УКРАЇНА І СВІТ

САМІТ ЗАВЕРШЕНО, ПРОБЛЕМИ ЗАЛИШИЛИСЯ
Копенгагенський саміт з проблем зміни клімату вийшов на фінішну пряму.

Як і варто було сподіватися, дива не сталося. Учасники зустрічі так і не підписали угоди-зобов’язання. Підсумковий документ викликав неабияке роздратування в представників бідних країн, адже розвинуті держави хотіли закріпити за собою право удвічі збільшити забруднення атмосфери парниковими газами порівняно з тими, що розвиваються. Тобто на період до 2050 року бідним країнам пропонувалося дозволити емісію не більш як півтори тонни парникових газів на душу населення, тоді як для багатих країн цей показник становитиме понад дві з половиною тонни. Це засвідчило небажання промислово розвинутих держав, насамперед Сполучених Штатів Америки, переглядати свої стандарти життя та стереотипи поведінки споживачів.
Ситуації не врятувала навіть пропозиція британського прем’єр-міністра Гордона Брауна, який закликав країни Євросоюзу взяти на себе зобов’язання до 2020 року скоротити викиди в атмосферу не на 20, а на 30 відсотків. Попри це Китай та Індія виступили проти спроб Заходу обмежити їхній виробничий потенціал.
Таким чином, розрекламований Копенгагенський саміт закінчився хіба що декларацією побажань. Головним його результатом можна вважати ймовірність того, що після 2012 року, коли збігає термін чинності Кіотського протоколу, його навряд чи пролонгують. Проти цього заперечила не тільки Москва, а й Токіо. Тому під питанням опинилася практика подальшої купівлі Японією українських квот на викиди парникових газів.
Свою лепту в провал саміту внесла й глобальна економічна криза, що позбавила інвесторів вільних капіталів, які могли б сприятливо позначитися на розробці нових «чистих» енергетичних технологій. У більшості країн світу вважають, що подолати спад в економіці можна на основі традиційних джерел енергії, які, на жаль, забруднюють атмосферу.
Мабуть, природа з «ударом у відповідь» також не забариться. Адже егоїзм сильних та слабкість бідних вкотре стали на заваді солідарності та спільним зусиллям заради виживання нинішнього та наступних поколінь людства.
також у паперовій версії читайте:
  • ВАЖКА РОЗМОВА НАТО З КРЕМЛЕМ
  • ПОСТУП ДО САМОВИЗНАЧЕННЯ ЧИ СЕПАРАТИЗМ?
  • АФГАНСЬКО-ПАКИСТАНСЬКИЙ ВУЗОЛ