УКРАЇНА І СВІТ

БРАКУЄ ЄДНОСТІ
За місяць, який минув після державного перевороту в Гондурасі, становище в цій центральноамериканській країні залишається напруженим.

Прихильники скинутого президента Мануеля Селайя періодично влаштовують бурхливі акції протесту в столиці країни Тегусігальпі. В організації цих протестів місцевий уряд звинувачує венесуельського посла. Однак днями президент Венесуели Уго Чавес під час святкування свого 55-річчя зауважив, що влада Гондурасу не має підстав висилати венесуельських дипломатів. На цю ситуацію відреагувала державний секретар США Гілларі Клінтон, яка закликала екс-президента Гондурасу Мануеля Селайя не намагатися повернутися до країни. Натомість забезпечити його тріумфальне повернення пообіцяв Уго Чавес.
Щоправда, після того венесуельці зосередили увагу на відносинах з Колумбією. У Боготі закликали Каракас припинити постачання зброї партизанам. Тим часом і Швеція зажадала від Венесуели пояснень у зв'язку з появою в колумбійських партизанів протитанкових ракет «Карл Густав» шведського виробництва.
Тепер йдеться про небезпеку появи в повстанців ракет класу «земля — повітря», здатних збивати літаки. На піку скандалу у Венесуелі побував заступник глави російського уряду Ігор Сечін. Хоча він і не закликав до різких кроків, Венесуела таки розірвала дипломатичні відносини з Колумбією.
До вирішення венесуельсько-колумбійської суперечки, як і до гондураських проблем, долучилася «Організація американської єдності». Але без доброї волі протиборних сторін навряд чи можна залагодити внутрішньополітичні чи міждержавні конфлікти. До переліку внутрішньополітичних суперечностей додається готовність венесуельської опозиції протестувати проти нового виборчого закону та обмежень у діяльності опозиційних засобів масової інформації.
Таким чином, Латинська Америка стає лакмусовим папірцем для адміністрації Барака Обами в питанні поширення та стабілізації демократії. Причому поки що декларована стратегія нового латиноамериканського діалогу не приносить бажаного результату. Але можливості для позитивного розвитку відносин між країнами Північної та Південної Америки ще не вичерпані.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗДОРОВ'Я АМЕРИКИ
  • ВАЖКА ДОЛЯ ОЛІГАРХА