БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

ПЕРЕЛЯК МИНУВ, ГРИП ЗАЛИШИВСЯ
З настанням перших холодів до нас приходить і непроханий гість — грип. Та українці звикли ставитись до цього захворювання досить флегматично. Проте нинішнього року нашим співвітчизникам довелося суттєво змінити свій підхід до нього. Адже висока температура і така ж летальність добре наполохали їх. Багато з них тепер носить маски в людних місцях і мало не відскакує від тих, хто кашлянув або чхнув.

Про те, що це за грип, як і де він «народився», ми розпитуємо заступника директора ДУ «Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського АМН України» Світлану Доан.
— Світлано Іванівно, у цьому році грип усіх ошелешив своєю ранньою з'явою та летальними випадками. Звідки він узявся і як «залетів» до нас?
— Наприкінці квітня людство сколихнуло повідомлення про епідемію респіраторної інфекції, що викликана новим збудником грипу А/Н1N1. За даними ВООЗ, перші випадки захворювання абсолютно новим грипом у людей було виявлено 18 березня поточного року в бідних кварталах поблизу мексиканської столиці, де було скупчено багато людей, які проживали в антисанітарних умовах.
Новий грип одразу вразив своїм розмахом. До 23 квітня кількість захворювань сягнула 854 випадків, з яких 59 закінчились летально. Запідозрити причетність свиней до спалаху інфекції спонукало розташування неподалік великої свиноферми, де працювало більшість захворюваних. Окрім того, 24 випадки, 3 летальні, зареєстрували в центральній Мексиці, і чотири в регіоні, що межує зі США. Майже одночасно захворювання спостерігалось у штатах Каліфорнія та Техас (США, 7 випадків). Ізольований від хворих збудник не вдалося типувати сироватками (до сезонних вірусів грипу людини). Це спонукало вчених до проведення поглибленого геному виявленого збудника. У результаті такої роботи у геному «нового вірусу грипу А/Н1N1 виявлено фрагменти геному вірусу грипу мексиканської свині, європейської свині і птахів. За даними ВООЗ, цей збудник раніше ніколи не циркулював у людській популяції і став абсолютно новим. Окрім того, у короткі строки вченими виявлено неефективність існуючих вакцин щодо нововиявленого збудника грипу, легкість передачі збудника від людини до людини крапельним шляхом, високий рівень летальності при захворюваннях, етіологічно пов'язаних з виявленим збудником, молодий вік захворюваних, що зазвичай не характерно для грипу, майже одночасна реєстрація захворювань у трьох віддалених місцях Мексики та штатів Каліфорнія та Техас.
Зазначене стало підставою запідозрити в нового вірусу пандемічний потенціал. Протягом 27–30 квітня фаза пандемії була підвищена з 3 до 5. Остання означає стійку передачу збудника від людини до людини і поширення інфекції на різні континенти. Першого травня новому збудникові дали офіційну назву — грип А/Н1N1.
Історично віруси грипу потрапили до людської популяції від тварин. Найчисельнішим джерелом вірусу є птахи, особливо дикі водоплавні. Будова вірусів грипу як людини, так і тварини — близька.
Незважаючи на подібність збудника грипу у людини і тварини, зазвичай міцність міжвидового бар'єра унеможливлює інфікування людини вірусами грипу тварин і навпаки. Однак унікальність організму свиней полягає в тому, що епітелій дихальних шляхів має рецептори для людського грипу, а кишківник — до пташиного. Через те тривалий час організм свині, який за генетичними, біохімічними, фізіологічними особливостями близький до організму людини, розглядали як «резервуар для змішування генів».
В основному всі теорії про виникнення пандемічних варіантів вірусу грипу підрозділяють на антропонозну і зооантропонозну (людську і тваринну). Сьогодні у вчених є переконливі докази того, що пандемічні варіанти 1957 та 1968 рр. виникли в результатів рекомбінацій між людськими і пташиними вірусами. У літературі описано спалахи, спричинені реасортантними вірусами, які утворилися внаслідок обміну фрагментами геному і вірусів грипу людини і свині. Таким чином, спільність генофонду вірусів грипу типу А людини та інших видів хребетних у біосфері додає особливої актуальності питанню про участь вірусів грипу тварин і птахів у формуванні пандемічних варіантів вірусів грипу людини. Існують неосяжні можливості утворення нових варіантів вірусу грипу.
Стала очевидною залежність сприйнятливості людини до різних інфекцій від її генетичних особливостей. Так ось, найнижчий ризик розвитку грипозної інфекції виявлено в осіб групи крові B за системою (АВО). Безумовно, на розвиток інфекційного процесу впливає стан клітинного та гуморального імунітету та неспецифічних захисних сил людини (шкіри, слизових оболонок, антагоністичної дії, умовно-патогенної мікрофлори тощо).
За результатами багаторічних спостережень, які проводять в нашому інституті, епідемічний підйом захворюваності на грип в Україні щорічно відбувається в грудні–лютому. У цьому році підйом захворюваності на грип та ГРВІ випереджає сезонний приблизно на два місяці. За прогнозами не виключено, що після першої епідемічної хвилі, викликаної переважно пандемічним штамом, в Україну прийде друга хвиля, пов'язана з більш активною циркуляцією сезонних вірусів, що в часі може припасти на початок 2010 року. Це зумовлено поверненням дітей, студентів в організовані колективи на навчання. Можна очікувати хвилю захворювання на грип серед цієї категорії. Тому вважаємо, що існує нагальна необхідність у проведенні імунізації населення проти сезонного грипу.
— Раніше спеціалісти говорили про те, що вакцинацію варто робити до початку захворювання на грип. Адже імунітет формується приблизно протягом двох— чотирьох тижнів.
— Найважливіший фактор захисту — це вакцинація. Щеплення проти сезонного грипу варто проводити там, де епідемічний підйом захворюваності не розпочався.
— Які верстви населення варто вакцинувати в першу чергу?
— Звичайно ж, людей, які найбільше контактують з населенням — медичних працівників, бо саме вони надають допомогу хворим на грип та ГРВІ, вагітних жінок (вакцинами, що не містять ад'ювантів), осіб з груп ризику, дітей і дорослих, які перебувають у спеціалізованих колективах закритого типу, інших за наявності вакцин.
— На сьогодні зробили нову вакцину проти цього підступного захворювання. Та українці не поспішають вакцинуватися. Вони віддають перевагу старим і давно перевіреним вакцинам від сезонного грипу. Адже якщо імунітет у людини сильний, то в неї є шанс не «підхопити» хворобу. Як бути з новою вакциною від свинячого грипу? Хто може сказати, чи вже перевіряли її в нашій державі?
— Вакцини проти грипу відрізняються від інших вакцин тим, що їхній склад щорічно змінюється. Існує глобальна мережа по нагляду за грипом, яка включає 122 лабораторії з-понад 80 країн світу. Вони надають дані про віруси грипу, що циркулюють на їхніх територіях. За результатами цих даних складається прогноз, які саме віруси грипу будуть включені до вакцини проти грипу на найближчий сезон. Особливістю сьогоднішньої ситуації є те, що до прогнозованих вірусів грипу долучився пандемічний (А/Н1N1). Але варто зазначити, що світ дізнався про нього лише в квітні. Це і стало причиною того, що він не потрапив до сезонної вакцини. Та оскільки в нього запідозрили пандемічний потенціал, з ним одразу почалася робота — виробництво вакцин проти пандемічного грипу. Світові лідери виробництва вакцин розпочали свої дії — розробку нової вакцини. Але технологія виробництва будь-якої вакцини проти грипу вимагає не менше як шестимісячного терміну. Тому повідомлення про виготовлення вакцини світ отримав у жовтні і одразу почалося щеплення.
На сьогодні в нашій державі вже знаходиться на реєстрації кілька вакцин у Центрі імунобіологічних препаратів МОЗ України і саме вони мають дати висококваліфіковану відповідь щодо якості вакцини. Реєстрація цих препаратів іде в установленому порядку. Будемо сподіватися, що найближчим часом вакцина проти пандемічного грипу стане доступною для населення.
— Цей грип більше вражає молодь. Чи знають фахівці чому?
— Ще немає чіткої відповіді у медичної спільноти на це запитання, але висувається гіпотеза, що старше покоління частіше «зустрічалося» на відміну від молоді з грипом А/Н1N1.
— Яка ситуація нині з грипом у нашій державі?
— Майже всі області були охоплені епідемією. Проте в останній тиждень спостерігається тенденція до зниження захворювань в усіх регіонах України.
P.S. Медики вважають, що грип зробив лише «передишку». Наприкінці грудня цього року та на початку нового він знову піде в наступ. Отож дбайте про своє здоров’я — загартовуйтесь, підвищуйте імунітет. Бажаючі можуть зробити щеплення.
У нашій державі зареєстровано та дозволено до використання п'ять вакцин проти сезонного грипу. Це — інфлувак (Нідерланди), якою, до речі, вакцинують вагітних жінок, а також людей похилого віку та дітей; ваксигрип (Франція); інфлексал (Швейцарія); флуарикс (Бельгія) та грипол (Росія). Усі названі вакцини мають склад штамів, що відповідають рекомендаціям ВООЗ на епідемічний сезон грипу 2009–2010 років. Також у нас накопичено достатній досвід використання цих вакцин — 10 років. За цей час, згідно з даними МОЗ, не було зареєстровано небажаних та тяжких реакцій на введення вакцин, що свідчить про їхню безпечність та низьку реактогенність.

Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗА ЧИСТЕ ПОВІТРЯ
  • ЩОБ СЕРЦЕ БУЛО ЗДОРОВИМ
  • ДІАГНОЗ ПОСТАВИТЬ МОБІЛЬНИК
  • УКОЛИ ЗАМІНИТЬ ЖУВАЛЬНА ГУМКА?