КРИМІНАЛ

СБУ НАКАЗАНО РЕФОРМУВАТИСЯ І СКОРОТИТИСЯ

2 квітня нинішнього року Президент підписав черговий указ щодо реформування Служби безпеки України. Власне, документ являє собою комплекс поправок до двох інших указів. Перший з них датовано березнем 2002 року, і називається він «Про переліки посад військовослужбовців і працівників правоохоронних органів, що підлягають заміщенню особами вищого офіцерського складу». Другий — травнем 2005-го — «Про кількість заступників Голови Служби безпеки України».

Як пояснюють у прес-службі СБУ, сенс підписаного Верховним Головнокомандувачем нормативного акта полягає у завершенні реформування спецслужби з метою приведення її діяльності до європейських стандартів. Якщо говорити конкретніше,— то в скороченні зайвих управлінських ланок і перерозподілі сил та коштів на користь оперативних служб.
Так, планується ліквідувати шість управлінь — будівельне, технічне тощо. Істотного скорочення штатів зазнають також кадрові й режимно-секретні служби, підрозділи охорони об'єктів. У Центральному апараті СБУ передбачено зменшення кількості генеральських посад із 79 до 36. У планах демілітаризації СБУ є пункти поступової заміни людей у погонах на цивільних осіб. У перспективі така реформа торкнеться усіх керівних посад у регіональних управліннях СБУ — їх мають очолювати не військові офіцери, а державні службовці.
Слід зазначити, що передбачені указом перетворення стосуються лише питань, які не потребують змін до чинних актів, ухвалених Верховною Радою, котрі регламентують діяльність спецслужби. Передовсім йдеться про закони України «Про СБУ» та «Про організаційно-правові основи боротьби з корупцією та організованою злочинністю».
Щодо практичних результатів роботи, якими нині може похвалитися Служба безпеки, то тут найперше слід назвати викриття у Донецьку потужної злочинної організації, котра займалася порнобізнесом. Участь у цій операції спецслужби частково пояснюється тим, що ватажок зловмисників є громадянином США, хоча й колишнім нашим співвітчизником — мешканцем Донецька. Тож є підстави підозрювати, що діяльність організації мала міжнародний характер і підривала авторитет нашої держави у світі.
Оперативниками встановлено, що протягом семи років існування цього угруповання в його діяльність різними правдами і неправдами було втягнуто 130 осіб. Це переважно молоді жінки та юнки, котрі за гроші виробляли перед відеокамерами різні непристойності. Потім ці відеозйомки продавали через мережу Інтернет різним збоченцям по всьому світу. Прибуток від злочинного бізнесу становив від 80 до 100 тисяч доларів на місяць.
У ході операції було розгромлено три порностудії, з яких вилучено 14 відеокамер і 33 комп'ютери. Одна з них облаштувалася на останньому поверсі висотного житлового будинку і зачинялася сімома замками, тож для того щоб проникнути до неї, оперативники залучили колег-спецназівців із альпіністською підготовкою, а ті, спустившись з даху на мотузках, зістрибнули у приміщення через вікна.
Затримання водночас були проведені не лише у Донецьку, а й у Києві, Дніпропетровську та інших містах, куди злочинний «спрут» запустив свої «щупальці». Головного зловмисника, наприклад, брали в міжнародному аеропорту «Бориспіль». Усього затримали понад двадцять осіб, які вербували та залучали молодих українок у вигляді «живого товару». Слідчі СБУ порушили кримінальну справу відразу за двома ст. ККУ: 255 — «Створення злочинної організації» та 301 — «Виготовлення і розповсюдження порнографічних предметів». Щодо трьох із затриманих суд дав санкцію на арешт.
А в Чернігівській області Служба безпеки України ліквідувала канал постачання великої партії кокаїну. Операцію було проведено на пропускному пункті «Сеньківка» Городнянського району, де працівники спецслужби разом із прикордонниками затримали наркокур'єра. Цей чоловік, до речі громадянин України, намагався у своєму легковому автомобілі провезти два пакунки з наркотиками загальною масою один кілограм. Експертиза довела, що білий порошок, вилучений у зловмисника,— це кокаїн високої якості, вартість якого на «чорному ринку» сягнула б 250 тисяч доларів США.
Ще одну операцію на кордоні спецслужба провела у Луганській області, цього разу спільно з працівниками податкової міліції, від яких, власне, надійшла цікава оперативна інформація. Сенс її полягав у тому, що певні ділки нелегально переправляють з України до Росії значні партії промислових товарів, не сплачуючи митникам ні копійки за переміщення їх через державний кордон. Для цього зловмисники використовують прикордонну річку Велика Кам'янка, через яку човном переправляють контрабандний вантаж.
Під час оперативно-розшукових заходів шістьох контрабандистів затримали «на гарячому». Потім сліди привели на складські приміщення, розташовані у кількох будівлях приватного сектора, а вже там вилучили шість сотень ящиків із настінними годинниками індійського виробництва. Вартість заарештованого товару — близько мільйона гривень. Проти затриманих порушено кримінальну справу за ст. 201 ККУ — «Контрабанда».

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • КОМУНАЛЬНА АФЕРА
  • «ЗАРПЛАТНИЙ» КРИМІНАЛ НА ВІЙСЬКОВИХ ЗАВОДАХ
  • ПАСТКА ДЛЯ ГРАБІЖНИКА