Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
РИЗИКИ ЯДЕРНОГО ФАКТОРА
Після новорічних свят відновлено російсько-американські переговори про зменшення стратегічних ядерних арсеналів. За місяць, який минув від часу завершення попереднього раунду перемов, Росія встигла змінити військову доктрину: віднині передбачено право першого ядерного удару в разі виникнення загрози для безпеки країни. З погляду стратегії це означає декларування Росією готовності максимально ефективно використовувати ядерне озброєння, яке залишиться після його скорочення за результатами нових домовленостей з американцями.

На думку багатьох аналітиків, нова редакція російської військової доктрини покликана також продемонструвати асиметричний підхід до подолання будь-якої системи протиракетної оборони. Власне, саме це питання залишається неврегульованим і за підсумками нинішнього раунду російсько-американських переговорів. Крім того, сторони сперечаються щодо класу ядерних носіїв (ракети, літаки стратегічної авіації та підводні човни) та способів і методів контролю за дотриманням домовленостей. Військові експерти і з російського, і з американського боків закликають політиків не наполягати на високих темпах завершення переговорів.
На тлі досить млявого російсько-американського ядерного переговорного процесу тривожною залишається ситуація з поширенням ядерних технологій. Днями Іран висунув ультиматум західним країнам. У Тегерані зажадали чіткої відповіді з приводу постачання високозбагаченого урану для атомних станцій, інакше Іран вироблятиме його сам. У міру того, як збігає термін іранського ультиматуму, загострюватиметься ситуація через вимогу США, Великої Британії та Ізраїлю запровадити жорсткіші економічні санкції проти Ірану.
Тим часом Китай відверто заявив, що в Раді Безпеки ООН не підтримає ініціативи західних країн щодо негайного запровадження нових, більш суворих економічних та науково-технічних санкцій проти Ірану. КНДР також ладна поторгуватися щодо своєї ядерної програми. Водночас несподіваними видаються претензії, які Багдад висунув Ізраїлю за зруйнований під час бомбування 1981 року іракський ядерний об’єкт.
За умов погіршення загальної ситуації чи не єдиним обнадійливим чинником стало послідовне дотримання домовленостей між Ісламабадом і Делі. Днями Пакистан та Індія обмінялися координатами своїх атомних об’єктів. Це сприяє збереженню стабільності в Південній Азії попри загострення військово-політичного становища в регіоні. Заплутаною видається перспектива проведення навесні міжнародної конференції з питання пролонгації Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Це пояснюється тим, що дуже гостро конкурують між собою різні чинники, які, з одного боку, сприяють продовженню терміну дії цього важливого договору, а з іншого, штовхають світ до загострення загрози глобального ядерного протистояння в більшості регіонів земної кулі.
також у паперовій версії читайте:
  • НОВІ ЗАВДАННЯ ЄС
  • ПЕРША РІЧНИЦЯ
  • ХОРВАТИ ОБРАЛИ ПРЕЗИДЕНТА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».