НОВОРІЧЧЯ

НОВИЙ РІК— ЦІЛИЙ РІК
Почнемо з тих, хто відзначає Новий рік, як і ми, в ніч з 31 грудня на 1 січня — це Україна, Росія, Білорусь, Молдова, Австралія, Шотландія, Італія, Австрія, Японія, Румунія, Канада, США, ОАЕ, Фінляндія та багато інших держав.

Потім Новий рік приходить до Греції, збігаючись з нашим Старим новим роком, і відзначається 14 січня. А називається він днем Святого Василя, відомого своєю добротою. Ось чому тамтешні діти залишають свої черевики біля каміна, сподіваючись, що Святий Василь покладе туди подарунки.
Ще пізніше Новий рік настає згідно з місячним календарем. Цей Новий рік не має фіксованої дати, бо відзначається в перший весняний молодий місяць (між 21 січня і закінченням лютого). Традиція зустрічати Новий рік за місячним календарем збереглася в Китаї, Малайзії, В’єтнамі, Сінгапурі, Кореї, Монголії, а також серед прихильників буддійської релігії в інших країнах.
Мусульманський Новий рік — Хіджра — починається першого дня першого місяця мусульманського року, ця дата постійно змінюється.
Навесні також можна зустрічати Новий рік. Навруз — так називається перший день нового року за перським календарем. Його відзначають в ніч з 21 на 22 березня, в день весняного рівнодення, народи Афганістану і Таджикистану, які розмовляють мовами перської групи, а також у республіках Середньої Азії, Ірані, Пакистані та Азербайджані.
Продовжити святкування можна й наступного дня, перемістившись до Індії, де Новий рік відзначається 22 березня. До речі, в цій країні вісім різних дат відзначаються як Новий рік. Приміром, у день Гуді Падва неодмінно треба покуштувати листя дерева нім-нім (на смак гірке і неприємне). Однак, за давнім повір’ям, воно оберігає людину від хвороб і бід, гарантуючи, як не дивно, солодке життя.
Новий рік у Бірмі розпочинається 1 квітня, в найспекотніші дні. Цілий тиждень люди від душі поливають одне одного водою, розважаючись на новорічному фестивалі води,— тінджані.
У квітні, але тільки 13 числа, Новий рік приходить до Шрі-Ланки і Непалу. А ось лаоський Новий рік настає 14 квітня, коли виснажене спекою населення цієї країни чекає на сезон дощів. У Бірмі, навпаки, Новий рік починається після тропічних злив, у найспекотніші дні квітня — з 12 до 17 числа. Точний день святкування щороку встановлюється міністерством культури, а триває свято три дні.
У 1940-му уряд Таїланду ухвалив рішення святкувати Новий рік 1 січня. Незважаючи на це, головним святом країни залишився традиційний тайський Новий рік, або сонгаркан, який відзначається у другій декаді квітня.
Подекуди Новий рік зустрічають улітку. Племена майя святкують його 16 липня, а в серпні це торжество проходить в Джибуті й Нігерії.
Восени, 1 вересня, в Сирії розпочинається не навчальний, а звичайнісінький Новий рік. Його продовжують святкувати восени у всіх єврейських будинках. Рош Ха-Шана, так називається єврейський Новий рік, який відзначається першого і другого дня місяця Тішрей.
11 вересня настає ефіопський Новий рік, що знаменує закінчення сезону дощів.
До Гамбії Новий рік приходить 7 жовтня. У жовтні його відзначають і в Індонезії. Люди чепуряться і перепрошують за прикрощі, які вони заподіяли одне одному в році, що минає.
18 листопада Новий рік перетинає кордон Ємену. У середині листопада Новий рік зустрічають також в Океанії й на Гавайях.
Ніч з 31 жовтня на 1 листопада відома більш як «Геллоуїн». Але крім цього, в деяких країнах, де жителі розмовляють кельтськими мовами (Шотландія, Ірландія, острів Мен), саме цієї ночі відзначають кельтський Новий рік «Самайну».
Тож коли і який Новий рік святкувати — вибирайте самі! Головне, щоб він став для вас справжнім святом!
також у паперовій версії читайте:
  • ЦАРИЦЯ БАЛУ
  • НЕВІДПРАВЛЕНІ ЛИСТИ