Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
МІЖСЕЗОННЯ ФАВОРИТІВ
В Україні — екватор найдовшої футбольної перерви. Втім, головні дійові особи внутрішньої арени — «Шахтар» і «Динамо» — залишаються в центрі уваги.

«Шахтар»: до Лондона через Анталію і Марбелью
Пізніше за інші українські клуби донецький «Шахтар» завершив першу частину сезону (нагадаю, в останньому матчі групового турніру Ліги Європи 16 грудня гірники поступилися на виїзді аутсайдерові — сербському «Партизану»), «весна» також розпочнеться для донеччан раніше — вже 18 лютого на лондонському стадіоні «Крейвен Котедж» «помаранчево-чорні» в 1/16 фіналу другого за значенням євротурніру гратимуть з середняком англійської прем’єр-ліги «Фулгемом».
За останній місяць на дві бойові одиниці зросла бразильська діаспора в Донецьку. 21 грудня гравцем «Шахтаря» став 19-річний півзахисник молодіжної збірної Бразилії Алекс Тейшейра, попереднім клубом якого був «Васко да Гама». 10 січня склад донеччан поповнив Дуглас Кошта — ровесник Тейшейри, котрий також виступає за молодіжну команду своєї країни. Дуглас раніше грав у «Греміо». Обидва трансфери коштували донецькому клубу по 6 мільйонів євро.
12 січня на тренувальній базі «Кірша» пройшло перше у новому році відкрите тренування донецького «Шахтаря». Журналісти використали можливість поспілкуватися з головним тренером команди Мірчею Луческу.
— У Києві продовжують обговорювати тему Вашого призначення головним тренером збірної України. Вам нібито прийшло офіційне запрошення.
— Тут немає чого коментувати, я вже про це говорив.
— Містере, до команди перейшли двоє нових гравців. Чи замінять вони когось зі «старих» виконавців?
— До літа ніхто не піде. А щодо трансферів, то ми зазвичай купуємо гравців узимку, щоб вони до літа адаптувалися до нових умов і української дійсності. У нас багато бразильців, які перебувають у команді четвертий-п’ятий рік. Звісно, за багатьма з них неодмінно стежать гранди, та й бразильці думають про те, щоб грати в Європі. Тому останні трансфери пояснюються і цим теж. Сподіватимемося, що наші молоді новачки матимуть такий самий успіх в Україні і в «Шахтарі», як і ті, що давно тут виступають.
— Чим у плані гри новачки відрізняються одне від одного?
— Це молоді й перспективні бразильські гравці. Вони брали участь в останньому молодіжному чемпіонаті світу і входять до числа найталановитіших молодих бразильських футболістів. Обидва вдало виступали у чемпіонаті Бразилії — один за «Греміо», інший — за «Васко да Гама», були гравцями основного складу. Тейшейра може діяти на фланзі, тобто на позиції Ілсіньйо або Вілліана. А Дуглас може зіграти в центральній зоні, а якщо треба, то й на фланзі теж. Більш креативний, мабуть, усе-таки Дуглас, а більш прямолінійний — Тейшейра. Чекатимемо на їхню адаптацію до українського футболу, який відрізняється від бразильського. Найголовніше, щоб вони адаптувалися до нашої ігрової системи, завдяки якій нас знають в Європі. Переконані, ми зробили гарні трансфери.
— Чи будуть ще новачки?
— Ні, новачків не буде.
— Зараз у Вашому розпорядженні 29 футболістів. Ви колись казали, що це забагато.
— Поки що всі 29 гравців залишаться в команді. На першому зборі будуть товариські ігри, після яких ухвалюватимемо рішення. Мабуть, до 31 січня визначимося з остаточним складом.
— Наслідки травми Ілсіньйо ще відчутні?
— Є кілька гравців, що працюють за індивідуальною програмою. Ілсіньйо та Кучер ще не відновилися після травм. Фернандіньйо в останній грі з «Іллічівцем» також отримав удар, дограв матч до кінця, а потім вийшов у грі з «Партизаном» і ускладнив пошкодження. Гадаю, його відновлення буде недовгим. У Даріо Срни проблема з пахом, але він виконує бігову роботу, хоча намагається менше працювати з м’ячем, бо поле ще слизьке. Тому зараз працює тільки над своїм функціональним станом, і, напевно, в Анталії займатиметься в загальній групі.
— Ви вже аналізували гру «Фулгема»? Чи маєте намір поїхати до Англії, щоб особисто подивитися виступи цієї команди?
— Футболісти ще не аналізували, а я, звичайно, почав дивитися. В принципі, в нас достатньо матеріалу для вивчення цієї команди. Якщо в мене буде час, я подивлюся матчі «Фулгема». Проте це не так важливо, бо у нас є достатньо інформації. Після збору в Марбельї ми вирушимо до Лондона, не заїжджаючи до Донецька. Можливо, ми там усі разом побачимо одну з ігор «Фулгема».
— Коли Ви погоджувалися на участь у турнірі у Марбельї, свідомо обговорювали можливість спарингів суто зі скандинавськими командами?
— Ми були у Ла-Манзі й брали участь у схожому турнірі, в якому також були скандинавські команди. Скандинавський футбол схожий на англійський атлетизмом і міцністю. Гадаю, якоюсь мірою ігри в Марбельї можуть нам допомогти приготуватися до зустрічі з «Фулгемом». Я добре знаю Ходжсона і вважаю його гарним тренером. «Фулгем» — одна з команд, які багато не пропускають. Це свідчить про гарну організацію оборони. Ми знаємо, що в іграх з англійськими командами головне — максимальний контроль м’яча. Так ми і маємо діяти.
— Ваші шляхи із Ходжсоном колись перетиналися?
— Важко пригадати. Певніше за все, ні, але я знаю його як людину і як тренера.
— Міжнародна федерація футбольної історії й статистики поставила Вас на п’яте місце у рейтингу найкращих футбольних тренерів 2009 року.
— Важливіше, що «Шахтар» завершив рік на четвертому місці в рейтингу найкращих футбольних клубів світу. Важливі очки, що ми вибороли для рейтингу країни і клубу. Щодо мене, то я більше радів не п’ятому місцю, а його характеристиці. Усім сподобалася гра, яку «Шахтар» демонстрував протягом року: атакувальний, видовищний футбол.
— Чи Ви стежите за станом поля на «Донбас Арені»?
— Так, ми були там — воно стало кращим. Бачили, що проводиться багато роботи. Штучна система відновлює його. Зараз поле виглядає непогано, це важливий момент — до домашньої гри із «Фулгемом» вирішити питання про якість поля.
«Динамо»: без втрат і придбань
«Динамо» у єврокубках уже не грає, але міжсезонні тренувальні збори чемпіонів України теж розпочалися. Як і Мірча Луческу, наставник динамівців Валерій Газзаєв розповів про найближчі плани.
Гучним зимовим трансфером міг стати перехід півзахисника Олександра Алієва до московського «Локомотива». Тренер «біло-синіх» спростував повідомлення преси: «Чутки вони і є чутки. Нічого конкретного немає. Саме тільки бажання Алієва грати в московському «Локомотиві». Як має реагувати президент? Серйозна людина не реагуватиме на чутки»,— сказав російський фахівець.
Тренер «Динамо» також спростував інформацію про перехід Бетао до одного з бразильських клубів. «Особливих змін у складі немає. Ми взяли групу молодих гравців. Робитимемо ставку на місцевих вихованців. Найближчим до головного складу є Гармаш».
Утім, це не означає, що від придбань за кордоном «Динамо» відмовляється: «Без легіонерів нам не обійтися, але тепер це будуть не легіонери середнього класу. Не кількість, а якість — так запрошуватимемо гравців. Для чемпіонату України команда цілком укомплектована».
На думку наставника киян, результат виступів у Лізі чемпіонів не можна вважати задовільним: «У нас був шанс вийти з групи після другого туру групового турніру. Команда на правильному шляху».
Газзаєв також розповів про плани клубу на зимову паузу в чемпіонаті: «У суботу ми вилетимо на перший збір до Ізраїлю, де проведемо три матчі — 24, 26, 28 січня. Потім повернемося до Києва на три дні, далі — збір у Португалії, де також будуть три зустрічі».
«Перша гра в Ізраїлі буде з місцевою командою з другої ліги, інші дві команди будуть також місцевими. Щодо Португалії ще поки нічого невідомо»,— сказав Газзаєв.
«Денис Дедечко і Денис Бойко їдуть з нами на збір. Вони непогано виявили себе в оренді. Щодо легіонерів, вони мають бути сильними гравцями, адже футболісти середнього рівня закривають дорогу нашим молодим талантам. Безперечно, є гравці, які мені сподобалися, але в них висока трансферна вартість»,— додав тренер.
Газзаєв назвав прізвища інших молодих гравців, котрі поїдуть з основною командою. Це Коркішко, Петров, Калитвинцев і гравець збірної Росії (1992 року народження) Шелаєв. Він нагадав і про футболістів, які останнім часом пішли з клубу: Діакате, Сабліч, Мандзюк, Кравченко і, можливо, Алієв.
«Відновилися Каддурі й Хачеріді. Загалом на перший збір поїде 28 гравців. На наступні збори — менше»,— наголосив тренер.
також у паперовій версії читайте:
  • ФІНІШ ЛИЖНОГО МАРАФОНУ
  • БІАТЛОННА КАЗКА: В ЛЮТОМУ РОЗВ’ЯЗКА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».