Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ВООЗ ЗАЛУЧАТИМЕ НЕЗАЛЕЖНИХ ЕКСПЕРТІВ
Всесвітня організація охорони здоров’я готова залучити незалежних експертів до оцінки обґрунтованості та ефективності заходів, ужитих у зв’язку з пандемією грипу А/H1N1. Про це заявила представник ВООЗ Фадела Чаїб, передає Лента. ру з посиланням на AFP.
«Ми чекаємо і вітаємо критику, а також будь-яку можливість обговорити дискусійні питання»,— сказала вона, додавши, що в майбутньому ВООЗ має намір обговорити свою роботу, зокрема й з незалежними експертами.

Утім, як зазначила Фадела Чаїб, подібна переоцінка діяльності Всесвітньої організації охорони здоров’я буде можлива після завершення пандемії грипу, точні терміни якої наразі не відомі. Згідно з поточними оцінками ВООЗ, у найближчі кілька місяців закінчення пандемії очікувати не варто, вона, можливо, триватиме кілька сезонів.
Наприкінці 2009 року в Північній Америці та Західній Європі було зафіксовано зниження захворюваності на каліфорнійський грип. Рівень смертності від нової інфекції, як і раніше, не перевищує показників, характерних для сезонного грипу.
Нещодавно уряди Франції й Великої Британії обговорювали питання про скорочення запланованих раніше закупівель протигрипозних вакцин. Крім того, днями група депутатів Ради Європи зажадала провести незалежне парламентське розслідування щодо обґрунтованості рекомендованих ВООЗ протиепідемічних заходів, найперше — закупівель за державний рахунок великих партій вакцин і протигрипозних препаратів.
Політика Всесвітньої організації охорони здоров’я стосовно каліфорнійського грипу одержала неоднозначну оцінку. Деякі експерти наголошували на тому, що критерії пандемії цього грипу, про початок якої ВООЗ оголосила в червні минулого року, було розроблено на випадок поширення більш небезпечних для людини різновидів грипу, зокрема «пташиного» H5N1. У відповідь на критику керівництво Всесвітньої організації охорони здоров’я заявило про те, що будь-який вірус грипу може стати найнебезпечнішим для людини через деякі мутації.
Як повідомлялося, на наступній пленарній сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), що пройде в Страсбурзі з 25 до 29 січня, мають відбутися дебати на тему «Фальшива пандемія — загроза для здоров’я». Відомий епідеміолог Вольфганг Водарг, котрий очолює підкомітет з охорони здоров’я, що входить до комітету з соціальних питань, охорони здоров’я і сім’ї Ради Європи, запропонував розслідувати діяльність фармацевтичних компаній, які задля зростання власних прибутків перебільшили ступінь загрози «свинячого» грипу. На його думку, виробники протигрипозних препаратів і вакцин чинили тиск на ВООЗ і примусили її оголосити «свинячий» грип пандемією.

«ШІСТКА ПОСЕРЕДНИКІВ» ЗУСТРІНЕТЬСЯ В НЬЮ-ЙОРКУ
Сполучені Штати та їхні партнери в переговорному процесі з офіційним Тегераном зустрінуться в Нью-Йорку до кінця поточного тижня. «Шістка посередників» продовжить обговорювати ситуацію навколо іранської ядерної проблематики та питання можливого запровадження додаткових санкцій проти ІРІ. Про це сповістила державний секретар США Гілларі Клінтон. Вона поспілкувалася з журналістами дорогою на Гаваї, звідки почалося її турне країнами Азійсько-Тихоокеанського регіону, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.
Глава американського зовнішньополітичного відомства зауважила, що адміністрація Білого дому розробила низку можливих кроків, які б змусили Іран відчути на собі додатковий економічний та політичний тиск. «Зустріч у форматі «5+1» відбудеться у Нью-Йорку наприкінці тижня. Йтиметься про види і ступінь жорсткості санкцій, які б ми могли застосувати»,— пояснила держсекретар.
Гілларі Клінтон зазначила, що подібні заходи будуть дієвими, якщо прямо стосуватимуться інтересів правлячої еліти Ірану. «Існує порівняно невелика група людей, котрі відповідають за ухвалення рішень всередині країни. Це стосується як політичного життя, так і функціонування економічного сектора. Якщо б ми змогли запровадити кроки, які впливатимуть на цілі тих, хто ухвалює рішення, це був би найрозумніший спосіб подібних санкцій»,— наголосила пані Клінтон.
Як повідомлялося, Іран вирішив не виконувати центральний пункт угоди щодо ядерної енергетики й не передавати третій країні для дозбагачення власний уран. Натомість Тегеран волів би обмінювати уран на ядерне паливо, яке б зберігалося на території держави під наглядом міжнародних експертів. Президент ІРІ Махмуд Ахмадінежад заявив також про відмову давати відповідь на пропозиції Заходу до кінця 2009 року. Він заявив, що ігноруватиме будь-які крайні терміни, встановлені міжнародною спільнотою.
З огляду на таке рішення «шістка посередників» активізувала консультації й продовжує обговорювати ситуацію навколо іранської ядерної проблематики та можливі кроки щодо її вирішення. Зустріч представників США, Великої Британії, Китаю, Франції, Росії та Німеччини повинна була відбутися ще наприкінці минулого місяця, однак дискусія пройшла лише в режимі телеконференції.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ЗЕМЛЕТРУС НА ГАЇТІ
  • ТРИПІЛЬСЬКА ЦИВІЛІЗАЦІЯ У США
  • ВИННЕ ГЛОБАЛЬНЕ ПОТЕПЛІННЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».