СІМ’Я

ОХ УЖЕ ЦЕ САМОНАВІЮВАННЯ...
Вважалося, що гармонійні стосунки можливі, якщо побралися схожі за характерами люди. Проте життя спростовує це твердження. І в такого подружжя часто виникають конфлікти. Це можна пояснити законом фізики: однаково заряджені частинки відштовхуються.

Як стверджують психологи, найгармонійніші взаємини у подружжя, котре, попри різні характери, уподобання та переконання, дотримується етики сімейних стосунків. Вона допомагає створити традиції, що зміцнюють сім’ю, зберегти почуття. Етика сімейних взаємин має певні правила поведінки. Одначе наріжний її камінь — взаєморозуміння. Оскільки воно найчастіше втрачається через різне бачення шляхів вирішення сімейної проблеми, пропонуємо поради фахівців, як запобігти у таких випадках конфлікту.
Під час підготовки до серйозної розмови обміркуйте відповіді на такі питання:

  • Як чітко сформулювати головну мету розмови?
  • Що я хочу з’ясувати для себе?
  • Чи є надія на сприятливий для мене результат розмови?
  • Які питання я поставлю?
  • Який результат влаштує нас обох?
  • Які прийоми впливу, аргументи використаю у розмові?
  • Які питання він може поставити мені?

Отже, ви підготуєтесь до того, щоб при вирішенні спірного питання запобігти конфлікту, не порушити правил сімейного етикету. Повірте, ваша половина буде вдячна вам за це. Ви відкриєтесь у новому світлі.
Проте часто правила сімейного етикету порушуються через дрібниці. Наприклад, ви прибрали в квартирі й пішли до крамниці. Повернувшись, бачите — чоловік лежить на дивані, на підлозі розкидані газети, шкарпетки, взуття; на кухонному столі брудний посуд, крихти хліба. Чи можна в такому разі не порушити сімейного етикету? Важко, але треба. Не починайте репетувати, а мовчки прибравши, спокійно запитайте, чому він не поважає вашої праці. Це для нього буде більшим уроком, ніж істерика. Тут не можу не нагадати про давню слов’янську сімейну традицію — не корити чоловіка ні перед рідними, ні перед чужими, не виставляти свої знегоди напоказ. Народна мудрість стверджує, що для щасливого сімейного життя дружина повинна бути для чоловіка жінкою, матір’ю, подругою і вихователькою. Запам’ятайте, всі конфлікти в сім’ї відбуваються через безглузде самонавіювання типу: «Я цього не заслуговую!».
Серед правил, які радять спеціалісти чоловікам щодо дотримання сімейного етикету,— лише захоплюватись своєю дружиною, частіше говорити їй компліменти, як це було замолоду.
Дати їй відчути, що ви не втратили почуття, не менш важливо, ніж розуміти це самому. Якщо ви знаєте, що кохана стомилася після важкого робочого дня, підіть на кухню і приготуйте вечерю. Навіть дрібні прояви уваги дають плоди — ви частіше думатимете про неї, а вона поблажливіше ставитиметься до ваших недоліків і провин.
Сімейний етикет потребує вміння погоджувати свої інтереси з інтересами інших членів родини.

Людмила МІРОШНИЧЕНКО, педагог
також у паперовій версії читайте:
  • ДРУГА ЗМІНА БІЛЯ КУХОННОГО МАРТЕНА
  • РОЗІРВАТИ СЕРІАЛЬНИЙ ЛАНЦЮЖОК