РОЗМАЇТТЯ

РОБІНЗОН КРУЗО БУВ РОЗБИШАКОЮ І П'ЯНИЦЕЮ
На острові, що за 650 км від берегів Чилі, знайшли залишки житла, яке збудував прототип головного героя знаменитого романа Данієля Дефо «Робінзон Крузо», повідомляє Укрінформ.

Триста років тому капітан британського судна «Дюк», яке пропливало повз незаселений острів Мас-а-Тьєрра в Тихому океані, побачив дим від вогнища. На берег вирушило кілька матросів. Назад на борт вони піднялися разом з якоюсь кошлатою істотою, вдягненою у звірині шкури. Відлюдник виявився британським підданим Олександром Селкірком, який прожив на острові цілком самотньо чотири роки і чотири місяці.
Про подробиці життя реального Робінзона розповів Девід Калдвелл — археолог і зберігач експонатів у Національному музеї Шотландії в Едінбургу. За його словами, родина Селкірків у кількох поколіннях мала славу бешкетників і порушників громадського спокою. Олександр подався в море, аби втекти від покарання, після того як намагався вбити батька-алкоголіка.
Запальна вдача і стала причиною того, що чоловіка висадили на острові. Селкірк не порозумівся з новим капітаном. Коли корабель підійшов до острова, щоб набрати прісної води, Олександр відмовився пливти з ними далі. Він намагався переконати капітана, що корабель у дуже поганому стані і потребує термінового ремонту. Але той вирішив відчалити без Селкірка. І даремно — корабель не дійшов до наступної стоянки і затонув. Норовливий Олександр утім, зовсім не збирався ставати Робінзоном. Він був добре обізнаний з цими місцями і знав, що сюди причалює багато кораблів, що острів хоча й безлюдний, але на ньому є прісна вода і дичина. От тільки одного він аж ніяк не чекав: що жити там йому доведеться чотири роки...
На щастя, на острів з корабля, крім своїх особистих речей і навігаційних приладів, він взяв Біблію. «Я вперше в житті став молитися і наблизився до Бога»,— розповідав він згодом.
Повернувшись в Англію, Олександр став справжнісінькою знаменитістю. Він міг би осісти і безбідно жити до кінця своїх днів, але незабаром подався в пірати. Помер Селкірк у 45 років від жовтої лихоманки на одному із своїх кораблів недалеко від берегів Західної Африки 1721 року. За звичаєм моряків похований у морі.

ДОРОЖНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ— ТІЛЬКИ ЖІНКИ
У перуанській столиці Лімі безпеку на дорогах, згідно з новим проектом, гарантуватимуть винятково представниці слабкої статі, повідомляє РБК-Україна.
Нині жінки за кермом важкого поліцейського мотоцикла в Перу — не рідкість. Вони зазвичай дисципліновані, дотримуються букви закону й не схильні прощати порушників. Чого не скажеш про чоловіків-поліцейських, які охоче беруть хабарі навіть за значні правопорушення на дорогах.
Цим фактом і продиктовано рішення керівництва муніципальної дорожньої поліції міста: жінки суворіші за чоловіків і менше схильні до хабарництва, а отже, вони мають заступити чоловіків на дорогах.
Як повідомляється, буде замінено 500 представників сильної статі: вони перейдуть в інші відділи поліції, а жінки візьмуть під свій тотальний контроль Ліму з її 8-мільйонним населенням і хаотичним рухом на дорогах. У дорожній поліції залишиться лише один чоловік — її керівник, генерал Артуро Давіла.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • НОУ-ХАУ
  • ЗНАХІДКИ
  • ФАКТ