Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ДІЯЛИ ЯК СПРАВЖНІ ПРОФЕСІОНАЛИ
Негода, що наприкінці минулого року неждано-негадано нагрянула в Україну, принесла чимало клопоту не лише звичайним громадянам, а й багатьом містам і селам.

За інформацією Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій, протягом грудня знеструмленими виявилися понад 300 населених пунктів, у снігові затори потрапили тисячі автівок, сотні людей. Звісно, що основний тягар боротьби зі стихією ліг на плечі фахівців МНС України.
Проте на допомогу прийшли і військові. Приміром, для надання допомоги населенню у Південному регіоні, згідно з розпорядженням командувача військами Південного оперативного командування генерал-лейтенанта Петра Литвина, був створений оперативний штаб. Він узяв на себе відповідальність за проведення робіт із мінімізації наслідків хуртовин і різкого зниження температури. Водночас було сформовано мобільні групи з військовослужбовців і спеціальної техніки 28-ї окремої механізованої бригади 6-го армійського корпусу Сухопутних військ, 808-го понтонно-мостового полку Командування сил підтримки Збройних Сил України, а також окремих батальйонів управління й штабу зв’язку.
Упродовж усього часу солдати й офіцери надавали допомогу жителям Одеської, Херсонської, Миколаївської, Запорізької областей. Протягом однієї лише доби силами армійських підрозділів в Одесі було цілковито очищено від снігу дороги і бульвари, а також евакуйовано десятки автомобілів, припаркованих поблизу Іванівського мосту. Солдати відновили енергопостачання кількох дитсадків, допомогли дістатися до рідних домівок багатьом жителям Одещини. Залучили військову техніку.
— Коли б не вона, роботи щодо ліквідації наслідків негоди були б значно уповільнені,— зазначає начальник інженерних військ Збройних Сил України генерал-майор Богдан Бондар, який особисто координував роботу підлеглих підрозділів.— Солдати й офіцери показали себе справжніми професіоналами, які швидко орієнтуються в надскладних ситуаціях і ухвалюють єдино правильне рішення.
Потужна військова техніка змогла здолати величезні снігові замети в напрямку Білгород-Дністровський–Сергіївка, Білгород-Дністровський–Монаші, Старокозаче–Маяки та Крижанівка–Коблеве. На цих напрямках, а також на трасі Одеса–Миколаїв військові працювали цілодобово.
Водночас полковник Сергій Козловський сформував оперативну групу, призначив екіпажі, проінструктував команди, скоординував дії з Білгород-Дністровською районною державною адміністрацією.
Розпочалася інтенсивна робота з розчищення шляхів і евакуації техніки з цивільним населенням, яких стихія застала на автошляхах. Постраждалим солдати роздавали теплі речі, їжу, воду та пальне.
Люди працювали і вдень, і вночі через «не можу», без сну і відпочинку. Кожен військовослужбовець розумів, що кожна година, а іноді й хвилина їхньої праці може врятувати людське життя, звільнити від снігового полону жінок, дітей і хворих людей.
Наприклад, екіпажем бойової машини під керівництвом майора Олега Петрова було евакуйовано до лікарні селища Старокозачого у вкрай важкому стані жінку. Як зізналися потім лікарі, вона житиме тільки завдяки оперативності військових, оскільки час ішов не те що на години, а на хвилини.
Загалом у ході рятувальних робіт військовослужбовцями 808-го понтонно-мостового полку було розчищено понад 200 кілометрів автошляхів, евакуйовано близько 200 одиниць автомобільної техніки та майже 60 осіб цивільного населення.
Скільки добрих, теплих слів на свою адресу почули військові від людей, скільки їм довелося побачити сліз радості на обличчях урятованих!

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ПОТРІБЕН УКРАЇНІ ЯДЕРНИЙ СТАТУС?..

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».