СПОРТ

«ШАХТАР» ЗАХИЩАТИМЕ ТИТУЛ
Сьогодні у швейцарській штаб-квартирі УЄФА відбудеться жеребкування останніх кваліфікаційних стадій Ліги чемпіонів і Ліги Європи.
За процедурою визначення суперників у найпрестижнішому турнірі уважно стежитимуть у румунському місті Тімішоара, трохи згодом у Донецьку дізнаватимуться про опонентів у другому за значенням змаганні.
Донецькому «Шахтареві» після двох нічиїх у протистоянні з румунським віце-чемпіоном доведеться у переформатованому і перейменованому екс-Кубку УЄФА доводити обґрунтованість претензій на місце в еліті європейського футболу. Натомість посередня «Тімішоара» спробує пробитися до групової стадії Ліги чемпіонів.


Достатньо проаналізувати склад румунського клубу, щоб зрозуміти — цей колектив є посереднім. Стабільне місце в «основі» мають брати Арман і Артавазд Карамяни, які під час виступів в українській першості за київський «Арсенал» нічим особливим не запам’яталися.
Костариканський форвард-ветеран Вінстон Паркс кілька років тому забивав київському «Динамо» в складі московського «Локомотива», а згодом виявився непотрібним навіть залізничникам, що останнім часом знизили рівень своїх амбіцій. Вирішальні м’ячі протистояння «Тімішоара» забила минулого тижня в Донецьку, автором обох «подарунків» Андрію П’ятову став 29-річний нападник Георге Букур, яким досі не цікавився жодний більш-менш серйозний європейський клуб. Та й сама «Тімішоара» загалом випадковий гість нагорі турнірної таблиці румунської першості, просто в попередньому сезоні суттєво нижче від свого звичного рівня виступили лідери, бухарестські клуби «Динамо» і «Стяуа».
Неспівмірними є фінансові можливості тепер уже колишніх опонентів. Найдорожчим дотепер придбанням румунів є чеський нападник Магера, оцінений при переході менш ніж у 2 мільйони євро. Здається, весь бюджет «Тімішоари» є меншим, ніж гроші, які отримав би «Шахтар» за не здійснений перехід Дмитра Чигринського до «Барселони».
У першому й другому матчах команда, очолювана 41-річним Іоаном Овідіу Сабеу, чітко діяла від захисту, класно ловлячи гірників на контратаках. Рахунок 2:2 у донецькому матчі — ознака стовідсоткової реалізації Букуром своїх наймінімальніших можливостей. Міг Георге відзначитися і перед власною публікою, та після обводки Срни і Кучера форвард мав мінімальний кут для обстрілу і по воротах не влучив.
Після фіаско в першому матчі тренерський штаб «Шахтаря» не орієнтувався на можливості трансферу Дмитра Чигринського чи інші комерційні міркування. Віце-чемпіони України грали «на всі гроші», та нинішніх кондицій донеччан не вистачає ні для «Ворскли» у чемпіонаті України, ні для «Тімішоари» на міжнародній арені. Андрій П’ятов у воротах, Хюбшман, Кучер, Фернандіньйо, Жадсон, Ілсіньо, Луї Адріано, Гай, Рац, Чигринський, Срна Шевчук у полі, що ще потрібно чинному володареві Кубка УЄФА, аби проходити посередній румунський колектив? Та в Мірчі Луческу останнім часом є якийсь комплекс команд із батьківщини. Ще жодного клубу з Румунії «Шахтар» під керуванням цього фахівця не проходив.
Класне індивідуальне володіння технічними прийомами без командної швидкості без проблем руйнується хай і не такими майстерними, але добре організованими опонентами. Лише наприкінці гри, коли донеччани спробували збільшити темп, «пожежі» в обороні господарів почали виникати регулярно. Та саме в цей час воротар «Тімішоари» Пантілімон довів, що недаремно їсть свій хліб — він намертво зафіксував м’яч після небезпечного удару головою у виконанні Дмитра Чигринського, перевів на кутовий один із прямих ударів зі штрафного, та й після подачі кутових найчастіше опинявся першим на м’ячі.
Наставник «Тімішоари» Іоан Сабеу пояснив успішний результат протистояння з «Шахтарем» правильно обраною тактикою.
«Наш результат дає мені впевненість у тому, що ми все робимо правильно. Я побудував гру в сьогоднішньому матчі на певних принципах — практично так само, як і в Донецьку, але ще краще.
Я знав, що «Шахтар» — це команда комбінаційна, котра швидко біжить у напад і небезпечна в контратаках. Тому вирішив не давати їм простору, щоб біля м’яча завжди були сім-вісім гравців. Задоволений тим, що нам вдалося.
Це новий старт для нашої команди, нам ще потрібно зробити чимало роботи, щоб пробитися до основної стадії Ліги чемпіонів. Але у футболістів уже є впевненість, моральне піднесення. Саме в таких іграх, як із «Шахтарем», по-справжньому ростеш»,— сказав головний тренер «Тімішоари» Іоан Сабеу після гри.
«Шахтар» став не єдиним представником пострадянського простору, який зазнав поразки на такій ранній стадії Ліги чемпіонів. «Тімішоара» московського «Динамо» має шотландське походження. «Селтик» із Глазго на своєму полі поступився москвичам з рахунком 0:1, та на виїзді переконливо реваншувався, забивши по голу наприкінці кожного з таймів. Ще прикрішої поразки зазнав казахстанський «Актобе». Після нульової нічиєї вдома цей клуб за перші п’ятнадцять хвилин виїзного протистояння з ізраїльським «Маккабі» з Хайфи забив тричі. Навіть цього не вистачило для загального успіху — ізраїльтяни відповіли чотирма м’ячами у ворота гостей.
Натомість молдовський «Шериф» пройшов чеську «Славію» за рахунок виїзного голу (0:0, 1:1). А в латвійсько-білоруському протистоянні «Вентспілс» виявився сильнішим за учасника попереднього групового турніру Ліги чемпіонів БАТЕ — 1:0, 1:2.
Учасниками останньої кваліфікаційної стадії головного клубного турніру Старого світу також стали грецькі «Панатінаїкос» і «Олімпіакос», болгарський «Левські», бельгійський «Андерлехт», австрійський «Зальцбург», португальський «Спортинг», угорський «Дебрецен», кіпрський АПОЕЛ, швейцарський «Цюрих» і датський «Копенгаген».
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНСЬКА ПЕРЕМОГА В ІТАЛІЙСЬКОМУ СТИЛІ
  • «ДИНАМО» НА САМОТІ