіційно поінформувала Міністерство оборони.
Певною організаційною пасткою може стати те, що в деяких місцевостях більшість голів, членів і секретарів дільничних виборчих комісій є офіційно зареєстрованими безробітними, котрі перебувають на обліку у центрах зайнятості населення і отримують виплати з безробіття. Працюючи на оплачуваній роботі в період виборів, вони формально можуть втратити право на одержання цих виплат. Тож якщо раптом хтось уміло організує паніку, люди, аби не втратити стабільні гроші, можуть почати масово залишати свої посади у виборчих комісіях, що паралізує роботу останніх. З огляду на це, Валентин Наливайченко просив засоби масової інформації запевнити громадськість, що нічого подібного не станеться і безробітні, як і раніше, вчасно отримуватимуть свою допомогу.
Керівник відомства також спинився на можливих «хуліганських» витівках деяких «технічних» кандидатів на найвищу посаду у державі. За оперативними даними, їхні політтехнологи, задля того щоб зменшити явку виборців у деяких регіонах, мають намір залякати людей відвертою брехнею.
Наприклад, у великих містах вони можуть розіслати паралельні запрошення на вибори, де міститиметься інформація про те, що водночас виборці мають сплатити усю заборгованість за комунальні послуги.
Ще один варіант — попередити осіб чоловічої статі віком від 20 до 35 років, що вони зобов’язані мати з собою військовий квиток, предмети особистої гігієни та запас харчів на три дні, оскільки відразу після голосування їм належить відбути на тримісячні військові збори.
Проте найвірогіднішою провокацією може бути вимога взяти із собою на голосування певну суму грошей, скажімо, сто гривень, для оплати витрат на організацію виборчого процесу. Для не дуже обізнаних із чинним законодавством громадян це може стати достатнім приводом для того, аби махнути на все рукою і не ходити ні на які вибори.
У зв’язку з цим очільник спецслужби вкотре нагадав, що для участі у виборах достатньо взяти з собою лише паспорт, а СБУ жорстко реагуватиме на всі спроби зірвати вибори.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • НОВОРІЧНІ ХАБАРІ
  • СВЯТКОВА ТРАГЕДІЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».