СПОРТ

ЧОМУ «БАВАРІЇ» ПОТРІБНИЙ ТИМОЩУК?
Прийнято вважати, що на стадії чвертьфіналів у Лізі чемпіонів УЄФА слабких суперників не буває. Футболісти «Барселони» успішно спростували цю тезу, декласувавши на власному стадіоні мюнхенську «Баварію», яка в попередньому раунді турніру так само показово «покарала» лісабонський «Спортинг» (12:1 за сумою двох поєдинків). Неважко тепер передбачити переможця ще в одному протистоянні — у суто англійській парі «Ліверпуль» — «Челсі» лондонці перемогли свого суперника на виїзді. «Манчестер Юнайтед» і «Порту», «Вільярреал» і «Арсенал» лише наступного тижня з'ясують, хто з них сильніший.

Непростим видався останній тиждень для головного німецького гранда. Спочатку «Баварія» ганебно поступилася в бундеслізі, а серед тижня її принизила «Барселона». Та коли в матчі з «Вольфсбургом» підопічні Юргена Клінсманна хоча б у першому таймі не були схожі на хлопчиків для биття, то на стадіоні «Камп Ноу» розправа (інакше й не назвати) розпочалася зі стартових хвилин. Коли б не деяка розслабленість господарів після перерви, то голкіпер мюнхенської команди Ганс-Йорг Бутт міг би вийняти із сітки своїх воріт не чотири, а значно більше м'ячів.
Саме поєдинок із «синьо-гранатовими» яскраво довів, навіщо чинним чемпіонам Німеччини потрібні послуги українського півзахисника Анатолія Тимощука, котрий переїде до Мюнхена влітку. У чотирьох атаках, які закінчилися взяттям воріт, і ще безлічі моментів, що не увінчалися голами, атакувальне тріо «Барселони» у складі Тьєррі Анрі, Ліонеля Мессі й Самуеля Ето'О встигало опинитися за спинами хавбеків Зе Роберто і Марка ван Боммеля, які теоретично мали б створювати проблеми нападникам ще до моменту, коли форварди наблизилися до штрафного майданчика. Незабутній Лобановський образно казав, що до захисників м'яч має доходити уже «весь у крові».
Та й самі оборонці «Баварії» мали жалюгідний вигляд, були інертними порівняно з реактивними зірками каталонського клубу. Особливо показовим у цьому плані став третій гол господарів, забитий на 38-й хвилині, — Анрі, як на велосипеді, «об'їхав» флангового захисника і прострілив, а Мессі на мить випередив центральних беків. Статистами були Массімо Оддо, Мартін Демікеліс, Брено й Крістіан Лелль і тоді, коли забивалися два перші м'ячі. Подарунками обмінялися Мессі й Ето'О: на 9-й хвилині асистентом був камерунець, а на 12-й — аргентинець. Розгром німецького клубу довершив Анрі, результативну передачу якому віддав... Марк ван Боммель. На 43-й хвилині було забито останній у зустрічі гол, але характер гри не змінився і після перерви: якби «Барселона» мала таку потребу, то рахунком 4:0 справа не обмежилася б.
Не менш несподіваним, ніж розгром у столиці Каталонії, став рахунок поєдинку на стадіоні «Олд Траффорд» у Манчестері. Чинний чемпіон Європи — місцевий клуб «Юнайтед» зустрів гідний опір від переможця Ліги чемпіонів 2004 року — португальського «Порту». «Червоні дияволи» змушені були наздоганяти суперника вже на 4-й хвилині, коли після втрати Кріштіану Роналду в центрі поля і невпевненої гри молодого захисника Джонні Еванса можливість вийти на ударну позицію отримав Крістіан Родрігес. Удар у нього вийшов на славу, тож підопічним сера Алекса Фергюсона довелося докласти чимало зусиль для того, аби вирівняти становище. На 15-й хвилині досвідчений захисник Бруно Алвеш вирішив сам допомогти манкуніанцям — його пас у напрямку воротаря перехопив Вейн Руні й без проблем скористався з несподіваного подарунка.
По перерві господарі розпочали облогу воріт Елтона, але до певного часу голкіпер і захисники відбивали натиск. На 85-й хвилині оборона таки не впоралася — після вкидання з ауту Вейн Руні робить геніальний пас п'яткою на Карлоса Тевеса, і аргентинець легко розстрілює ближній кут (2:1). Перемога фаворита? Аж ніяк! — відповіли футболісти «Порту». На 89-й хвилині після флангового навісу Лісандро Лопеса оборонці «Манчестер Юнайтед» «забули» поблизу кута воротарського майданчика Маріано Гонсалеса, котрий свого шансу не змарнував. Рахунок 2:2 робить вищими шанси «Порту» на вихід до півфіналу, але просто гравцям португальського клубу не буде і на рідній арені.
У суто англійському протистоянні на стадіоні «Енфілд Роуд» усе розпочиналося вдало для «Ліверпуля» — вже на 6-й хвилині Фернандо Торрес виводить мерсисайдців уперед. Та далі два голи-близнюки ударами головою після подачі кутових у першому і другому таймах забив екс-захисник московського «Локомотива» Браніслав Іванович, а Дідьє Дрогба довершив справу— 3:1 на користь «Челсі».
Непогані шанси на вихід до півфіналу зберігає й інший лондонський клуб. У першому таймі зустрічі на арені «Ель Мадригал» «Арсенал» пропустив після пострілу Маркоса Сенни з-за меж штрафного майданчика, та після перерви гол-красень у падінні через себе записав до активу Еммануель Адебайор — 1:1.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПОРІЖЖЯ «ВБИВАЄ» ІНТРИГУ
  • СКАНДАЛИ І СЕНСАЦІЇ «ЦИРКУ НА КОЛЕСАХ»