СПОРТ

БОЙОВА НІЧИЯ
Центральний матч дев’ятого туру відбувся в Дніпропетровську, де зійшлись найкраща оборона (до зустрічі з гірниками «Дніпро» пропустив усього два м’ячі у восьми іграх) й одна з найкращих атакувальних ланок чемпіонату. Зважаючи на те, що підопічні Безсонова в нинішньому сезоні ще не програвали на своєму полі, можна було не сумніватися, що дніпропетровці гідно протистоятимуть одному з фаворитів чемпіонату.

У разі успіху господарі, які виграли до цього три матчі поспіль, могли б зрівнятися з донеччанами за набраними очками. До того ж уперше проти «Шахтаря» повинні були зіграти екс- гірники Селезньов і Лаштувка, які прагнули проявити себе з найкращого боку. Напередодні зустрічі Євген навіть заявив: «Мені неприємно буде забивати «Шахтарю», однак приємно забити Луческу».
Суперники вперше грали на «Дніпро-Арені» й уперше від часу відкриття стадіону на його трибунах був аншлаг. Гра розпочалась без розвідки, дуже жваво, команди не стояли на місці, однак по-справжньому воротам одна одній до перерви майже не загрожували. За весь перший тайм суперники зробили лише по одному удару в площину воріт — обидва рази після стандартів й обидва рази результативно. На двадцять п’ятій хвилині Луїс Адріано після кутового пробив головою без жодних шансів для голкіпера господарів Боровика. А буквально за лічені секунди до свистка на перерву півзахисник дніпропетровців Калиниченко сильним ударом зі штрафного спіймав П’ятова на протиході — 1:1.
Після перерви команди почали грати у відкритий футбол, який так подобається глядачам. Більше шансів було в «Шахтаря», але сталося так, що спочатку Боровик витягнув м’яч з нижнього кута після прострілу Вілліана, а згодом Луїс Адріано пробив поряд із штангою. А потім настала п’ятдесят шоста хвилина, коли своєї обіцянки дотримав Селезньов. Господарі повели в рахунку. Після цього Луческу підсилив атакувальну ланку й випустив на поле Олександра Гладкого та екс-гравця «Дніпра» Костянтина Кравченка. Останній двічі небезпечно пробивав по воротах своєї колишньої команди, однак обидва рази йому не вистачило влучності. Відігрався «Шахтар» за шістнадцять хвилин до завершення основного часу. Після рикошету в штрафному майданчику «Дніпра» м’яч опинився в Луїса Адріано, і той з десяти метрів буквально розстріляв ворота господарів й оформив дубль. Згодом він міг зробити хет-трик, але зіграв по-бразильському п’яткою, і м’яч пролетів поряд зі штангою. За дві хвилини півзахисник донеччан Кобін примудрився не влучити у ворота з одного метра! Як це сталося, мабуть не може пояснити й він сам. У підсумку нічия з рахунком 2:2, якій більше зраділи київські динамівці: вони відірвалися від гірників на чотири очки.
Володимир Безсонов, головний тренер «Дніпра»:
— Перший тайм ми провели так, як повинні були грати обидва. Були й удари по воротах, і територіальна перевага. У другій сорокап’ятихвилинці той факт, що ми вийшли вперед, мабуть, вплинув на гравців, і вони всією командою відійшли до своїх воріт. Загалом відчувалося, що нам не вистачає запасу міцності, щоб довести справу до перемоги. Та й лава запасних сьогодні в нас не відповідала рівню гри. Вплинули й травми Русола, Лисицького, Алсідеша та голкіпера Лаштувки.
Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:
— Це був матч, який запам’ятається вболівальникам: обидві команди грали на перемогу. Ми наприкінці зустрічі переважали суперника, але я не думаю, що загалом ми були кращими за них протягом усього поєдинку. «Шахтар», як завжди, грав у свій футбол. «Дніпро» дуже добре використовував контратаки, і це принесло йому успіх. Ми втратили два очки. «Дніпро» гратиме вдома ще й з київським «Динамо». Хотілося б, щоб команда провела цю зустріч з такою ж самовідданістю та бажанням, як це було проти нас. Сьогодні була гарна гра, але, на жаль, подеколи футболісти діяли дуже жорстко. Напевно, арбітрові варто було раніше звернути на це увагу. Не думаю, що це щось змінило б, але паузи в грі плюс шість замін не «тягнули» на дві додані хвилини.
У столичному дербі між «Арсеналом» та «Динамо», що відбулося в Борисполі, усе вирішив один гол Андрія Шевченка, який приніс перемогу команді Валерія Газзаєва. «Динамо» мало достатньо шансів завершити гру з більшим рахунком, тоді як «Арсенал» мав нагоду здобути бодай одне очко. Небезпека біля воріт гостей виникала лише тоді, коли вони знижували темп гри й «Арсенал» — можливість зіграти на контратаках. Якщо в «Динамо» роль лідера й капітана в цій зустрічі виконав Шевченко, то в команді Заварова такого гравця не знайшлося. Активністю виділялися Єщенко та захисник Литовченко, які по кілька разів пробили по воротах Шовковського, чого не скажеш про форвадів команди Заварова — Воробея та Мазілу.
Валерій Газзаєв у цій грі мав змогу варіювати склад. Матч через перебір жовтих карток пропускали Мілевський, Маграо та Вукоєвич. Після тривалої перерви на полі з’явився Михалик як опорний півзахисник та Кравець, що склав пару з Шевченком у нападі. Кравець, очевидно, поки що далекий від своєї оптимальної форми, тож по перерві його замінив Гусєв, який пожвавив гру на правому фланзі «Динамо». Що цікаво: Газзаєв знову вирішив не залучати до гри Алієва. Цього разу півзахисник, який відзначився забитим голом за «дубль», не потрапив навіть до заявки на поєдинок. Схоже, що взаємини Алієва й Газзаєва набули якогось конфліктного забарвлення, інших пояснень становища цього гравця в складі «Динамо» немає. Утім, Газзаєву видніше...
Єдиний гол у грі оформив Шевченко. На 38-й хвилині він зі штрафного закрутив м’яч у «дев’ятку» воріт Реви. І загалом Андрій, як у давні часи, був найкращим серед динамівців. Команді Заварова кияни в цій зустрічі не дали шансів на успіх, хоча кілька разів Шовковському й довелося продемонструвати свою майстерність. Причому здавалося: якщо «Арсенал» і заб’є, то «Динамо» здатне, як мінімум, на удвічі більшу кількість голів. Клас нинішнього «Динамо» та «Арсеналу» дозволяв біло-синім часом віддавати ініціативу й нарощувати темп гри, коли цього потребувала ситуація. Отже, чергова перемога «Динамо», «Арсенал» і далі втрачає очки.
Результати матчів туру:
«Зоря» (Луганськ) — «Таврія» (Симферополь) — 0:0
«Металург» (Донецьк) — «Іллічівець (Маріуполь) — 4:1
Голи: 1:0 — Лазич (15), 2:0 — Шищенко (45), 3:0 — Кінгслі (53), 3:1 — Кашевський (55), 4:1 — Танаса (73)
«Оболонь» (Київ) — «Металург (Запоріжжя) — 4:1
Голи: 0:1 — Аржанов (10, пен.), 1:1 — Іващенко (55), 2:1 — Рожок (71), 3:1 — Варанков (76), 4:1 — Куценко (80, пен.)
«Металіст» (Харків) — «Кривбас» (Кривий Ріг) — 1:0
Гол: 1:0 — Коельо (90+1)
«Арсенал» (Київ) — «Динамо» (Київ) — 0:1
Гол: 0:1 — Шевченко (38).
«Карпати» (Львів) — «Закарпаття» (Ужгород) — 1:0
Гол: 1:0 — Кузнецов (90+3)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Шахтар» (Донецьк) — 2:2 (1:1)
Голи: 0:1 — Луїс Адріано (24), 1:1 — Калиниченко (45+2), 2:1 — Селезньов (55), 2:2 — Луїс Адріано (74).
«Ворскла» (Полтава) — «Чорноморець» (Одеса) — 0:0
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНА — АНГЛІЯ: ПРАВО НА ЖИТТЯ
  • «ШАХТАР» ПРОДОВЖУЄ РОЗГРОМИ