РОЗМАЇТТЯ

НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШІ ДЕЛІКАТЕСИ СВІТУ
Видання «Hotel Resort Insider» склало рейтинг смертельно небезпечних продуктів світу, які здебільшого вважають місцевими делікатесами, повідомляє 4post.com.ua. На першому місці — відома риба фугу. У Європі її вживати заборонено. Тому, щоб відчути легкий наркотичний ефект, який викликає навіть правильно приготовлена страва, доведеться їхати до Японії, Таїланду або Кореї.

На другому місці — бузина, яку в Європі й Північній Америці додають у фіточаї, джеми, десерти, лікери. Якщо зрілі ягоди є безпечними, то в недозрілих плодах міститься ціанід.
Третя — риба скорпена, що живе поблизу скелястих берегів східного узбережжя Австралії. Її м'ясо вельми нагадує крабове. Отрута міститься в колючках і кісткових шпильках, розташованих в зябрових кришках, тому приготування страв зі скорпени потребує від кухаря особливої вправності. Проти смертельно небезпечної отрути цієї риби є антидот.
Маніока (Африка, Кариби і Південна Америка) — бульбоподібне коріння швидкорослого чагарника — посіла четверте місце. Сирі коренеплоди дуже отруйні через уміст у них синильної кислоти. Їх піддають термічній обробці або подрібнюють і висушують. З отриманого борошна печуть тонкі коржики. Проте коріння не завжди перемелюють достатньо дрібно і синильна кислота з нього не видаляється повністю.
Ямайський фрукт блігія, що є п'ятим у рейтингу, безпечний лише на певній стадії зрілості. Якщо з'їсти його недозрілим або, навпаки, перезрілим, вельми вірогідними будуть блювота й напад судомів.
Шостий — сріблястий узкорот (Індійський океан). Ця делікатесна рибка, родич іглобрюха (фугу), придатна до споживання лише за правильного видалення печінки і репродуктивних органів. Її отрута викликає параліч і проблеми з диханням.
Перегнійний гриб, що на сьомому місці, категорично заборонено вживати алкоголікам. У поєднанні навіть зі звичайним вином він може призвести до важкого захворювання.
Восьма — жаба-бик (Намібія) — нешкідливий делікатес, якщо вживати його в сезон дощів. Проте якщо скуштувати страву до третьої весняної зливи, то можуть спіткати тимчасова відмова нирок або цистит.
Риба-камінь (Тихий і Індійський океани) — найотруйніша у світі. Дотик до неї може стати для людини фатальним. Смертельна отрута міститься в шпильках спинного плавника. Та це не заважає вправним кухарям у Японії та Гонконгу подавати клієнтам сашимі з цієї риби.
Десяте місце — в делікатесного овечого сиру Cazu Marzu (Сардинія), який продають лише нелегально через заборону продукту до вживання. На певній стадії витримки у нього додають личинки комах, які підсилюють процес ферментації й завдяки яким готовий продукт має надзвичайно м'яку консистенцію. Саме ці напівпрозорі черв'ячки, приблизно сантиметр завдовжки, що звиваються в середині головки сиру, і є джерелом проблем, оскільки категорично не сприймаються людським організмом і можуть викликати блювоту або сильний розлад шлунку.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ДИВА
  • ФАКТ
  • РЕКОРДИ
  • ЗНАХІДКИ