КРИМІНАЛ

CУДДІ СПІЙМАЛИСЯ НА ХАБАРНИЦТВІ

Протягом останніх тижнів працівники СБУ викрили в хабарництві та деяких інших злочинах декількох державних чиновників, які працювали в правоохоронних органах.

Обставини одного з таких випадків мимоволі нагадують фразу з твору Гоголя: шахрай на шахраєві їде і шахраєм поганяє. Правоохоронці Черкаської області затримали «на гарячому» працівника одного з комунальних підприємств Умані. Зловмисник отримав 300 доларів США від якоїсь комерційної фірми за те, що спустить на гальмах справу про несплату нею послуг і таким чином відверне чималенький штраф.
Ця справа після проведеного слідства потрапила на розгляд до Уманського міськрайонного суду, і суддя, який повинен був виносити вирок, запропонував підсудному за гроші закрити її за відсутністю складу злочину через малозначущість. Але тому, видно, вже набридло гратися в піжмурки із законом, тому він знайшов спосіб повідомити працівників СБУ, що від нього вимагають хабар. Оперативники спромоглися назбирати для імітації передачі лише дві тисячі доларів, але й цього вистачило, аби притягти корумпованого суддю до кримінальної відповідальності за ст. 368 ККУ — одержання хабара.
Невдовзі під час розслідування з'ясувалося, що служитель Феміди ще принаймні двічі отримував хабар. Одного разу від водія, котрого дорожні інспектори затримали п'яним за кермом. За що він давав хабара судді, здогадатися не важко — щоб його не позбавляли права керувати автомобілем. Друга справа виявилася більш цікавою: позичальник, який взяв у банку кредит і дуже не хотів сплатити за його сповна, добився (за гроші, звісно) рішення суду про зниження суми виплати за договором кредитування.
А в Одесі з представником суддівського корпусу стався інший доволі типовий для наших часів випадок. Свого часу цей суддя ухвалив рішення позбавити автолюбителя водійських прав за керування автомобілем у стані сп'яніння. Рішення ухвалив, але потім натякнув невдасі, що за 400 доларів може його й скасувати. Той радо побіг по гроші, передав їх, а потім довго чекав, коли йому повернуть права, бо суддя відмовився від виконання їхньої угоди і в подальшому всіляко уникав спілкування з обдуреним автомобілістом. Та, незважаючи на те, що в цьому випадку є ознаки аж двох злочинів — хабарництва і шахрайства, Приморський районний суд Одеси вирішив, що працівник суду має нести не кримінальну, а лише адміністративну відповідальність. Нагадаємо, що згідно із Законом України «Про боротьбу із корупцією» незаконне одержання матеріальних благ (так у законі сором'язливо кваліфікується те, що ми звично називаємо хабаром) карається штрафом від 425 до 850 гривень.
Потрапив минулого тижня до рук бійців спецпідрозділу СБУ і представник міліції — співробітник Шевченківського РУ ГУМВС України в Києві. Він намагався отримати 40 тисяч гривень хабара від київського підприємця за непритягнення його до кримінальної відповідальності.
Слід зауважити, що у цієї справи була передісторія. У квітні цього року на одній з автозаправних станцій Шевченківського району столиці сталася бійка, під час якої група молодиків жорстоко побила двох чоловіків. Потерпілі викликали на допомогу наряд міліції, але той чомусь не став затримувати хуліганів, а побитим людям порадив не роздмухувати цієї історії. Очевидно, що молодики мають якихось впливових знайомих у місцевій міліції.
Однак постраждалі не пробачили образи кривдникам. Скориставшись тим, що відеокамера спостереження зафіксувала хуліганські дії зловмисників, вони за допомогою одного з телеканалів розмістили цей сюжет в ефірі, і справа одразу ж набула неабиякого розголосу. Її взяв під особистий контроль глава держави.
Когось із нападників заарештували, а когось одразу ж після затримання відпустили на підписку про невиїзд. Після цього один із підозрюваних, відпущених до суду на волю, разом зі своїм добрим знайомим, капітаном міліції Шевченківського РУ, став чинити тиск на заявників. Обіцяв гроші за те, що змінять свої свідчення, а в разі відмови погрожував розправою.
І ось логічний фінал: обидва зловмисники були затриманні за одержання хабара. При цьому ще й полізли в бійку із спецназівцями, які брали їх «на гарячому». Отже, є підстави вважати, що під «дахом» деяких працівників Шевченківського райуправління міліції діяло угруповання, на совісті якого не лише хуліганства і вимагання. Втім, з цим нині розбираються слідчі СБУ та інспекція з особового складу столичного ГУМВС України.
А в Сумській області працівниками спецслужби викрито чиновників, які безсоромно наживалися на людському горі. Серед цих осіб — керівники обласного бюро судово-медичної експертизи та його районного відділення в Конотопі. Вони навмисне затягували проведення експертизи тіл померлих людей і при цьому натякали їхнім родичам, що не баритимуться лише за відповідний хабар. Потерпілі, не бажаючи затягувати церемонію поховання, платили гроші, аж поки не знайшлися серед них люди, які погодилися співпрацювати з правоохоронними органами і допомогли викрити хабарників. Коли тих затримали, до слідчих почали одна за одною надходити заяви інших хабародавців, які, потрапивши у безвихідь, теж платили зловмисникам гроші. Слідчі з'ясували, що чиновники брали хабарі не лише за своєчасне здійснення експертизи, а й за внесення до висновків експерта явно неправдивої інформації.
Що ж до інших вартих уваги посадових злочинів, то серед них слід відзначити викриту на Дніпропетровщині схему розкрадання в системі Державного підприємства «Кривбаспромводопостачання». Там під час реконструкції Ленінської насосної станції був оголошений тендерний конкурс на закупівлю обладнання комплексу ультрафіолетового знезараження питної води. Участь у ньому взяли тільки дві комерційні фірми, та й ті, як згодом виявилося, підставні. Виграла одна з них, яка запропонувала продати відповідне устаткування за 600 тисяч гривень, хоча насправді, як з'ясувалося під час слідства, воно було придбане у виробника лише за 350 тисяч.
Та це ще не найстрашніший гріх. Після визначення переможця шляхом заплутаних махінацій вартість комплексу та робіт з його обладнання несподівано зросла аж на чотири мільйони гривень. Одне слово, спритники зажадали від Державного казначейства оплатити їм рахунок на суму 4,6 мільйона. Куди при цьому дивилися керівники ДП «Кривбаспромводопостачання» і як вони підписували відповідні документи — з цим нині розбирається прокуратура Дніпропетровської області, яка порушила кримінальну справу за фактом замаху на заволодіння державними коштами.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • НЕВДАЛИЙ ХІД КОНЕМ
  • ШАХРАЙ-СЕЛЕКЦІОНЕР
  • ХРОНІКА ПРИГОД