УКРАЇНА І СВІТ

КИТАЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ КАПІТАЛІЗМ ДАЄ ВІДПОВІДЬ
Світова економічна криза несприятливо позначилася на китайській економіці. За нинішнього глобального розподілу праці Китай перетворився на головний «складальний цех» світу. Поглиблення кризових явищ негативно вплинуло на завантаженість тамтешніх підприємств. Стрімке скорочення виробництва призвело до зростання рівня безробіття. Мільйони заробітчан повертаються з міст, через що в селах посилюється соціальна напруга.

Перспектива реальних протестів нині залишається основною проблемою для керівництва Китайської комуністичної партії. Однак її представники сподіваються, що механізми китайського державного капіталізму дадуть можливість мінімізувати негативні наслідки кризи. Затвердити відповідний антикризовий план дій має цьогорічна весняна сесія Всекитайських зборів народних представників, засідання якої відбуваються в Пекіні.
У звітній доповіді голова китайського уряду Вень Цзябао закликав до рішучого здійснення антикризових заходів відповідно до політики державного капіталізму. Плануються додаткові державні інвестиції у виробництво. Одним з важливих напрямів цього процесу можна вважати модернізацію китайських збройних сил. Китай оголосив про збільшення на 15 відсотків військових витрат — до 70,7 мільярда доларів. Ідеться також про збільшення витрат на утримання військових, модернізацію озброєння, боротьбу проти тероризму.
Тим часом торговельним партнерам Китаю доведеться забути про перспективу «подорожчання» китайської національної валюти — юаня, адже в такому разі експорт з країни стане дорожчим та ще менш конкурентоспроможним. Жоден з депутатів Всекитайських зборів народних представників не підтримав такої пропозиції.
Серед зовнішньополітичних рішень китайських парламентарів сенсацій не було. Китай обстоює зміцнення міжнародної співпраці для вирішення глобальних проблем. Водночас Пекін готовий до подальших переговорів з Тайванем та до відсічі «провокаціям» у Тибеті. Загалом для світової спільноти важливо, що китайська еліта демонструє свою відповідальність за збереження стабільності в найбільш населеній країні світу. Це можна вважати позитивним внеском Китаю в процес подолання світової економічної кризи.
також у паперовій версії читайте:
  • АМЕРИКАНСЬКО-БРИТАНСЬКИЙ СОЮЗ
  • ГЕОГРАФІЯ ДЕСТАБІЛІЗАЦІЇ
  • ІРАК У ТЕНЕТАХ КРИЗИ
  • ПІДРИВ ПАКИСТАНСЬКОЇ ДЕМОКРАТІЇ