ЩО? ДЕ? КОЛИ?

МЕДВЕДЄВ І ОБАМА ПОРОЗУМІЛИСЯ
Президенти Росії і США Дмитро Медведєв і Барак Обама обговорили питання скорочення ядерних озброєнь двох країн до рівнів, нижчих за обумовлені в угоді 2002 р. Відповідна спільна заява була поширена після їхньої першої зустрічі, яка відбулася в Лондоні напередодні саміту «великої двадцятки» (G20), що розпочався другого квітня.

Президенти, зокрема, доручили відповідним робочим комісіям підготувати нову редакцію договору про ядерне роззброєння замість угоди, термін чинності якої закінчується. Перші пропозиції з цього питання глави держав сподіваються отримати до липня поточного року.
Новою редакцією передбачатиметься зменшення розгорнутих ядерних боєзарядів кожною із сторін до рівня, нижчого за кількість 1700–2200 одиниць, обумовлену сім років тому в Москві.
Новий документ щодо стратегічного наступального озброєння (СНО) заплановано підготувати до закінчення терміну поточної угоди (грудень 2009-го). За попередніми умовами, Вашингтон і Москва повинні скоротити кількість ядерних боєголовок до шістьох тисяч, а їхніх носіїв — до 1,6 тис. Договір СНО-1 укладено в 1991 р., а 2002-го в Москві був підписаний додатковий договір, згідно з яким до грудня 2012 р. у кожної із сторін має бути розгорнуто не більш як 1700–2200 ядерних боєголовок.


ГОГОЛЯ ЗГАДУВАЛИ НА БАТЬКІВЩИНІ
На Полтавщині, у рідному краї Гоголя, першого квітня відбулися масові святкові заходи з нагоди 200-річчя від дня народження письменника. Місцем головних урочистостей за участі Президента України Віктора Ющенка стали Миргородський і Шишацький райони, де знаходяться пам'ятки, пов'язані з життям Миколи Гоголя та його родини, зокрема Спасо-Преображенська церква та гоголівська садиба, нині — музей-заповідник.

Не менш велелюдним було святкування в Полтаві, де Гоголь навчався в місцевому повітовому училищі, відтепер це засвідчуватиме встановлена з нагоди ювілею меморіальна дошка. До обласного центру прибуло чимало гостей з різних регіонів України та з-за кордону. Представники Посольства Російської Федерації в Україні разом з міською громадськістю і владою взяли участь у відкритті відреставрованого пам'ятника Гоголю і презентації Алеї гоголівських героїв.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧЕРГОВА «БЛОКАДА»
  • НАША ГТС — НАЙЕКОНОМІЧНІША
  • УРЯД НЕТАНЬЯХУ СКЛАВ ПРИСЯГУ
  • У ЛОНДОНІ ГРОМИЛИ БАНКИ