СПОРТ

БІАТЛОННИЙ АНТРАКТ
Перед тим, як забути на один-два місяці навіть про лижеролери, найкращі лижники-стрільці світу позмагалися у норвезькому Тронхеймі й російському Ханти-Мансійську. Для багатьох команд останні етапи Кубка світу з біатлону мали формальне значення, оскільки надважливих завдань уже не стояло. На жаль, і збірна України з різних причин провела березневу частину не надто вдало.

Причин кілька. По-перше, далеко позаду залишилися піки форми, які планувалися на старт сезону (грудень) і чемпіонат світу (лютий). По-друге, завдання посісти певні місця в Кубку націй задля отримання преференцій на наступний сезон було виконано. По-третє, не лишилися осторонь нашої команди травми і хвороби. Через них лідер жіночої збірної Оксана Хвостенко достроково завершила сезон і останні гонки дивилася по телевізору.
І все ж навіть за таких умов знайшлася в нашій команді біатлоністка, яка гідно витримала всі навантаження довгого сезону і спромоглася показати високі результати в Тронхеймі та Ханти-Мансійську. Віта Семеренко посіла сьоме і одинадцяте місця в спринті й гонці переслідування в Норвегії, а на російському етапі взагалі впритул наближалася до п’єдесталу. Влучно відстрілявшись у спринті, вона відстала від сенсаційної німецької дебютантки Тіни Бахманн на мізерні 34 секунди, чого вистачило для п’ятого місця. В гонці переслідування Семеренко піднялася ще на одну сходинку вгору — з двома промахами на чотирьох вогневих рубежах вона лише на вісім секунд відстала від третього місця, на якому опинилася француженка Марі Дорен, а від першої сходинки, на якій опинилася німкеня Магдалена Нойнер, українку відділило 38 секунд.
Свій високий клас Віта ще раз підтвердила в елітарній гонці з масовим стартом, у якій беруть участь тридцять найкращих біатлоністок світу. Вона стала п’ятою, попри два промахи на другому вогневому рубежі. Завдяки фінішному спурту Семеренко змогла фінішувати на високій тринадцятій позиції в загальному заліку Кубка світу. 22-ю в цьому списку стала Оксана Хвостенко, 24-ю — Валентина Семеренко. На жаль, серед чоловіків лише лідер команди Андрій Дериземля зміг завершити сезон у елітарній тридцятці — на 21-й позиції.
Оцінюючи сезон загалом, президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак на офіційному сайті написав: «Приємно, що чоловіки і жінки якісно поліпшили показники в Кубку націй. Чоловіки вперше посіли сьоме місце, а дівчата — четверте. Коли б не хвороба Оксани Хвостенко, то команда могла б опинитися на другому місці, бо відставання від срібних призерів оцінюється одним-двома промахами у кожній із гонок Кубка світу.
У моєму особистому заліку багато спортсменів теж якісно поліпшили свої показники порівняно з минулим сезоном. Цього разу для підготовки використали варіант із виходом на два піки функціонального стану: перший — у грудні, другий — у лютому. Жіноча і чоловіча команди вели підготовку за різними методиками, якщо чоловіча команда функціонально була добре готова на чемпіонаті світу, то жіночий пік форми припав трохи згодом на чемпіонат Європи.
Тішить, що Віта Семеренко вийшла на світовий рівень виступів. Гадаю, у Валі Семеренко можливості не менші, просто психологічно вона втратила впевненість, і було велике бажання не відставати від Віти, але це заважало їй якісно діяти на вогневих рубежах. Сподіваюся, досвід, набутий на Кубку світу, плюс робота влітку все розставить по своїх місцях.
Оксана Хвостенко зробила великий обсяг роботи у міжсезоння, і ніяк не могла увійти в оптимальний функціональний стан, до того ж хвороби вибили її зі змагального режиму».
Що ж, сезон 2008/2009 років завершено. Наступний буде значно цікавішим і важливішим. 12 лютого 2010-го у Ванкувері стартує зимова Олімпіада.
також у паперовій версії читайте:
  • ОДИНОЧНИЦІ — БЕЗ ВАНКУВЕРА
  • ФУТБОЛЬНІ ПЕРСПЕКТИВИ: ТУМАННІ, ЯК АЛЬБІОН