УКРАЇНА І СВІТ

ЯПОНСЬКИЙ ОБАМА?
Ким насправді є новий прем'єр Японії? Наївним красномовцем, сміливим стратегом чи спритним хамелеоном, який говорить всім (землякам, китайцям, американцям, екологам) тільки те, що вони хочуть почути?

Під час виборчої кампанії Юкіо Хотояма часом поводився як лідер не опозиції, а якоїсь фантастичної секти. Серед іншого, він стверджував, що «людство потребує космічної свідомості», а «політика — це мистецтво любові». Його дружина, колишня акторка, розповідала на телебаченні, що 20 років тому полетіла на літаючій тарілці на Венеру, де було надзвичайно красиво. Найбільшою її мрією є зіграти у фільмі разом із Томом Крузом, котрий, на її думку, у попередньому втіленні був японцем.
Ці дивацтва, а також дещо закритий спосіб життя змусили декого називати Хотояму «чужим», або «прибульцем з іншої планети». Він справді має туманне поняття про життя на Землі, бо, як сам визнає, ніколи не їздив у метро. Змалку він мав у своєму розпорядженні лімузин із водієм, оскільки походить з найшанованіших японських родин (дідусь був прем'єром). В американському Стенфордському університеті майбутній прем'єр отримав ступінь доктора інженерних наук.
Колеги по університету дивуються, що Хотояма став політиком, оскільки був хворобливо несміливим і безперервно розповідав анекдоти, щоб завоювати повагу і симпатію у ровесників. Потреба у самоствердженні сформувала у нього здатність пристосовуватись до оточення. «Він спроможний один день бути буддистом, наступного — мусульманином, а ще через день католиком»,— згадує Юн Оцуяма, колега Хотоями з Токійського університету.
На виборах найбільшим козирем Хотоями були навіть не обіцянки «капіталізму з людським обличчям» і «кінця панування концернів над людиною», а банальний факт, що він не належить до скомпрометованої Ліберально-демократичної партії, яка правила у Японії півстоліття, що він є іншим, неподібним до жодного з міністрів, яких громадяни бачили по телебаченню.
Ця відмінність, захоплено зустрінута в країні, викликала здивування у США. Кілька тижнів тому Хотояма опублікував у «Нью-Йорк таймс» статтю, що була сприйнята як антиамериканський і антиглобалістський маніфест. «Нинішня світова криза є результатом визнання американської моделі вільного ринку універсальною і досконалою, а всі держави повинні пристосовуватись до цього глобального, а точніше американського стандарту. У гонитві за капіталізмом до людини ставляться як до позиції у видатках фірми. Треба звернути увагу на нематеріальні цінності, котрі були забуті на шляху до глобалізації: відновити міжособистісні зв'язки, потурбуватись про навколишнє середовище, соціальну безпеку і охорону здоров'я, зменшити соціальну нерівність»,— написав Хотояма.
Проте лише його бачення закордонної політики викликало у Вашингтоні здивування. «Поразка в Іраку й світова криза означають кінець американського глобалізму, наближаються часи багатополюсного світу»,— заявив японський прем'єр. Тому, на його думку, потрібний союз між народами Східної Азії, починаючи від спільної валюти і завершуючи створенням спільноти на кшталт Євросоюзу. Це дасть змогу подолати взаємний антагонізм та історичні суперечності (наприклад, між Японією і Китаєм), а також обмежити «надмірний вплив США у політиці й економіці регіону». Хотояма оголосив про завершення японської допоміжної місії для військ США і НАТО в Афганістані та «поновний перегляд» договорів про американські бази у Японії.
Вашингтон відреагував прохолодно. «Ми не маємо наміру переглядати договір з Японією»,— заявив речник державного департаменту. А Пентагон закликав громадян, щоб не ухилялись від відповідальності за безпеку світу.
Кажуть, що новий прем'єр устиг зателефонувати до президента Барака Обами і запевнити його, що оборонний договір із Америкою залишається фундаментом японської політики. Деякі аналітики заспокоюють, що поліпшення відносин Японії з країнами Азії загалом не мусить відбуватись за рахунок послаблення зв'язків з Америкою.
Інші попереджають про непередбачуваність нового прем'єра, отримавши зовсім недавно підтвердження. «За десять років Японія зменшить викиди тепличних газів до рівня на 25% меншого, ніж у 1991 році»,— пообіцяв Хотояма, викликавши незадоволення. В апогеї світової кризи він перевершив навіть Євросоюз, який обіцяє аналогічний показник на рівні 20%. Америка ще нічого не обіцяла, але конгрес дебатує над 6%. «Гадаю, що Хотояма не зовсім уявляє наслідки своїх слів. Адже це не виборче гасло, а обіцянка, дана світу прем'єром, за яку Японія мусить відповідати»,— обурено заявив Цуому Тоїчі, директор Токійського інституту з питань енергії.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • БРАЗИЛЬСЬКИЙ «ПРЕ-САЛЬ»
  • БЛИЗЬКОСХІДНА ФАТА-МОРГАНА
  • СЕЗОН ПАРТІЙНИХ КОНФЕРЕНЦІЙ