УКРАЇНА І СВІТ

МОЛДОВА: ВИБОРИ ВІДКЛАДАЮТЬСЯ
Сьогодні в парламенті Молдови мала б відбутись чергова спроба обрати президента країни. Але процедура відкладається через те, що зареєстровано лише одного кандидата на цю посаду. Нагадаємо: попередню спробу обрати главу держави молдовський парламент здійснив у червні поточного року. Тоді комуністам не вистачило одного депутатського голосу, аби Зінаїда Гречана обійняла цю посаду.

За підсумками позачергових виборів, які відбулися наприкінці липня, перемогу з невеликим відривом від комуністів святкували представники демократичної молдовської опозиції. Однак їм також не вистачає конституційної більшості, аби без проблем обрати президента. На думку багатьох тамтешніх політичних оглядачів, за цих обставин коаліція демократичних партій вдалася до символічного політичного маневру.
На найвищу в державі посаду був висунутий колишній комуніст, лідер Демократичної партії Молдови Маріан Лупу. Розрахунок полягав у тому, що його кандидатуру під час недавнього кишинівського саміту СНД підтримав навіть російський президент Дмитро Медведєв. Крім того, молдовські демократи вважають, що за колишнього комуніста можуть проголосувати деякі члени Комуністичної партії.
Через те, що нова спроба обрати президента відкладається, біля владного керма залишиться виконувач обов'язків глави держави Маріан Гімпу. Річ у тому, що, відповідно до положень чинної конституції, до 2010 року провести другі поспіль за один рік позачергові парламентські вибори неможливо.
Слід зазначити, що молдовські комуністи до обрання глави держави ставляться в контексті призначених на кінець листопада виборів президента Румунії. Молдовську карту намагається розігрувати нинішній глава румунської держави Троян Басеску, який сподівається бути обраним на другий п'ятирічний термін. Однак його наміри переглянути кордони в Європі не вітають ані в Євросоюзі, ані в НАТО — в організаціях, членом яких є Румунія. Так само скептично налаштовані щодо націоналістичних ідей Басеску представники опозиційної румунської соціал-демократії. За цих обставин обрання «компромісного» президента Молдови, яким теоретично може бути Маріан Лупу, здатне зміцнити молдовську державність на важливому етапі діалогу Кишинева та Бухареста.
У цій ситуації Київ наполягає на збереженні територіальної цілісності всіх сусідніх країн. Стабільність на наших південно-західних кордонах має принципове значення для безпеки життєво важливого для України чорноморського регіону.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ТУРКИ ЗНОВУ НА КАВКАЗІ