ЕКОЛОГІЯ

СУМЩИНА — КРАЙ ОЗЕР
У Сумській області налічується близько 500 озер, майже всі вони знаходяться у заплавах річок і були свого часу утворені внаслідок переміщення річкових русел.

Переважно озера невеликі за площею водного дзеркала — до 10 га. Глибина більшості їх не перевищує 1,5-2 м. До внутрішніх водойм належать і ставки, але оскільки їхня інвентаризація тільки почалася і далека до завершення, то скажемо, що за даними 2006 року ставків було 2175. В основному вони будувалися для технічного водопостачання підприємств, зрошення сільгоспугідь, риборозведення та ін. Є ще 46 водосховищ, частина яких використовується, як і ставки. Інші — для забезпечення роботи гідростанцій.
Розташоване неподалік обласного центру Косівщинське водосховище у побуті часто називають Сумським морем. Створене шляхом будівництва греблі на річці Сумці, воно входить до четвірки найбільших водойм області. Споруджувалося для резервування води на технологічні потреби підприємств обласного центру, головним чином «Сумихімпрому». Поступово на водосховищі розрослася зелень, розвелася риба, завдяки рогозу та іншим водяним рослинам почистішала і збагатилася киснем вода. З'явилися ондатра, ласка, горностай... Наприкінці 1980-х вирішили використовувати водойму для розведення риби, знизили рівень води для зручності виловлювання здобичі. Цей крок виявився згубним для водосховища, бо при зменшенні глибини були втрачені організми, котрі очищали воду. Зараз водойма перебуває у безгоспному стані. Втратила рибогосподарське значення, хоча й лишається місцем відпочинку мешканців обласного центру і навколишніх сіл. На жаль, за станом греблі не стежать, хоча озеро існує завдяки їй.
Інше велике водосховище, котре в народі зветься Голубими озерами, створене у заплаві Псла наприкінці 1960-х, коли виникла потреба у піску для будівництва нових мікрорайонів. До того там була заболочена місцевість з невеликими озерами. Нині площа водного дзеркала сягає за 150 га. Славляться чистою водою і рибними ресурсами. Вода в озері холодна, позаяк воно живиться численними підземними джерелами, сюди не потрапляють промислові відходи і не стікає ливнева каналізація. Єдине, що може насторожувати екологів,— це розташоване на березі місце для складування гілок і відходів міського зеленого господарства.
Проте останнім часом діставалося і Голубим озерам. Цьогоріч навесні тут масово загинули риба, нутрії й бобри. За найбільш імовірною версією, хтось глушив рибу вибухівкою. У воді виявлено велику кількість нітратів, безліч браконьєрських сіток. Активно ловлять і електровудками. Риби меншає, електровудки згубно вплинули на мікроорганізми, що поглинали домішки сірководню. Вода почала зацвітати. Лящі до семи кілограмів стали великою рідкістю. Втім, з'явилася надія на відновлення привабливості Голубих озер. Приватне підприємство «Побутсервіс» отримало від облради дозвіл на видобуток піску. Площа ділянки — понад 2,5 га. Водойма збільшиться, поглибшає, що дасть змогу відкрити доступ до нових підземних джерел, створить місця для зимівлі риби, ускладнить користування сітками. Голубі озера і без того вважаються найчистішою водоймою Сум, а за такого повороту справи їхній стан обіцяє поліпшитись.
Одначе маємо немало прикладів, коли від діяльності людини потерпають і невеликі озера. Колись мальовничий куточок на Дуровщині нині всуціль закиданий сміттям. Багатовікові дерева навколо нього пам'ятають часи, коли тут була садиба поміщиків Дурових. У 1960-х підвели трубу, якою стала потрапляти дощова і стічна вода. Отоді вода в озерці почала псуватися. Хоча й дотепер від весни і до осені на берегах озерця можна побачити рибалок, але для купання воно вже не придатне.
Озеро Чеха розташоване у густонаселеному мікрорайоні. За площею воно менше від Косівщинського водосховища і Голубих озер, але за глибиною може позмагатися з Азовським морем: заміри в деяких місцях сягали позначки 14 м, але можуть бути й глибші. Водойма відрізняється й особливим норовом. Упродовж останніх років рівень води піднявся на два метри. Деякі пішохідні доріжки на його берегах навесні ховаються під водою. Водночас береги заростають рогозом, що, на думку екологів, зовсім непогано — вода збагачується киснем і очищується. Озеро Чеха дивовижно привабливий куточок ще й тому, що у ньому та на прилеглій території мешкає 15 видів риб, 110 видів птахів, 24 види ссавців. Багато з них вважаються рідкісними, п'ять видів занесені до Червоної книги України, а три — до європейського Червоного списку.
Сумські водойми досліджують місцеві біологи, тут часто проводять заняття юні натуралісти. Місцеві жителі не байдужі до мальовничих куточків природи. Незрідка події на водоймах викликають бурхливу реакцію громадськості. Місцева влада реагує на такі прояви. Зокрема, було попереджено забудову берегів озера Чеха, обстежено Голубі озера, вживалися заходи щодо Косівщинського водосховища. Інша річ, чи завжди ті заходи були вичерпними. Наприклад, боротьба з браконьєрством могла б вестися значно активніше, із залученням працівників органів внутрішніх справ, вилученням заборонених знарядь лову, яких у сумських водоймах можна діставати з води денної пори сотнями штук.

Віктор ТАРАСЕНКО, Сумська область
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕФІЦИТ ПРИМУСИТЬ СТАТИ ДБАЙЛИВЦЯМИ
  • УТІКАЧ ВІД ЦИВІЛІЗАЦІЇ
  • ВІЧНА МЕРЗЛОТА І ГЛОБАЛЬНЕ ПОТЕПЛІННЯ
  • БІЛІ ДАХИ ЗАМІСТЬ КОНДИЦІОНЕРІВ