УКРАЇНА І СВІТ

ФРАНЦУЗЬКА ВЕСНА В УКРАЇНІ
Поточний тиждень позначився помітною подією в українсько-французькому діалозі культур. У різних містах України відбувся тиждень Франкофонії.

Зазначена культурно-політична структура була створена за часів президентства Шарля де Голля, який докладав максимуму зусиль для повернення Франції статусу світової держави. Вирішуючи цю дипломатичну проблему, де Голль ініціював створення, на зразок Британської співдружності націй, Співтовариства франкомовних країн. Після закінчення «холодної війни» до Франкофонії увійшли й не суто франкомовні країни, які сподівалися на поглиблення зв’язків з Парижем.
Нагадаємо, кілька років тому Україна отримала статус спостерігача в міжнародній організації Франкофонії, що об’єднує 56 країн, де спілкуються французькою мовою та сприяють її вивченню. Організаторами цьогорічного свята французької культури в нашій державі стали посольства Бельгії, Канади, Франції, Лівану, Румунії та Швейцарії, а також Міністерство закордонних справ України.
Щороку кількість українців, які вивчають французьку мову, збільшується. Цей факт дає підстави сподіватись на поглиблення діалогу української та французької культур. Власне, глибше взаєморозуміння може спростити процедуру пошуку спільної мови в процесі вирішення складних міжнародних проблем. Цього разу на розсуд української публіки були представлені франкомовні кінофільми, театральні вистави, конференції. Успішне проведення тижня Франкофонії стало свідченням активізації українсько-французьких відносин загалом.
Днями в Парижі з візитом побувала глава українського уряду Юлія Тимошенко. За підсумками її переговорів з президентом Франції Ніколя Саркозі та прем’єр-міністром країни Франсуа Фійоном досягнуто домовленості про надання Україні коштів для покриття планового дефіциту державного бюджету. Стало відомо, що французька компанія «Аріва» готова брати участь у розбудові ядерного циклу в нашій країні та добудові ядерних енергоблоків на атомних станціях. Проте поки що позиція Франції, так само як і Німеччини, щодо перспективи вступу України та Грузії до НАТО залишається скептичною. Франція також наполягла на скороченні видатків Європейського Союзу на фінансування «Східного партнерства». За умов світової економічної кризи Париж віддає перевагу розвиткові Середземноморського союзу. Втім, поглиблення діалогу культур може дати нагоду для сподівань на зміну доволі критичного ставлення Франції до європейської та євроатлантичної інтеграції України.
також у паперовій версії читайте:
  • ПОПЕРЕДНІ ВИБОРИ ГЕНСЕКА НАТО
  • АЗЕРБАЙДЖАН ОБИРАЄ СТАБІЛЬНІСТЬ
  • СУДАНСЬКИЙ ПРЕЦЕДЕНТ