УКРАЇНА І СВІТ

АМЕРИКАНЦІ ПЕРЕБАЗОВУЮТЬ «F-16»?
Заступник начальника Генштабу Росії генерал Анатолій Ноговіцин заявив, що Москва вимагає пояснень щодо офіційного перебазування американських літаків «F-16» з Італії до Польщі.

Про можливість такого перебазування поінформував квартальник військово-повітряних сил США «Air and Space Power Journal». Матеріал передрукувала газета «Stars and Stripes», пресовий орган збройних сил Сполучених Штатів. Цей текст привернув увагу провідних російських газет.
У Польщі це повідомлення не отримало розголосу. Речник МО заявив, що це — лише публікація, а речник МЗС узагалі відмовився говорити на цю тему.
Автором статті під заголовком «Трансформація повітряних сил США у Європі й зміцнення Польщі» є підполковник Кріс Сейдж, керівник аналітичного управління у штабі ВПС США. Він пише про перебазування 31-го винищувального крила військово-повітряних сил Сполучених Штатів із бази Авіано в Італії до Польщі.
«Російська сторона дипломатичними каналами з'ясує, з якою метою це робиться,— заявив Ноговіцин. Генерал наголосив, що «просто так військ не передислоковують». Адже вони, на його думку, мають бойові завдання, і їх переміщують з метою нейтралізації загрози або виклику.
«Якщо такі дії будуть здійснені, то ми маємо право спитати: з якою метою? Коли це маневри, то треба попереджати»,— сказав він. Заступник начальника Генштабу Росії пояснив, що «все має бути прозоре, адже Європа пережила дві світові війни».
На думку Сейджа, авіаційне угруповання США у Європі потребує трансформації через радикальне підвищення активності Росії. На думку американського офіцера, відповіддю Сполучених Штатів повинно стати перебазування винищувачів «F-16» з Італії до Польщі.
«Конфлікт у Грузії й плани розміщення ракет у Калінінграді доводять, що Росія, яка відроджується, вступатиме у конфронтацію з друзями і союзниками США у своїй зоні впливу. Такі дії збільшують необхідність зміцнення військової співпраці Сполучених Штатів і Польщі»,— цитують російські медіа американського офіцера.
Російські аналітики зазначають, що Пентагон не підтвердив намір передислокувати винищувачі «F-16» до Польщі, але й не заперечив.
Експерт Московського Інституту політичного і військового аналізу Олександр Храмчіхін говорить, що це — «перший після закінчення холодної війни ворожий крок США щодо Росії».
Він додав, що «Росія не має адекватних засобів для відповіді на можливу появу авіабази Сполучених Штатів у Польщі, бо парк літаків ВПС Росії катастрофічно застарів».
«Навіть дві американські ескадри біля російських кордонів можуть неабияк порушити рівновагу сил»,— попередив Храмчіхін.
У свою чергу, заступник директора Інституту США і Канади у Москві генерал запасу Павло Золотарьов визнав, що «факт появи такого матеріалу в офіційному органі ВПС США не може не турбувати Росію». «Нині Пентагон рушить до Польщі, а потім інших країн Східної Європи і колишнього СРСР. Скидається на те, що певні успіхи в Іраку привели до запаморочення від успіхів, тож їх знову потягнуло до кордонів Росії»,— оцінює Золотарьов нинішню військово-політичну ситуацію.
Польські аналітики дотримуються іншої точки зору. Експерт ВПС Войцех Лучак зазначає, що плани, про які пишуть російські медіа, існували ще за часів першого президентства Джорджа Буша і тепер «хтось хоче їх відновити». Плани перебазування «F-16», на його думку, «пахнуть» авантюрою, оскільки це може спричинити регіональну гонку озброєнь. А це не в інтересах Польщі, яка мусила б внести частку витрат на таке перебазування, адже йдеться про мільярди доларів.
Особливо обурило польських експертів ставлення російських медіа до них як до васалів США. Вони встигли написати, що «поляки, напевно, погодяться». Однак такий спосіб мислення росіян хоча і обурює поляків, але вже не дивує.

Петро ПетрІв
також у паперовій версії читайте:
  • ДЮРЧАНЬ ЙДЕ У ВІДСТАВКУ
  • СМЕРТНИХ КАР ПОБІЛЬШАЛО