БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

ЯК ПОДОЛАТИ«СЕЗОННУ» ДЕПРЕСІЮ?
Це явище зумовлюється кількома причинами. По-перше, фізіологічними. Організм виснажений після зимових холодів. Відчувається нестача сонця, світла, яскравих квітів і вітамінів. Так само весна — перехідний період у розумінні клімату — часто змінюється погода, теплішає, навколишній світ стає інакшим. Такі зміни впливають на тіло, самопочуття, а відповідно й на душевний стан.

Звідки вона приходить
Із цим комплексом чинників пов’язані «напади» нудьги та депресії. Навесні в багатьох цілком здорових людей посилюються їхні звичайні страхи, переживання, тривоги та хвилювання. Ці проблеми існують завжди, але навесні ми їх відчуваємо гостріше, і здається, що «раптом звідкись» узялася нудьга, а насправді вона була й раніше, просто не такою помітною за повсякденними турботами.
Для профілактики весняної депресії, крім заходів, пов’язаних із підтримкою здоров’я, варто також підтримувати свій душевний стан, не запускати «хронічні» переживання й проблеми. Насправді таке весняне загострення — це нагода звернути увагу на свій внутрішній світ і дослідити, що там відбувається. Розпочати можна з аналізу того, що спричиняє нудьгу і депресію, які душевні поривання і переживання за цим стоять.
Ще одна причина весняної нудьги — стрес. Нам здається, що всю зиму ми тільки й живемо очікуванням весни, так би мовити морально до цього готуємося. Але насправді так лише здається. Ми звикаємо до зими, до теплих речей, довгих ночей, сніжного ранку. Щойно наш організм адаптується до зимових морозів, раптом приходить весна. Ось вам і стрес!
До того ж, не можна забувати про те, що весна — перехідний період від холоду до спеки. Період нестабільний щодо погоди: ніби й не холодно, але поки що й не дуже тепло. До речі, чи звернули увагу, що поняття літня або зимова депресія не існує? Зазвичай говорять лише про весняну та осінню.

Як її позбутися
Слід створити собі антистрес, тобто, згідно з народною мудрістю, вибити клин клином. Наприклад, якщо ваш день минає за одним графіком: домівка — офіс — домівка — кіно по вихідних — зустрічі з друзями, то, скажімо, вечірні поїздки на велосипеді точно створять «правильний» стрес. Можна записатися на курси, скажімо, англійської мови. І мову ще одну вивчити, і нових друзів там знайти! Варіантів безліч. Усе залежить від вашої фантазії. Головне пам’ятати народну мудрість: у міру все добре. Інакше позитивний стрес виявиться руйнівним.
Лікування світлом також один із найефективніших способів боротьби з депресіями. Навесні це особливо актуально: брак світла взимку погано позначається на людському настрої. Невипадково депресія зустрічається набагато рідше в спекотних і сонячних країнах. Вважається, що світлотерапія допомагає майже двом третинам людей позбутися нудьги.
Окрім сонячного світла, медики рекомендують фарбувати стіни квартир у «теплі» кольори, думати про хороше, вчитися відрізняти невдачу від катастрофи, частіше відпочивати і хвалити себе за успіхи. Нещодавно було проведене дослідження, результати якого можуть змінити ставлення до дієт і дієтичних продуктів. Виявилося, що низький рівень холестерину часто спричиняє пригнічений стан і суїцидальні настрої. Враховуючи, що жінки бувають у такому настрої приблизно вдвічі частіше, ніж чоловіки, непогано б їм тримати при собі шматочок сала — дешево й просто як для власної безпеки, так і для збереження нервів оточуючих.
А ось антидепресанти застосовують лише за призначенням лікаря, інакше ситуацію можна погіршити.

Наталія ТРУШИНА, психолог-консультант
також у паперовій версії читайте:
  • ГЕПАТИТ «С» ВИЯВЛЯЮТЬ У КОЖНОГО ДВАДЦЯТОГО УКРАЇНЦЯ...
  • ГОДУВАННЯ ГРУДДЮ УБЕЗПЕЧИТЬ ВІД СКЛЕРОЗУ
  • ЗАРЯДКА ДОПОМОЖЕ НЕЙТРАЛІЗУВАТИ СТРЕС
  • ГІБРИД РОСЛИНИ З ТВАРИНОЮ