СПОРТ

«ДИНАМО» МАТИМЕ ОСТАННІЙ ШАНС
У груповому турнірі футбольної Ліги чемпіонів залишилося провести один тур. Парадоксально, але київське «Динамо», яке посідає останнє місце в «групі смерті», має теоретичні шанси навіть на перше місце. Гарантовану путівку до Ліги Європи дасть перемога в останньому матчі з «Барселоною» на своєму полі, й навіть нічия в разі перемоги «Інтера» над «Рубіном» збереже можливість продовжити виступи навесні, хай і в менш престижному турнірі.

У п’ятому турі головного клубного змагання континенту чемпіони України змагалися на виїзді з російським чемпіоном «Рубіном». З неба на важке казанське поле падав мокрий сніг, команда Курбана Бердиєва навіть перед власними вболівальниками грала з «Динамо» так само, як і в зустрічах з визнаними грандами — «Барселоною» чи «Інтером»: дисципліновано в захисті зі сподіваннями на швидкі контратаки чи удари з далеких відстаней. Саме через це слушних нагод для взяття воріт було небагато з обох сторін: у складі українського клубу кілька можливостей переграти голкіпера Рижикова не використав Андрій Ярмоленко, мали також шанси забити Артем Мілевський і Андрій Шевченко. У господарів запам’ятався епізод наприкінці першого тайму: після флангового проходу Гекденіза Караденіза класного удару через себе завдав лідер «Рубіна» Алехандро Домінгес, і Олександр Шовковський продемонстрував дива реакції й воротарської майстерності, витягнувши м’яч з лівого нижнього кута.
Загалом рахунок 0:0 варто визнати закономірним. «Динамо» провело цю гру в такому складі: Шовковський, Єременко, Юсуф, Бетао, Маграо, Михалик, Вукоєвич, Нінкович, Шевченко, Ярмоленко, Мілевський. Російський клуб представляли Рижиков, Салуквадзе, Шаронов, Навас, Ансальді, Рязанцев, Нобоа, Семак, Караденіз, Домінгес, Бухаров.
Головні тренери команд-суперниць були на диво одностайні в компліментах своїм підопічним.
«Динамо» було ближчим до перемоги у матчі з «Рубіном». Про це після матчу заявив наставник киян Валерій Газзаєв.
«Це була напружена гра, було багато єдиноборств, гравці не шкодували себе, прагнули добитися результату. Я задоволений діями своїх підопічних, ми чудово грали і були ближчими до перемоги. Шкодую, що не виграли»,— сказав наставник «біло-синіх».
Головний тренер «Рубіна» Курбан Бердиєв вважає нічию закономірним підсумком матчу. «Як передбачали, гра вийшла важка, в’язка. Вдячний хлопцям за повну самовіддачу. Можна говорити про нереалізовані моменти, але нічия — закономірний підсумок»,— заявив він.
Не здивували події на полі в Казані й лідера «Динамо» Андрія Шевченка: «Ми чудово знали, що «Рубін» навіть на своєму полі особливо не розкривається. Ця команда добре підготовлена тактично, вміло обороняється, чудово перекриває зони. У казанців налагоджена командна гра, а на загальному тлі виділяється Домінгес — яскравий з точки зору індивідуальної майстерності гравець.
Гадаю, ми більше прагнули, щоб забити, тому йшли вперед з перших хвилин. Напевно, наприкінці трохи втомлювалися. Позначалося те, що ми грали на чужому полі й господарів підганяли вперед вболівальники.
Оскільки ми зіграли добре, то розчарування від гри немає. Проте у мене це відчуття трохи є, оскільки в другому таймі міг тричі уразити ворота. Особливо прикро за шанс, коли удар начебто вийшов, але м’яч прокотився по лінії воріт»,— зауважив Шевченко.
В іншому матчі групи F каталонська «Барселона» в першому таймі знищила італійський «Інтер». На 10-й хвилині відзначився Херард Піке, а на 26-й Педро Родрігес. Рахунок 2:0 був остаточним у цій зустрічі, та «синьо-гранатові» вирішили не добивати опонента, який більшу частину першого тайму навіть не знав, як перевести гру від своїх воріт.
Турнірна ситуація в «квартеті смерті» була такою: «Барселона» з вісьмома очками майже гарантувала собі вихід до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. На другій і третій позиціях перебувають «Інтер» і «Рубін», в активі яких по шість очок. П’ять балів набрав аутсайдер групи — «Динамо». Залишити підопічних Хосепа Гвардіоли без весни в Лізі чемпіонів може тільки розгромна поразка в Києві разом із перемогою одного з опонентів на міланському стадіоні «Джузеппе Меацца». Для «Рубіна» й «Інтера» ситуація прозора — виграш у матчі означає вихід до плей-оф Ліги чемпіонів. Найширша палітра можливостей у київського «Динамо». Навіть у разі нічиєї в Києві підопічні Валерія Газзаєва можуть потрапити до плей-оф Ліги Європи. Це станеться в тому разі, коли «Рубін» програє в Мілані. Якщо «Динамо» мінімально переграє каталонців, то боротьбу в Лізі чемпіонів продовжить за нічиєї на «Джузеппе Меацца».
Коментуючи ситуацію в групі, Андрій Шевченко зазначив, що все в руках його команди: «У цій групі легко не було і не буде нікому і в жодному матчі, зокрема і «Барселоні» в Києві в останньому турі. У нас сильна команда, ми зробимо все, щоб вийти до кубкової стадії».
На краще сподівається півзахисник киян Огнен Вукоєвич: «У матчі з «Рубіном» нам трохи не щастило. Воротар суперника кілька разів вдало грав, коли ми атакували. Забиватимемо в останній грі з «Барселоною». Перемога або нічия з іспанцями вважатиметься гарним результатом для нас. Поживемо — побачимо. Якщо не Ліга чемпіонів, то Ліга Європи,— сподівається хорват.— Гадаю, рахунок буде 1:0, заб’є Артем Мілевський». Що ж, хай слова опорного хавбека «Динамо» почують у небесній канцелярії. Вирішальний поєдинок на столичному стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського розпочнеться 9 грудня о 21.45.
також у паперовій версії читайте:
  • БАСКЕТБОЛ: УСПІХ НАПОЛОВИНУ
  • НОКАУТ МІСТЕРА ЛУЧЕСКУ
  • ЛІГА ЧЕМПІОНІВ — БЕЗ ЛІВЕРПУЛЯ