ОСОБИСТІСТЬ

БРАТ ЗА БРАТА — ГОРОЮ
Володимир Кличко якось сказав: «Усе, що з нами відбувається, посилають нам згори як урок, із якого потрібно отримати досвід і зробити висновки».
Нині Віталій і Володимир заволоділи всіма боксерськими чемпіонськими поясами суперважкого дивізіону. Крім одного, який належить Девіду Хейю. Факт унікальний у світовому масштабі. Вони досягли максимальних висот за всю історію як радянського, так і пострадянського боксу, ставши чемпіонами світу серед професіоналів.


І.
А починалося у житті братів Кличків усе просто, бо надійна, талановита родина скеровувала своїх синів на праведний шлях. Отой міцний фундамент чистих сімейних відносин сформував по-справжньому людяний світогляд братів, це й вивело їх на високий світовий рівень.
Володимир Родіонович, батько Віталія і Володимира, генерал-майор ВПС, виховував їх сильними та самостійними, навчав стійкості до життєвих труднощів і в будь-яких ситуаціях залишатися вірними своєму слову.
«Гідність, слово та честь для чоловіка — понад усе»,— ці батьківські слова Віталій та Володимир запам’ятали і з ними крокують по життю.
Три покоління Кличків були військовими, тож і синів своїх готували до військової кар’єри.
Проте дитячі заняття Віталія різними видами єдиноборства поступово склались у неабияке захоплення кікбоксингом. Молодший брат, який на той час в усьому наслідував старшого, вирішив так само. А тато став кращим другом і союзником для хлопців. Залізна дисципліна виховала сталевий характер.

ІІ.
Життя було скромним, у Віталія на початку 90-х не було навіть кросівок, він тренувався на ринзі босоніж. Тоді багато його знайомих зі спорту подалися в кримінал — їздили на престижних автівках, носили дорогі речі, а Віталик проводив майже весь час у спортзалі.
Після тренувань часто давав йому корисні поради тренер Володимир Золотарьов. Чимало розмов вони вели й про сенс життя. Віталій вдячний першому спортивному наставникові за психологічну підтримку, яка надала йому силу витримки й можливість не зламатись. Тож слова, сказані тренером, є дороговказом його життя: «Найголовніше твоє багатство — велика мета. Ти повинен її досягти. Ти станеш чемпіоном світу і реалізуєш усі свої мрії й бажання». Життя довело правоту тренера.
За невеликий проміжок часу Віталій досягнув значних успіхів, ставши дворазовим чемпіоном світу з кікбоксингу з-поміж аматорів і чотириразовим чемпіоном світу серед професіоналів. За 30-літню спортивну кар’єру досягнув висот світового рівня — шестиразовий чемпіон світу з кікбоксингу, триразовий чемпіон України з боксу, срібний призер чемпіонів світу з-поміж любителів, неодноразовий чемпіон Європи серед професіоналів, інтерконтинентальний чемпіон за версіями WBO і WBA, чемпіон світу в суперважкій ваговій категорії за версіями WBO і WВС.
За статистикою, на аматорському ринзі Віталій провів 210 боїв (185 виграв, із них 80 — нокаутом!). На професійному ринзі 39 поєдинків (37 дострокових перемог). Як першого чемпіона світу у суперважкій ваговій категорії його ім’я було занесено до Книги рекордів Гіннесса. Удостоєний звання заслуженого майстра спорту України. Всесвітня боксерська рада сповістила про те, що чемпіон світу за версією WВС українець Віталій Кличко є найкращим в історії суперважкого дивізіону.
Брати Клички в 2003 році презентували свою книжку «Наш фітнес. Прості секрети чемпіонів» (вийшла багатьма мовами). Вона стала бестселером, на лейпцизькій книжковій ярмарці перемогла у номінації «Краща науково-популярна книжка року».

ІІІ.
Особливою людиною в житті Віталія є молодший брат Володимир. Вони не тільки виховувались і виросли разом, вони — кращі друзі, найвірніші партнери в житті, вони більше ніж брати.
У найскладніші моменти та й у хвилини тріумфу вони завжди поруч. Як дві краплі води схожі один на одного.
Володимир — творча і мрійлива людина.
Віталій — серйозний та сконцентрований, завжди відповідальний за молодшого брата.
У дитинстві брати разом із однолітками ганяли м’яч, переїжджали з міста до міста, змінювали школи, з однолітками мріяли стати моряками і космонавтами. Тоді вони навіть не здогадувались, що за кілька років будуть взірцем успіху та перемоги для мільйонів людей. Тоді ніхто не міг уявити, що Володимир виграє золоту чемпіонську медаль, а ім’я Віталія за унікальні спортивні досягнення запишуть до Книги рекордів Гіннесса. Вони захистять дисертації, працюватимуть з ЮНЕСКО.
Любов до життя, справедливість і трепетне ставлення до жінки Віталій та Володимир успадкували від мами — Надії Ульянівни. Вона викладала в школі й мріяла, щоб сини стали лікарями. Вчила їх завжди допомагати один одному, стояти за брата горою, бути відданими обраній справі та людям, котрі поруч.

ІV.
Найбільша гордість та щастя у житті Віталія — його родина... А вона є міцною і надійною, як, власне, все у житті Кличків. Віталій одружився понад десять років тому. Його Наталія, згадуючи історію їхнього знайомства, розповіла: «Я вдячна Богові за те, що подарував мені надзвичайне щастя, привівши Віталія до мене у Центр розвитку моди. Він, побачивши мене на подіумі, відразу відчув, що я — його доля. Він відвідував майже всі мої виступи. Дарував квіти та посилав записки із запрошенням на зустріч. Тоді не могла уявити, що мене обрав знаменитий Кличко. Та подруги підбігли і запитали: «Ти знаєш, хто тобі дарує квіти? Це ж Віталій Кличко!» Після першого знайомства ми почали зустрічатись. Говорили про все на світі, виїжджали на природу, пройшли, напевно, всі київські парки. Віталій читав мені вірші, дарував квіти, засипав мене солодощами. Я в нього закохалась відразу ж, тільки ми зустрілись, бо там, де він, завжди радість, жарти, сміх. Поруч із ним усі стають веселими та енергійними. У нього залізна витримка, з ним неможливо посваритися. Віталій і скандал — несумісні речі. Він чесна, порядна, талановита та щиросердна людина. Ми відразу закохались.
Сім’я у нас щаслива. Виховуємо трьох дітей: синів Єгора і Максима та доньку Єлизавету. Найстаршому Єгорові вісім років. Віталій заохочує його до заняття тенісом, кінним спортом, а також шахами. До речі, шаховий рекорд Кличка-старшого — 32 ходи у партії проти Гаррі Каспарова. А Єгор несподівано полюбив ще й балет...».

V.
Народження дітей, спілкування з ними, спостерігання за їхнім дорослішанням не можна порівняти ні з чим. Для Віталія головне, «...щоб діти стали гідними людьми. А все інше докладеться. Ми з Наталією дамо їм чудове виховання та освіту, що й спрямує їх на стезю дорослого життя. Поки що намагаюся приділяти дітям максимум уваги, переживати з ними як радісні, так і проблемні моменти. У вихованні синів важливим є воля і сила характеру».
— Віталію, Ваша біографія — це еталон, приклад для наслідування. Але ж від життя Ви часто втомлювались. Як відновлювали душевні сили? — запитую старшого з братів.
— Надзвичайно просто — правильний спосіб життя. За нинішнього темпу життя і емоційного напруження кожному вкрай потрібні як фізичні навантаження, так і повне розслаблення. Будь-які фізичні заняття не тільки підтримують організм у тонусі, а й допомагають зосередитись. Вони формують витривалість і цілеспрямованість. Здатність до концентрації у спорті прирівнюється до концентрації в інших справах. Тож недаремно успішні спортсмени після завершення кар’єри стають успішними у бізнесі або громадській діяльності.
Наприклад, я з величезним задоволенням пірнаю у воду і довго милуюсь підводним світом. А музика, її чарівна мелодійність продовжує нам життя, даруючи силу, радість і любов. Щоденно слухаймо улюблені мелодії!
Захоплення завжди має бути радістю для душі. Я багато років залюбки граю у шахи. Люблю грати з братом Володимиром, часто граю з сином Єгором. І отримую величезне задоволення від процесу гри, а також душевного спілкування з близькими, рідними.
— Ваш молодший брат Володимир нині у розквіті сил, слави й успіху. Яким бачите його майбутнє?
— Володимир вийшов на фінішну пряму своєї спортивної кар’єри і це мене радує. Настільки довго буде ця пряма, ніхто не знає. Та я переконаний, що мій брат докладе максимум зусиль, щоб вона була довгою. Стосовно майбутнього Володимира, то я впевнено можу сказати, що він політикою не займатиметься. Його цікавить бізнес, у тому числі як боксерський промоутер. Володимир став зрілим чоловіком і знає, чого хоче від життя.
— Як оцінюєте Ваш сильний боксерський бізнес в Україні — компанію К2 East Promotions?
— Підтримка обдарованих українських боксерів і просування їх на світові профінги — головне завдання компанії. Ми задоволені спортивними досягненнями хлопців, поліпшується якість проведення компанією турнірів, накопичується цінний досвід. Швидкого економічного ефекту ми не чекаємо, тим більше у період кризи.

VI.
Наполегливість, працьовитість та високі моральні принципи дали змогу братам Кличкам здобути світове визнання, повагу мільйонів людей у різних державах, стати гордістю рідних, батьків і всієї України.
Віталій зробив черговий важливий крок у своєму житті — став новим чесним обличчям української політики. Він не прагнув потрапити у велику політику, хоча мав багато пропозицій. 2006-го отримав посаду штатного радника глави держави. Та чемпіонський характер не дозволив йому перечекати лихоліття в «затінку». Він не міг спостерігати, як руйнується його рідне місто, як Київ утрачає свою самобутність, як люди стають заручниками політичних інтриг та бізнесових оборудок. І Віталій проміняв спокійне життя на політичну бурю, бо як він сказав:
— Я не хочу бути пасивним, не хочу сидіти й чекати, коли щось зміниться. Знаю, що таке європейські соціальні стандарти. В Україні вони декларуються, але чомусь ми розвиваємось за найгіршим прикладом Латинської Америки.
Я люблю своє місто, свою країну і мені боляче спостерігати, як ми рухаємось не в тому напрямку. У мене достатньо сил, знань, контактів, бажання змінити ситуацію. У мене велика кількість прихильників і я закликаю всіх, кому не байдуже, в якому суспільстві ми живемо, об’єднатись для того, щоб жити в своїй рідній державі за нормальними цивілізованими законами. Нині ми — єдина опозиційна фракція Київради. Ми відстояли інтереси громадян, кожного киянина. І надалі боротимемось за справжні права людини, які надав кожному Всевишній.

Галина ЛИТВИН
також у паперовій версії читайте:
  • ЧАРІВНИК КОЛЬОРУ