СПОРТ

ДОНЕЦЬКИЙ ЩИТ НА ВОРОТАХ СТАМБУЛА
Сталося! Донецький «Шахтар» першим серед українських і останнім з-поміж усіх європейських клубів виборов один із найпочесніших трофеїв континентального футболу — Кубок УЄФА. Підопічні Мірчі Луческу на стамбульському стадіоні «Шюкру Сарачоглу» довели, що недаремно залишили за бортом фіналу престижного турніру чемпіонів України з київського «Динамо», які, в свою чергу, вибили з розіграшу харківський «Металіст».

Сезон, що добігає кінця, узагалі виявився для вітчизняних команд найуспішнішим за всю історію — лише дніпропетровський «Дніпро» «забуксував» ще на старті змагань, та харків'яни, кияни і донеччани компенсували цю втрату більш ніж переконливо. В таблиці коефіцієнтів УЄФА український показник 16,625 — найкращий, і цей результат залишиться першим, хто б не виграв у фіналі Ліги чемпіонів — представник Англії (15,000) «Манчестер Юнайтед» чи чемпіон Іспанії (13,062) «Барселона».
П'ятирічна сума (41,850), яка визначає представництво країни в єврокубках,— сьома. Попереду «велика п'ятірка» чемпіонатів Старого світу (Англія, Іспанія, Італія, Німеччина, Франція), а також російська прем'єр-ліга, клуби якої двічі здобували трофей, котрий футболісти «Шахтаря» тримали над головою останніми. Із наступного сезону виграти Кубок УЄФА буде нереально — турнір реформується в Лігу Європи.
Перед фіналом донецький «Шахтар» майже не мав кадрових проблем. Через перебір жовтих карток не мав шансів зіграти на стадіоні «Шюкру Сарачоглу» Томаш Хюбшман, але замість чеха могли зіграти як Маріуш Левандовськи, так і Ігор Дуляй. Мірча Луческу віддав перевагу польському хавбекові. На останньому рубежі діяв Андрій П'ятов, пару центральних захисників склали Дмитро Чигринський і Олександр Кучер, на флангах — Разван Рац (ліворуч) і Даріо Срна (праворуч). Бразильці Фернандіньйо, Жадсон, Ілсіньйо і Вілліан відповідали за постачання м'ячами єдиного номінального форварда — свого співвітчизника Луїса Адріано.
Головний тренер бременського «Вердера» Томас Шааф мав перед вирішальним матчем Кубка УЄФА набагато більше головного болю. Давно травмований Йєнсен, після півфіналу залишився в лазареті основний центрбек Мертезакер; дискваліфікації за підсумками протистояння з «Гамбургом» отримали нападник Уго Алмейда і плеймейкер Дієго. Втім, наставник гірників Мірча Луческу на передматчевій прес-конференції по-справжньому пошкодував (мабуть, це слово можна було б і в лапки взяти) лише про відсутність Дієго — цікаво, мовляв, як би проти нього зіграли Фернандіньйо, Жадсон чи Ілсіньйо. А з тим, хто замінить відсутніх, румунський хитрун вгадав повністю — замість Мертезакера вийшов Предль, на місці Алмейди останнім часом частіше грає Маркус Розенберг. Тім Візе був і лишається основним голкіпером «Вердера», на інших позиціях зіграли Фрітц, Налдо, Беніш, Фрінгс, Бауманн, Езіл, Німейєр і Піцарро.
З перших хвилин гірники продемонстрували, що надто бажають взяти трофей. На шостій хвилині мав відкривати рахунок Луїс Адріано. Фернандіньйо зробив майже ідеальну передачу на партнера, і форвард без опору пробивав низом метрів із шістнадцяти, Візе вже був безсилий, але м'яч пройшов упритул до стійки воріт. На 25-й хвилині Луїс Адріано забив у значно складнішій ситуації. Разван Рац віддав передачу мало не зі своєї половини поля, і Луїс Адріано у супроводі двох захисників таки знайшов можливість перекинути м'яча над голкіпером, що намагався скоротити кут обстрілу (1:0). У наступній атаці Луїс Адріано мав робити дубль, та бразильцеві знову забракло влучності.
На 35-й хвилині рахунок став рівним. Небезпечний штрафний за відсутності Дієго взявся пробивати його співвітчизник Налдо. Удар вийшов майстерним, але П'ятов зобов'язаний був переводити сферу на кутовий. Замість цього голкіпер збірної України вирішив ловити м'яча, та швидкість була надто високою, і від рук Андрія куля опинилася в сітці. На фініші першої половини гірники зробили ще один штурм воріт Візе, запам'ятався дальній удар Маріуша Левандовськи, але на перерву команди пішли все ж за рахунку 1:1.
Другий тайм минув у рівній боротьбі, забити могли обидва колективи. Найреальнішу нагоду мали все ж німці, коли на 78-й хвилині Торстен Фрінгс потужно пробив низом, Андрій П'ятов відбив м'яча, а добивання вийшло неточним.
Овертайм чітко розподіляється на два періоди — до і після 97-ї хвилини. Саме тоді Даріо Срна знайшов сили на свій черговий фірмовий прохід і прострілив на залишеного без нагляду Жадсона. Удар бразильця метрів з 11-ти був не дуже сильним, але підступним, і м'яч від рук Тіма Візе, наче в уповільненій зйомці, закотився у кут воріт.
За час, що залишився, «Вердер» створив кілька нагод. Хвилин за десять до фінального свистка міг забити Аарон Хунт, що з'явився на заміну. П'ятов після удару головою у виконанні Клаудіо Піцарро дивом урятував команду, і м'яч повільно покотився вздовж лінії воріт. На щастя, Хунта на якусь мить випередив Олександр Кучер.
Іспанський рефері Луїс Медіна Канталехо чудово відпрацював на фінальному матчі. Особливо вдячні йому в Україні за те, що він не став закривати очі на порушення правил з боку Піцарро проти Чигринського на 119-й хвилині, коли м'яч опинився у воротах «Шахтаря». Хтозна, яким був би результат футбольної лотереї.
...А вже за дві-три хвилини радісно вигукнула вся Україна — свисток іспанського арбітра зафіксував перемогу «Шахтаря» в овертаймі з рахунком 2:1! Гірники останніми здобули трофей, яким уперше володіли далекого 1972 року футболісти лондонського «Тоттенгема». Нагадаю, що на шляху до фіналу донеччани переграли і «Тоттенгем», і московський ЦСКА, і марсельський «Олімпік», які також перемагали в Кубку УЄФА.
Після фіналу головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу заявив, що продовжить розбудову донецької команди, щоб виграти Лігу чемпіонів: «Моя мета — продовжувати формування команди, робити її кращою порівняно із сьогоднішнім днем. У мене є таке бажання, і я хотів би передати його гравцям. Ліга чемпіонів стане новою метою для клубів зі Східної Європи. Ми грали на серйозному рівні. Дотепер у нас були проблеми, пов'язані із рівнем нашого чемпіонату. Тепер, гадаю, у країн зі Східної Європи з'явиться шанс виграти Лігу чемпіонів, і ми намагаємось це зробити»,— цитує тренера офіційний сайт УЄФА.
Луческу відзначив гру п'яти бразильських легіонерів: «Я вельми радий за наших бразильських гравців. Люди дізнаються про них, а разом із ними, можливо, довідається і тренер збірної Бразилії Дунга. Моя філософія полягає у розбудові команд і вихованні гравців. При цьому я намагаюся давати шанс молоді. Це — моя пристрасть, і я робитиму це, по можливості, якомога довше».
також у паперовій версії читайте:
  • ЧАС ЧЕМПІОНІВ
  • БОРОТЬБА ЗА ЄВРОПУ