РОЗМАЇТТЯ

СТАНЕ НА ВІЧНИЙ ПРИКІЛ
Відомий атомний криголам «Ленін» стає на вічний прикіл в Мурманську, повідомляє NEWSru.com. Атомохід підвели від причалу «Атомфлота» до Морського вокзалу — там після ремонту в доках й буде місце його вічної стоянки.

Криголам «Ленін» — перше у світі цивільне судно з ядерною установкою на борту. Його заклали півстоліття назад — 24 серпня 1956 року. Основне призначення — проведення транспортних судів Північним морським шляхом. Арктичними маршрутами він пройшов 654,4 тисяч морських миль, з них — 560,6 тисяч у льодах, провів 3741 судно. За весь час роботи атомохода на ньому не було жодної аварії. Експлуатацію криголаму припинили 1989 року.
Hа судні — близько 1050 приміщень, обійти які можна за кілька годин. За штатним розкладом в команді налічувалося 243 особи. За всю історію криголама були лише два капітани — Павло Пономарьов (1959–1962 рр.) і Борис Соколов (1962–2001 рр.), який пропрацював на судні 40 років.
На утримання криголама знадобиться приблизно 25–30 млн рублів щороку. Цього літа на його борту відкриють музей, що розповідатиме про розвиток арктичних регіонів Росії і криголамно-транспортного флоту. Працюватиме й спеціальний пост для огляду реакторного відсіку. Крім того, на криголамі з'явиться готель з номерами «люкс» і «бізнес-люкс», ресторан, спортивно-оздоровчий комплекс, конференц-зал і бізнес-центр.

ВІДМОВИЛИ ЧЕРЕЗ«ПОГАНИЙ ФЕН-ШУЙ»
Власник 62-поверхового хмарочосу в Гонконгу не дозволив консульству Голландії провести у ньому добродійну виставку-аукціон дерев'яних черевиків, пояснивши, що це може накликати на будівлю «поганий фен-шуй», повідомляє РБК-Україна. Не змінило його думки й те, що отримані кошти мали надійти на потреби дітей у бідних сім'ях Китаю.
Домовласник стверджує, що слово «черевики» на кантонському наріччі співзвучне зі словами «роздратування», «гнів». Представники голландського консульства не зовсім зрозуміли причину відмови, але не стали сперечатися і підібрали для виставки іншу багатоповерхівку в центрі міста.
Додамо, що фен-шуй — даоська практика символічного освоєння простору. Закони фен-шуй пояснюють напрям потоків добротворної енергії в природі й регулюють відношення між п'ятьма основними елементами всесвіту — металом, водою, вогнем, землею і деревом. Традиція погоджувати значні події життя з астрологами і фахівцями з фен-шуй має в Гонконзі величезну силу. Вони визначають місця зведення нових будівель. За їхніми рекомендаціями обирають час, місце відкриття банків, компаній і початку нового бізнесу.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ФАКТ
  • РЕКОРДИ
  • ДИВА