БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

ХМІЛЬ ШУМИТЬ — РОЗУМ МОВЧИТЬ
За офіційною інформацією, маємо в Україні близько мільйона хворих на хронічний алкоголізм. Насправді ж, як стверджують незалежні експерти, їх є значно більше.

— Проблема алкоголізації населення країни набула загрозливих масштабів,— каже кандидат медичних наук, лікар-психіатр вищої категорії Юрій Астапов,— і далі поглиблюється, оскільки лише протягом останніх років вживання алкогольних напоїв, як свідчить Держкомстат, зросло на 35–40 відсотків. У кілька разів збільшилися й обсяги виробництва пива. Словом, якщо ситуація не зміниться, то незабаром ми посядемо одне з перших місць у світі за обсягами споживання алкогольних напоїв.
— Побутує думка — принаймні серед значної частини пересічних громадян, що помірні дози алкоголю не лише не шкодять здоров’ю людини, а й допомагають їй позбутись багатьох недуг...
— Так, останнім часом у пресі з’являються висновки Всесвітньої організації охорони здоров’я про те, що вживання 30 грамів горілки чи коньяку на добу є безпечним. Можливо. Але чи багато траплялося вам серед наших співгромадян людей, які б обмежувалися такими дозами?
Ученими давно доведено, що будь-який алкоголь,— а ми, ще раз наголошую, говоримо про надмірне його вживання — тією чи іншою мірою вражає насамперед серце, печінку, легені й мозок. Чому серед хвороб, які відбирають у нас життя, лідерами є серцево-судинні? Так, причин, що призводять до їхнього виникнення, багато, але ж і горілка, як мовиться, каже своє «вагоме» слово. Адже алкоголь є справжньою отрутою для серця і від звичайної — в класичному розумінні цього слова — отрути він відрізняється лише тим, що вбиває повільно, а не миттєво, як, скажімо, ціаністий калій. Алкоголь призводить до жирового переродження м’язових волокон, через що наш «двигун» збільшується і навіть змінює своє положення в грудній клітці. Спирт, який міститься в горілці, є токсичною речовиною, тому призводить до порушення ритму серця, провокуючи серцеву недостатність. Тож від тих, хто не уявляє й дня, щоб не перехилити чарку, можна почути скарги на те, що їхнє серце б’ється неритмічно або ж у шаленому темпі. Серцева недостатність, на яку зазвичай страждають усі, хто подружився з Бахусом, спричиняє задишку, тахікардію, збільшення печінки тощо.
Страждають і кровоносні судини. Спочатку вони під впливом алкоголю розширюються, а згодом стрімко звужуються, через що в людини підвищується артеріальний тиск: практично всі алкоголіки потерпають від нього. А жартувати з ним я б не радив, оскільки саме підвищений тиск є чи не основною причиною інсультів.
— Я знаю людей, які п’ють практично все своє свідоме життя. І живуть. А деякі з моїх знайомих брали чарку лише в дні великих свят, але інсульт, інші хвороби прикували їх до ліжка. Чому так?
— На жаль, відмова, навіть цілковита, від вина чи горілки не убезпечує від того чи іншого захворювання. На все, як кажуть у таких випадках, воля Божа. Але той, хто зловживає спиртним, у десятки разів більше ризикує стати жертвою інсульту, ніж той, хто п’є її лише в святкові дні.
Багато, звісно, залежить від організму людини: одні успадкували від батьків міцне здоров’я, а інші... Та хай там як, а в переважної більшості алкоголіків зміни у внутрішніх органах стають незворотними. Це лише питання часу і кількості випитого. Бо тканини, наприклад, серця, які змушені працювати за кисневого дефіциту, не залізні, хоча, як відомо, і залізо зношується. Досить часто причиною смерті є алкогольна пневмонія, що знижує імунітет і призводить до патологічних змін у тканинах легенів.
Одним з найпоширеніших захворювань, які зживають зі світу людей, що серйозно приохотилися до алкоголю, є цироз печінки. Спирт убиває клітини цього надто важливого для життєдіяльності людини органа, на їхньому місці утворюються так звані рубці, які, на відміну від клітин, не виконують захисних функцій й не очищують кров від токсинів. Утім, і решта клітин не може нормально працювати. Поступово печінкові судини перетискаються, і в них починає застоюватися кров. Як свідчить статистика, понад 70 відсотків хворих протягом року помирають.
— Досить часто можна побачити підлітка з пляшкою «Оболоні» чи «Джин-тоніка». Хіба це не початок «кар’єри» алкоголіка?
— Звісно, що так. Саме захоплення пивом призводить до алкогольної залежності молодої людини — залежності, якої дуже й дуже непросто позбутись. Як свідчать соціологічні дослідження, дев’ять відсотків підлітків у віці 13–14 років, кожен сьомий юнак із 16–17-літніх і кожна десята дівчина віком 16–17 років хоч раз на тиждень, але беруться за чарку. А це означає, що вони залежні від алкоголю.
Тут дуже великою є роль батьків: 40 відсотків дітей, які вживають алкоголь, приохотилися до цього зілля саме з їхньої вини. Приблизно 25–30 відсотків підлітків цю згубну звичку успадкували від батьків-алкоголіків. Усе частіше народжуються діти з ураженнями центральної нервової системи і початковою абстиненцією — таким станом організму, який спостерігається в наркоманів та алкоголіків, коли вони страждають від так званої ломки. Хіба не страхіття, коли організм новонародженого потребує алкоголю?!, А все тому, що всі його органи формувалися за постійного впливу алкоголю. І тому є велика ймовірність того, що дитина, народжена від жінки, що зловживала алкоголем, стане алкоголіком. Словом, наші діти розплачуються за гріхи своїх батьків...
— Україна, як відомо, не належить до країн з найбільшим рівнем вживання спиртного: у нас на душу населення припадає дев’ять літрів чистого алкоголю, а в Іспанії, Франції, Італії — 12–14 літрів. Чому ж там, якщо вірити ВООЗ, значно менше алкоголіків?
— Причин багато. Головною, як на мене, є те, що французи, наприклад, чи італійці споживають переважно алкоголь у вигляді вина, пива. А у нас понад 70 відсотків спирту споживається як міцні напої: горілка, коньяк. І коли іспанці чи італійці п’ють вино здебільшого під час застілля, коли столи багаті на закуски, то чимало українців віддають перевагу вживанню оковитої нашвидкуруч. А спиртне якої якості продають у численних шинках? Головним чином, це фальсифікована горілка, виготовлена в підпільних цехах. Сурогат значно пришвидшує невідворотні наслідки.
— Є термін «хронічний алкоголізм». Як людині, яка випиває, дізнатися, чи стосується він її?
— Це не просто термін. Це — діагноз. І визначає його лише лікар-нарколог. Якщо ж загалом говорити про перші ознаки захворювання, то ними є відсутність блювотної реакції на велику кількість спожитого алкоголю, втрата контролю за кількістю випитого. Людина, яка страждає на хронічний алкоголізм, часто втрачає пам’ять, не може пригадати, що з нею відбувалося під час недавнього «вживання». Свідченням хвороби є і наявність абститентного синдрому: це коли її мучить головний біль, вона почувається зле доти, доки не похмелиться. Хронічні алкоголіки часто впадають у запої, вживаючи неконтрольовані дози спиртного протягом тижнів і місяців.
— Які, Юрію Миколайовичу, Ваші поради залежним від алкоголю, котрі справді хочуть позбутись згубної звички?
— Ці люди повинні зрозуміти, що вони хворі. Нині шпальти газет рясніють пропозиціями послуг різних цілителів і цілительок, які обіцяють вилікувати від алкоголізму. Але, як мені розповідали ті, хто бував у них на сеансах, ці обіцянки, м’яко кажучи, часто розходяться з результатами. Є медичні центри, які мають ліцензії МОЗ України на лікування від алкоголізму. Фахівці, які там працюють, чесно визнають, що вони не чарівники, тому не можуть воднораз вилікувати пацієнта. Потрібні ще і його бажання, сила волі, розуміння того, у яке небезпечне становище хворий потрапив. Якщо таке усвідомлення є, якщо бажання покінчити з пияцтвом є, то буде й позитивний результат.

Інтерв’ю провів Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • СИГАРЕТА ВЦІЛЮЄ У СЕРЦЕ